Ultima carte a lui Stephen Hawking: Dumnezeu nu există, nici viața de apoi. Amintiți-vă să priviți sus la stele

de DG     HotNews.ro
Miercuri, 17 octombrie 2018, 11:59 Actualitate | Esenţial


Stephen Hawking
Foto: Cambridge University
​Dumnezeu nu există, extratereștrii există și călătoriile în timp ar putea fi posibile, spune Stephen Hawking în ultima sa carte, scrisă înainte de a muri. Pe de altă parte, marele fizician își arăta îngrijorarea față viitorul educației, în contextul Brexit și al epocii Trump.

”Nimeni nu a creat universul și nimeni nu ne conduce destinul, ceea ce mă duce la o conștientizare profundă a faptului că, cel mai probabil, nu există rai și nici viață după moarte. Cred că credința în viața de apoi este doar o iluzie”, scrie Stephen Hawking în ”Scurte răspunsuri la marile întrebări”, potrivit euronews

Cartea marelui fizician britanic a fost lansată marți.

Profesor universitar la Cambridge, fizicianul de 76 de ani suferea de o formă de scleroză laterală amiotrofică (ALS) care a dus în timp la atrofierea mușchilor și la imposibilitatea de a se deplasa, altfel decât cu un scaun cu rotile. Boala a avansat, fizicianul ajungând să comunice doar cu ajutorul unei mașini, pentru mare parte din viața sa.

A murit în martie 2018, mult peste așteptările medicilor care l-au diagnosticat la vârsta de 21 de ani. El a lăsat neterminată cartea, care a fost ulterior finalizată de colegii și familia sa, aceștia apelând la arhivele personale ale fizicianului.  
Unul dintre subiectele abordate se referă la viața extraterestră: "Există forme de viață inteligentă în spațiu. Trebuie să fim precauți în a le răspunde înainte de a ne dezvolta noi înșine puțin mai mult”. În ceea ce privește teleportarea și călătoria în timp, fizicianul era optimist. "În următorul secol, vom putea călători oriunde în sistemul solar”, mai spunea Hawking.

Cu toate acestea, Hawking era îngrijorat de evoluția societății din cauza ultimelor evenimente. Cu Brexit și Trump, noile forțe exercitate în problema imigrației și a dezvoltării educației, asistăm la o revoltă globală împotriva experților, inlusiv a oamenilor de știință, mai credea el.

Viitorul tinerelor generații va depinde mai mult de știință și tehnologie.  În ultimul capitol al cărții sale, el îi sfătuiește pe tineri: Amintiți-vă să priviți sus spre stele și nu în jos, la picioarele voastre.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


7173 vizualizari

 • -22 (38 voturi)    
  inca o dovada ca, cu cat esti mai destept (Miercuri, 17 octombrie 2018, 12:04)

  Stefan534324 [utilizator]

  cu atat te afunzi mai adanc in prostie.
  • +9 (23 voturi)    
   Nu, (Miercuri, 17 octombrie 2018, 14:15)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   nu trebuie sa dezvalui gandurile despre tine in public...
  • -4 (8 voturi)    
   Nici Dumnezeu nu credea în Stephen Hawking :) (Miercuri, 17 octombrie 2018, 23:59)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   ...
  • 0 (0 voturi)    
   ca cu cat (Joi, 18 octombrie 2018, 21:52)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   chiar cu virgula ,prostia din nascare nu are vindecare
 • +9 (15 voturi)    
  "credinta..o gandire pozitiva" (Miercuri, 17 octombrie 2018, 12:11)

  Altiro [utilizator]

  "Fiecare dintre noi este liber să creadă în ce vrea şi, în viziunea mea, simpla explicaţie este că nu există Dumnezeu", a spus astrofizicianul, potrivit The Telegraph. "Nimeni nu a creat Universul şi nimeni nu ne decide soarta. Asta mă conduce la o descoperire profundă: probabil că nu există paradis şi nici viaţă după moarte. Cred că credinţa în viaţa de apoi este doar o gândire pozitivă".
  • +1 (9 voturi)    
   Dar de unde stie ca nimeni nu a creat (Miercuri, 17 octombrie 2018, 23:33)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   Universul ? Atunci inseamna ca stice cine l-a creat. Ca poate explica momentul lipsit de cauzalitate al BigBang-ului. Tocmai ca este un moment necauzal ( fara o cauza aparenta si/sau care nu necesita o cauza ) nu poate fi explicat prin rationament logic. Aidoma lui Dumnezeu, cine L-a creat pe Dumnezeu. Unele lucruri chiar trebuie gandite cu alt organ decat cel al rationamentul logic. Daca aveti. Scriu astea nu in calitate de habotnic religios, ci de om caruia ii place mai degraba stiinta si fizica. Daca deja va ascuteati cutitele sa ma infierati ca fanatic religios, pot sa va spun ca nu aveti nici un Dumnezeu :).
   • -1 (3 voturi)    
    Singurul comentariu mai aproape de realitate (Joi, 18 octombrie 2018, 9:59)

    cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Se pot scrie foarte multe dar spatiul si timpul nu imi permit.In ce priveste întrebarea cine l-a creat pe DUMNEZEU este o întrebarea a celui creat adresat CREATORULUI.Omul ca o Creatie nu poate pune astfel de intrebare deoarece este in postura tabloului pictat care se intreaba cine l-a pictat. DUMNEZEU fiind in afara Timpului si Spatiului exista din totdeauna si nu poate fi gandit in termeni de timp de spatiu etc.Numai DUMNEZEU ca un Creator Suprem si-ar putea pune eventual o asemenea intrebare care este de fapt ilogica-fara sens.SH mereu a avut o problema cu gândirea despre Timp si nu a gasit niciodata raspunsuri tocmai ca fiinta umana este in acest timp si spatiu terestru si numai întoarcerea la DUMNEZEU când sinele fiintei umane este admis de Sinele Suprem daca ai respectat legile/poruncile sale te poti situa si tu in afara timpului si spatiului iar crestinismul vorbeste de Viata Vesnica de comuniune cu DUMNEZEU de Viata fara de moarte-care nu poate fi decat in afara timpului teluric..SH structural nu a putut intelege ca exista DUMNEZEU iar restul problemelor ar fi devenit mult mai simple si si-ar fi gasit si raspunsurile cuvenite la problemele la care nu a gasit raspunsuri.
 • -22 (30 voturi)    
  Dacă zice Hwking e musai! (Miercuri, 17 octombrie 2018, 12:19)

  BEDE [utilizator]

  Rămâne problema: să crezi că legile fizicii sunt proprietăți inerente ale spațiu-timpului și materiei sau că ele sunt date de Dumnezeu cel atotputernic, care a creat tot ce există?
  Dacă există Dumnezeu care este chair atotputernic, atunci El este deasupra universului fizic creat de el, deci nu poate fi cunoscut prin cercetare științifică, ci poate fi cunoscut numai în măsura în care El se revelează.
  Deci, ceea ce spune Hawking este numai o credință personală și nu are nici un temei logic în descoperirile științifice. Dar, dacă a fost unul dintre cei mai mari fizicieni, atunci musai credința lui este cea mai bună!
  Dacă însă existăm din întâmplare, cum oare se face că întâmplarea a dus la legi ale fizicii destul de uniforme și repetabile? Cum se explică faptul că există anumite valori morale valabile pe tot parcursul istoriei omenirii și la orice nație? De pildă, în nici o cultură nu este considerat bine să furi sau să minți? Și, deși sunt valori morale general acceptate a fi bune, tare, tare mulți se abat de la ele... Nu arată aceasta faptul că specia umană are ceva profund defect? Altfel, cum anume se explică faptul că a face ceea ce este recunoscut a fi bine este tare, tare greu, iar a face rău este înclinația naturală a omului, care poate fi înfrânată numai prin legi care pedepsesc răul? Acel defect este păcatul, adică dorința de independență de Dumnezeu.
  Sigur că omului nu îi convine să aibă un stăpân aspru, care să-l controleze în toate și să-i dea sarcini grele. Dar însuși faptul că omul Îl consideră pe dumnezeu a fi aspru sau capricios este consecința păcatului. Numai prin credința în Isus, Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii, poate fi cineva eliberat de teama că Dumnezeu îl urmărește ca să-l pedepsească și poate avea viață adevărată și eternă. Altfel, ca să fie eliberat de această teamă, omul preferă să se amăgească cum că Dumnezeu nu există.
  • +12 (20 voturi)    
   Cine nu e in stare sa scrie corect Hawking... (Miercuri, 17 octombrie 2018, 14:28)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Of doamne, e plina lumea de experti ( care au si timp sa-si publice ineptiile) . De ce crezi tu ca ce-ai scris e adevarat? Doar pentru ca asa gandesti? Afla ca nu-i deloc asa; si nu te trimit la capatul pamantului sa scormonesti dupa adevar! Ma marginesc sa-ti comunic doar 2 nedumeriri: 1. legile fizicii nu sunt deloc uniforme si repetabile, dimpotriva. si 2. vezi in cultura tiganeasca, sau la pigmei, cum e definit furtul si daca e bine... Ca sa nu zic cum e definit furtul in natura, si daca animalele alea needucate ca altii, fura.. si altele.. nu mai zic, ca o sa ramai blocat cand o sa-ti imbunatatesti cunostintele.
  • +5 (11 voturi)    
   te asemeni perfect (Miercuri, 17 octombrie 2018, 15:55)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   cu serban nicolae .Si el crede ca femeia si barbatul nu au aprut din haos:)
  • +3 (5 voturi)    
   . (Miercuri, 17 octombrie 2018, 17:46)

