PNL va depune în Parlament, în cursul săptămânii viitoare, o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, ca urmare a adoptării ordonanței de urgență care modifică Legile justiției, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, acuzându-l pe acesta că este unealta politică a lui Liviu Dragnea.

Tudorel ToaderFoto: Guvernul Romaniei

”Dincolo de demersul de astăzi, PNL, în situația gravă în care a ajuns justiția din România, a decis să inițieze o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, care va fi depusă săptămâna viitoare, pentru toată activitatea acestui personaj, acestei unelte politice a lui Liviu Dragnea, la conducerea Ministerului Justiției, care în mod ticălos se folosește de observațiile unor foruri internaționale pentru a mai da o lovitură sistemului de justiție din România, asigurându-și astfel titulatura de călău al independenței justiției”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, citat de Mediafax.

De asemenea, PNL, a depus miercuri o sesizare la Avocatul Poporului, prin care îi solicită contestarea la CCR privind modificările aduse la Legile Justiției, prin ordonanța de urgență.

Guvernul a adoptat, luni, OUG pentru modificarea Legilor Justiției. Ulterior, ministrul Justiției Tudorel Toader a prezentat, prevederile ordonanței de urgență care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privința detașărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-șefi vor fi transmise în direct, arhivate și văzute de oricine și că ministrul poate sesiza Inspecția Judiciară.

Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc și pașii de urmat referitor la numirea procurorilor de rang înalt. Astfel, sunt introduse în lege interviuri transmise în direct pentru procurorii-șefi, care vor fi arhivate și vor putea fi văzute de oricine. Actul normativ a intrat marți în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.