Mark Pfeifle, fost consilier adjunct al Preşedintelui SUA: Există o posibilitate ca rușii sau alți actori statali de criminalitate să se amestece în alegerile din România. Ar putea încerca să producă haos

de Vlad Barza     HotNews.ro
Miercuri, 17 octombrie 2018, 16:46 Actualitate | Esenţial


Mark Pfeifle
Foto: Hotnews
Rusia ar putea să încerce să se amestece în alegerile care vor avea loc în România la anul, cu metode similare celor încercate în SUA, iar riscul unei astfel de intervenții este că s-ar putea crea haos în rândul populației, fiind speculate temele controversate, a spus într-o discuție cu jurnaliștii români, Mark Pfeifle, fost Consilier Adjunct al Preşedintelui SUA. El a mai spus că SUA, China și Rusia joacă un fel de șah geopolitic și a spus că România poate fi o țintă a atacurilor informatice exact pentru că are scutul antirachetă și prezență militară americană.

”Așa cum am văzut în SUA în 2016 am fost bombardați de propaganda rusă, de dezinformări, de știri false, de trolii ruși și de e-mail-uri confidențiale făcute publice. Există o posiblitate ca rușii sau alți actori statali de criminalitate să se amestece și să încerce să facă la fel în alegerile din România”, este de părere Pfeifle care este și președinte al unei companii de strategie și comunicații.

Astfel de entități guvernamentale ar putea încerca să genereze haos și confuzie în rândul populației și ar putea exploata diverse elemente politice, culturale și religoase care stârnesc dispute în societate pentru a întărâta taberele și a crea haos. ”Este o încercare de a delegitimiza ciclul electoral și România și alte țări trebuie să fie foarte atente și să încerce să combată acest lucru și mai ales știrile false care vin de la organizațiile rusești și din alte surse fără atribuire”, avertizează el.

În plus, spune Pfeifle, trebuie protejată infrastructura sistemelor electorale, fiindcă s-a văzut că au existat cazuri în care atacuri informatice au încercat să destabilizeze autoritățile electorale chiar înainte de vot.

Cât de serioasă este amenințarea? Pfeifle spune că trebuie să o luăm în serios când este vorba de interferențe în alegeri. Cei care fac asta pot câștiga multe: un avantaj politic și posibilitatea de a face manevre politice. România reprezintă o miză, dată fiind poziția sa geografică și dată fiind și apartenența la UE și NATO.

Întrebat dacă România este o țintă de securitate cibernetică și fiindcă este prezent scutul de la Deveselu și că există militari americani în țară, Pfeifle a răspuns că nu știe atât de bine situația din România însă ”există multe motive pentru care o țară ar putea deveni ținta unui atac cibernetic, iar acestea au legătură cu chestiunile militare. Ar putea fi și tocmai de aceea trebui să rămânem vigilenți”.

În 2017 Pfeifle semna un articol pe larg discutat și la noi în care spunea că în Europa Centrală și de Est, China are tot mai mult de câștigat geopolitic de pe urma neînțelegerilor sino-americane. El spunea că țările din regiune sunt tot mai mult influențate de China care devine acționar în multe proiecte strategice mari și spunea că acest lucru este periculos.

L-am întrebat cum vede lucrurile acum și dacă este China un pericol.

”China este o putere de prin rang și încearcă să-și utilizeze forța diplomatică și militară. Este o țară ce pune provocări Statelor Unite, dar și una importantă din punct de vedere comercial și strategic în regiunea asiatică. În unele cazuri, faptul că Rusia a fost atât de activă i-a permis Chinei să intre și să creeze și ea perturbări. Este un fel de joc de șah pe care China, Rusia și SUA îl joacă”.

Administrația Trump a fost acuzată că acordă mult mai puțină importanță Europei de Est și că influența SUA scade în regiune. L-am întrebat pe Mark Pfeifle ce părere are despre faptul că SUA pare mult mai puțin dispusă să se implice în regiunea noastră.

El spune că administrația Trump încearcă să rezolve prin comerț și diplomație problemele cu China pe care administrațiile precedente nu le-au abordat.

El susține că România este în continuare importantă pentru SUA.

”Este un mediu plin de provocări, dar administrația SUA consideră România ca fiind un aliat strategic cheie și relațiile noastre cu SUA vor fi importante în viitor în toate domeniile. După cum s-a văzut este importantă colaborarea militară, dar și cea economică”.