   jak__ [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   LOL
 • +14 (26 voturi)    
  poate altii (Miercuri, 17 octombrie 2018, 12:28)

  Soljenitin [utilizator]

  "În următorul secol, vom putea călători oriunde în sistemul solar”, mai spunea Hawking.

  Intre timp, in Romania:

  - construim catedrale ignorand cele mai elementare nevoi ale oamenilor;
  - invocam ploaia cu popi si rugaciuni;
  - trenul parcurge cei 690 de km pe ruta Bucuresti - Baia Mare in aproape 15 ore;
  - peste porcina devasteaza economia, industria de specialitate si vietile celor implicati in industrie;
  - nu suntem capabili sa construim niste nenorocite de autostrazi cu bani primiti pe de moaca.

  Altii poate vor putea calatori in orice punct al sistemului solar. Romanii, insa, se vor lupta in continuare cu sistemul corupt care decimeaza Romania de 30 de ani incoace.
  • +12 (16 voturi)    
   trist (Miercuri, 17 octombrie 2018, 13:28)

   zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   trist dar adevarat :(
  • +3 (5 voturi)    
   Cei care poate vor calatori in tot sist. solar (Miercuri, 17 octombrie 2018, 23:25)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   au mai trecut si ei prin lucruri nasoale, Europa a fost decimata de mai multe ori de razboaie, epidemii, dezastre naturale. Diferenta majora e ca de fiecare data insa ei au invatat cate ceva din nenorocirile prin care au trecut.

   Sa iti dau un exemplu: Inchizitia. Care vine la pachet cu monarhiile absolutiste. Au inteles, in sute de ani de atrocitati facute de ambele, ca sunt nasoale. De aia acum Europa este seculara si foare democratica. Razboaie de sute de ani, culminand cu 2 mondiale: acum vor sa distruga granitele. Pentru ca a simtit pe pielea ei ce e mai nasol, si a invatat din asta si incet-incet a facut niste schimbari.

   Noi? Noi vrem sa invatam din experientele proprii: cum e sa fii divizat in 3 tarisoare mai mici. Tot divizati ca popor suntem. Nu am invatat de ex. ce nasol e sa fii taran legat de glie. 45% din populatie tot la tara e, tot analfabeti functionali sutnem. Nu am invatat ca e rau sa ai niste politruci care nu se pricep la nimic in fruntea statului, tot pe aia ii votam. Nu ne-am saturat sa fim slugile altora, din contra, dam fuga la ei sa muncim, sau la corporatiile pe care le fac la noi...

   Si nu numai noi, toate tarile lumii a 2-a, a 3-a, nu invata nimic din propriile greseli, sunt ermetice la tot ce se intampla in lume, si o tin pe a lor la nesfarsit.
 • -8 (20 voturi)    
  Revolta expertilor impotriva democratiei (Miercuri, 17 octombrie 2018, 15:28)

  Setalcott [utilizator]

  Dupa ce vreme de secole s-a promovat democratia si s-a dat poporului puterea suverana, acum elitele isi dau seama ca deciziile poporului nu coincid intodteauna cu recomandarile expertilor. Daca Hawking ar fi fost filozof, si-ar fi dat seama ca problema e tratata inca de pe vremea lui Platon, in Republica. Pe vremea aristocratiei era simplu: expertii traiau pe la curtile imperiale si n-aveau decat sa convinga monarhul. Acum realizeaza cu disperare ca trebuie sa convinga fiecare om. Dar in locul monarhului avem presa, care prin propaganda poate ajunge la acelasi rezultat ca decizia autoritara a unei persoane. Cum altfel sa ramana expertii la putere, decat sa proclame in presa ca ei sunt destepti si lumea e proasta si indaratnica. Ce mai conteaza ca Hawking a facut toata viata doar fizica, el e expert in religie, imigratie, Brexit, Trump, educatie si toate cele.
  • +3 (11 voturi)    
   Curios ca ai amintit de Republica lui Platon... (Miercuri, 17 octombrie 2018, 18:11)

   Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   ...care contine celebrul Mit al Pesterii.

