Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut că a avut o discuție foarte bună cu membrii secției de procurori a CSM pe tema efectelor OUG privind legile justiției. El a mai spus că aceștia știu să interpreteze și să aplice corect legea, însă, personal nu a avansat nicio variantă de interpretare a OUG privind legile justiției, limitându-se la a le transmite procurorilor un mesaj de stabilitate.

Tudorel Toader la Antena 3Foto: Captura Antena 3

UPDATE: Ministrul Justiției a plecat de la CSM direct la Camera Deputaților pentru o discuție cu Liviu Dragnea. Președintele PSD a refuzat să precizeze care este motivul întâlnirii. La finalul întrevederii, asaltat de jurnaliști în legătură cu efectele OUG, Toader a refuzat să dea un răspuns tranșant în legătură cu soarta procurorilor care nu îndeplniesc noile condiții prevăzute de actul normativ.

”Aveți încredere în interpretarea secției de procurori a CSM”, a fost răspunsul ministrului justiției.

Anterior întâlnirii cu Dragnea, Toader a calficat drept foarte bună discuția cu cei din secția de procurori a CSM.

”Procurorii din secția CSM sunt oameni cu experiență care știu să interpreteze și să aplice legea corect. Am avut o discuție foarte bună (..) În momentul ăsta avem 2.700 de procurori în schemă, 2.500 efectiv. Știm că procurorii putem să-i împărțim în mai multe categorii: detașați din cadrul Ministerului Public la alte autorități, cam 23, care vor urma regimul legal al detașărilor, sunt delegați de la o unitate la alta în cadrul MP, altă categorie, cea mai numeroasă care sunt numiți pe bază de concurs și o altă categorie, cei care sunt numiți pe bază de interviu”, a spus Toader.

Ministrul le-a transmis un mesaj de stabilitate procurorilor, fără însă a preciza care anume este interpretarea pe articolul 7 al OUG, cel dezbătut miercuri în Secția pentru procurori.

"Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident în condițiile legii. Acesta e mesajul. Orice lege aduce un plus de reglementare, orice lege că e organică, orice lege poate să ridice standardele de exercitare a unei profesii , ca să nu zic condițiile. Am încredere că Secția de procurori va da interpretarea corectă către sistem. Mesajul meu e de încredere și stabilitate", a completat Toader, potrivit Mediafax.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a discutat, miercuri, prevederile OUG 92/2018 legate de vechimea procurorilor din Parchetul General, DNA, DIICOT.

La discuții sunt prezent procurorul general Augustin Lazăr și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Concret, pe ordinea de zi a şedinţei Secţie pentru procurori se află solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism privind interpretarea articolului VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 92/2018, potrivit Agerpres.

Articolul prevede că "procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

Noile reglementări din ordonanţa de urgenţă impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.