Partea bună este că știm că atacurile se pot întâmpla și ne putem pregăti și putem să vedem unde sunt breșe în sistem pentru a le repara. Cuvântul cheie este vigilență, spune strategul, adăugând că, mai ales în ziua dinaintea algerilor și în cea a votării, trebuie făcută o monitorizare atentă pentru a fi rezolvată orice problemă, de la campanii de dezinformare susținute de forțe din afară, până la atacuri ce provin din surse externe. ”Trebuie să existe un sistem electoral puternic și oamenii să fie convinși că votul lor chiar contează și că oficialii guvernamentali sunt atenți ca totul să decurgă bine”.

Ce se poate face în lupta cu știrile false? Media tradiționale trebuie să fie vigilente, să se auto-corecteze când este cazul, iar oamenii, când văd fake news,  trebuie să atragă atenția pentru ca greșeala să fie remediată rapid.

Importantă este și colaborarea cu rețelele sociale, pentru ca trolii să nu se poată dezvolta. ”Este o luptă în timp real și trebue să ne întrebăm ce se întâmplă, există ceva care încearcă să sădească confuzie, să răspândească haosul? (...). Într-o societate liberă asta trebuie să facem; să folosim puterea libertății de exprimare pentru a scoate adevărul la iveală”.

Pfeifle a fost prezent marți la un forum de cyber-security unde a vorbit despre ameninţările cibernetice la adresa României, inclusiv din Rusia, cooperarea bilaterală şi strategii de apărare şi comunicare.

Conferința de miercuri s-a ținut la Ambasada SUA din București, iar repezentanții ambasadei au ținut să precizeze înainte de discuția cu Pfeifle că cele spuse de el reprezintă părerea lui și nu un punct de vedere oficial al SUA.

Mark Pfeifle este fost consilier Adjunct al Preşedintelui SUA şi Adjunct al Consilierului pentru Securitate Naţională pentru Comunicații Strategice și Informare Globală la Casa Albă.  Este este fondatorul și președintele companiei de strategie și comunicații Off the Record Strategies. Datorită experienţei sale, Pfeifle este deseori invitat ca expert şi comentator pentru diverse instituţii media precum CBS, CNN, TIME și The Wall Street Journal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1723 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  in orice situatie (Miercuri, 17 octombrie 2018, 16:53)

  un domn [utilizator]

  Zero Dark Moscow se va desfasura cu : ajutor sau solidaritate ucraineana, Americana, israeliana..cam TOTI cei care Sunt Pagubiti de URSS
 • 0 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 17 octombrie 2018, 16:55)

  Lok [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
   Exagerezi (Joi, 18 octombrie 2018, 7:52)

   Popescul [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Exagerezi. Rusia are un PIB exprimat in puterea de cumparare de aprox. 4.000 de miliarde de dolari. Asta o face a doua tara din Europa, dipa nemti si a sasea in lume. Ca valoare absoluta sunt mult peste Italia sau Canada. Cel mai relevant indicator pentru amploarea unei economii este PIB exprimat in puterea de cumpărare sau in engleza GDP PPP. Tu ai folosit in evaluarea ta PIB la valoarea nominala. Or pe net sunt n articole care explica de ce nu este relevant acest tip de indicator cand vrei sa compari doua economii. Aaa, ca pe cap de locuitor nu sta bine Rusia, este adevarat. Au o productivitate scăzută, dar in cifre absolute sunt o forta in Europa si in lume. Poltica Rusiei este cu totul alta discutie. Eu nu mai cred de ceva timp in sperietoarea Rusia, pe care americanii ne o tot baga pe gat. Până una alta PSD se tot angajeaza sa cumpere armament american de miliarde de dolari. Cu asa aserviti rusii nu mai au nevoie de dusmani. Daca PSD va câștiga in alegeri, o va face ptr ca pe stanga exista un singur partid, iar pe dreapta sunt n partide. Nu stiu de ce nimeni nu observa asta. Ziua cand dreapta se va uni intr o singura formatiune, este ziua cand PSD va pierde in mod cert puterea in tara. Parerea mea.
   • 0 (4 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 18 octombrie 2018, 8:16)

    Lok [anonim] i-a raspuns lui Popescul

    • 0 (4 voturi)    
     Mi e teamă ca esti intr o mare eroare (Joi, 18 octombrie 2018, 11:25)

     Popescul [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     You are so wrong. PIB exprimat in PPP este cel mai relevant indicator macroeconomice pentru a compara amploarea a doua economii. Daca vreau sa le compar militar, ma uit la dotarea armatelor. PSD va câștiga pentru ca pur si simplu dreapta e scindata. N au nevoie de rusi pentru a castiga alegeri parlamentare si locale in Romania.
     • 0 (2 voturi)    
      Comment sters de user (Joi, 18 octombrie 2018, 14:43)