   Iar cand un intelept iese din pestera si, la intoarcere, incearca sa le spulbere celorlalti prizonieri conceptiile gresite, acestia reactioneaza... asa, ca tine.
   • -2 (2 voturi)    
    O singura problema (Joi, 18 octombrie 2018, 15:09)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Ioan.Toma

    Daca cei care stau toata ziua in laborator sau biroul de studiu sunt in pestera si eu sunt afara?
    • +2 (2 voturi)    
     Pe Douglas Murray in ce rol l-ai vedea? (Joi, 18 octombrie 2018, 16:36)

     Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     In cel al "eliberatului" sau, nu cumva, in rolul celui care creeaza simulacrele (umbre, sunete) pentru a-i tine in lanturile (intunericului mintii) pe prizonierii din pestera? Unul care stie prea bine ca imaginile pe care le induce in mintea altora sunt, de fapt, distorsionari ale realitatii? Asta ca tot il citezi mai jos drept emitator de opinii demne de luat in seama.

     Ca sa nu-ti las intrebarea fara raspuns: pe Hawking l-as vedea mai degraba in rolul "eliberatului", cat timp mintea lui putea percepe conexiuni intre lucruri poate la prima vedere nu atat de corelate din Univers. Tie nu-ti cunosc ideile decat din ce-ai scris in sectiunea de comentarii si, sincer, nu te vad iesit din pestera. Nu in raport cu Hawking, cel putin.
     • -1 (1 vot)    
      Sceptici (Vineri, 19 octombrie 2018, 0:47)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Ioan.Toma

      M-as pune pe mine si pe Murray in categoria celor suficient de modesti pentru a nu hotari in mod absolutist cine e in pestera si cine afara, si in categoria celor suficient de sceptici pentru a realiza ca si oamenii de stiinta au partinirile lor pre-rationale, cum arata, de exemplu, Jonathan Haidt.
  • -4 (14 voturi)    
   Din păcate, ai dreptate (Miercuri, 17 octombrie 2018, 18:13)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Eu am citit cărțile lui Hawking, sunt foarte bune ca să-ți faci o idee despre ultimele descoperiri din fizică. Nu pot decât să spun „jos pălăria” pentru eforturile lui Hawking de a prezenta într-un mod accesibil ultimele descoperiri ale fizicii moderne. Pot fi de-acord și cu ideea că nu există Dumnezeu, sau cel puțin nu unul pe care îl putem convinge prin rugăciune să schimbe ceva în favoarea noastră.

   Dar am mai citit și cărțile altora, care atrag atenția că, de foarte multe ori, renunțarea la o religie consacrată și testată de-a lungul mileniilor de cele mai multe ori nu conduce la ateism, ci la înlocuirea ei cu alte idei cu mult mai năstrușnice și, de foarte multe ori, mult mai distructive. Este motivul principal pentru care religia progresist-globalistă are tot mai mulți adepți. Iată aici, foarte pe larg, explicația:

   https://www.unqualified-reservations.org/2007/09/how-dawkins-got-pwned-part-1/
   • +4 (8 voturi)    
    Scopul rugăciunii e să te convingi pe tine, (Joi, 18 octombrie 2018, 0:03)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    nu pe Dumnezeu.