      Lok [anonim] i-a raspuns lui Popescul

      • 0 (0 voturi)    
       Las o asa (Joi, 18 octombrie 2018, 18:44)

       Popescul [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       Las o asa mai bine. Amesteci economia cu razboiul si tragi ce concluzie iti convine. In fine. Esti liber sa crezi ce vrei, dar asta nu înseamnă vreo secundă ca ai si dreptate. Aparent degeaba citesti articole despre PIB, ca tragi tot ce concluzie iti convine, fara sa aiba vreo legătură cu realitatea.
     • 0 (0 voturi)    
      si va sa zica PSD-ul va castiga detasat? (Joi, 18 octombrie 2018, 18:15)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

      Nu prea ati citit ultimele sondaje, fie si ele ale Pieleanului.
      • +1 (1 vot)    
       Cine mai crede in sondaje? (Vineri, 19 octombrie 2018, 1:44)

       Popescul [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       Cine mai crede in sondaje? S au inselat de n ori. Eu cred ca nu am nevoie de sondaje ca sa mi fac o parere despre rezultat. Pe baza unei drepte divizate a castigat PSD in 2000 si in 2016. O dreapta unita ar face rezultatul mult mai echilibrat. Daca PSD mai da niste pomeni electorale la momentul potrivit, iar dreapta se va ambiționa sa ramana divizată, cred ca PSD va castiga fluierand.In SUA exista o alternanță la guvernare si datorita celor doi colosi politici.
 • +1 (3 voturi)    
  actori statali de criminalitate (Miercuri, 17 octombrie 2018, 17:01)

  taro [utilizator]

  să se amestece in alegeri.....

  PSD a candidat tot timpul.
 • 0 (6 voturi)    
  Exista posibilitatea? (Miercuri, 17 octombrie 2018, 17:23)

  alt.cineva [utilizator]

  Pentru mine e clar ca se intampla lucrul aceasta de mult, si doar s-au antrenat pe noi. E trist ca avem oameni slabi care accepta asa ceva.
 • +4 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 17 octombrie 2018, 17:34)

  qwerasdf [anonim]

 • -2 (10 voturi)    
  Nu va mai crede nimeni aburelile (Miercuri, 17 octombrie 2018, 18:01)

  ww [utilizator]

  ”Rușii” voștri sunt ca asasinii lui Dragnea, îi vedeți numai voi cu bărbosu'.
  Partitura asta cu „amestecul rușilor” va fi aplicată probabil unor formațiuni politice care nu vă sunt subordonate vouă și care este foarte posibil să apară pe fondul nemulțumirilor populare legate de relația inechitabilă pe care România o are cu Occidentul. Acesta este riscul exploatării sălbatice a României: să apară formațiuni care să militeze pentru neatârnare națională și pentru relații demne cu UE și NATO. De asta vă temeți?
  De ceva vreme o anume parte a presei, extrem de ”orientată spre vest”, nu ne mai scoate din analize care demonstrează că apariția unor curente naționaliste în România nu poate fi favorabilă decât ... Rusiei, desigur. Pentru a da greutate poveștilor, aflăm nu numai cât de rău o duc state care și-au permis să iasă din rând și să bată cu pumnul în masa Stăpânilor (Ungaria de ex) dar ni se spune și că acestea sunt total aservite lui Putin. Desigur, o scurta vizita prin vecini lamureste pe oricine cat de rau o duc "aservitii" lui Putin si ce bine o ducem noi. Dar realitatea nu poate bate intoxicarea, nu-i asa?
  • +1 (7 voturi)    
   Glontzita este Pesta Porcina (Miercuri, 17 octombrie 2018, 20:52)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Care te Contamineaza daca te plimbi pe langa Kremlin, zici ca boala asta, glontzita e tratabila? Te risti?
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 octombrie 2018, 18:33)

  [anonim]

 • 0 (4 voturi)    
  scumpe domn, (Miercuri, 17 octombrie 2018, 22:38)

  revo [utilizator]

  nu e nevoie de nicio interventie, Romania este terminata de ciuma rosie indigena.
 • -1 (1 vot)    
  Consilier adjunct (Joi, 18 octombrie 2018, 16:25)

  salvatore [utilizator]

  ... e ala care face cafeaua de dimineata, aduce ziarul sefului si raspunde la telefon? Adica e un fel de securica mascat in secretara?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by