    Majoritatea oamenilor nu pot trăi fără religie. Se închină la copaci și la pietre, se închină la spiritul strămoșilor, se închină la Marx și la Lenin, se închină la Habermas și Marcuse etc. etc.
   • -1 (1 vot)    
    Noua religie (Joi, 18 octombrie 2018, 15:20)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Ce zicea Douglas Murray intr-un interviu recent.

    https://www.youtube.com/watch?v=MXS8qkHlhrs&t=4m50s
 • -2 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 octombrie 2018, 18:21)

  [anonim]

 • -5 (11 voturi)    
  Hawking nu l-a citit, desigur, pe Eminescu (Miercuri, 17 octombrie 2018, 20:21)

  ww [utilizator]

  ... un neica nimeni de prin secolul al XIX-lea, si român pe deasupra:
  "Când plouă, toate grânele cresc; când Dumnezeu vrea, tu gândeşti ceea ce gândesc îngerii." Sau, se intreba Pavel: "Şi ce ai, pe care să nu-l fi primit?"
  Iata reteta sigura de a nu te sminti si a nu comite pacatul cel de moarte, pentru cine precepe fraza lui Eminescu.

  In rest, l-au mai ingropat multi oameni geniali pe Dumnezeu .... Se poate citi Isaia 14, pentru a intelege urmatoarea șarada a Poetului:

  "Genii beau vinu-uitarii, cand se cobor din ceruri; 
  Deschise-ti-s, nebandu-l, a lumilor misteruri. 
  Greseli de astea-n lume se-ntampla-adesea multe 
  Si-ncurca-a veciniciei mult inteleptul plan. 
  Gasesti in lume oameni cu mintile oculte
  Care cunosc a lumii gandire de titan; 
  Sa stii insa ca oamenii in veci nu vor s-asculte 
  Si-n basme au un nume: le zice nazdravan. 
  La ganduri uriase a lor minte asuda, 
  Da’ oamenii-i inconjor si nu vor sa-i auda. 
  Desi rari si putini-s, lumea nu va sa-i vaza, 
  Viata lor e lupta, cand mor se duc neplansi. 
  Ei n-au avut la leagan un bland inger de paza 
  Si-a lor ochi de durere sunt turbure, si stinsi: 
  Dara desi blanzi ingeri nu-si varsa a lor raze 
  In sufletul lor, totusi ei mari is si distinsi, 
  Caci Dumnezeu in lume le tine loc de tata 
  Si pune pe-a lor frunte gandirea lui bogata. 
  Dar — e un inger palid cu lungi aripi si negre, 
  In aste firi marete in veci e-namorat. 
  Pacat numai c-amoru-i stinge sisteme-ntegre, 
  Intorsu lui omoara p-oricine l-a-ascultat, 
  Seducator trimite placerile alegre 
  Si de asculti cantarea-i geniu-ti e sfarmat. 
  A celor trecatoare in mana lui e soarte, 
  Frumosu-i ca nealtii si numele-i e: Moarte! 
  De-aceea sa n-asculti tu sublima lui cantare, 
  Caci morti-s pe vecie acei ce o ascult, 
  In fiecare secol un alt amant el are 
  Si cel care-l iubeste ramane-n veci ocult.
  Asculta glasu-mi rece: eu sunt un seraf mare. 
  De Domnul eu trimisu-s, caci te iubeste mult,
  Să scap a ta ființă de caosu-i imens —
  Eu în glasul gândiri-ți am pus acesta sens"
  • +2 (2 voturi)    
   Tot de același autor (Joi, 18 octombrie 2018, 17:38)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Religia – o frază de dânşii inventată

   Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
   Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
   După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
   Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

   Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
   Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi…
   Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea –
   Cel ce în astă lume a dus numai durerea
   Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.

   Minciuni şi fraze-i totul ce statele susţine,
   Nu-i ordinea firească ce ei a fi susţin;
   Averea să le aperi, mărirea ş-a lor bine,
   Ei braţul tău înarmă ca să loveşti în tine,
   Şi pe voi contra voastră la luptă ei vă mân’.

   De ce să fiţi voi sclavii milioanelor nefaste,
   Voi, ce din munca voastră abia puteţi trăi?
   De ce boala şi moartea să fie partea voastră,
   Când ei în bogăţia cea splendidă şi vastă
   Petrec ca şi în ceruri, n-au timp nici de-a muri?
   • -1 (1 vot)    
    Multi au inteles gresit sensul operei :) (Joi, 18 octombrie 2018, 23:01)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    "Pe bănci de lemn, în scunda tavernă mohorâtă,
    Unde pătrunde ziua printre fereşti murdare,
    Pe lângă mese lunge, stătea posomorâtă,
    Cu feţe-ntunecoase, o ceată pribegită,
    Copii săraci şi sceptici ai plebei proletare.

    Ah! - ZISE UNUL - spuneţi că-i omul o lumină
    Pe lumea asta plină de-amaruri şi de chin? [...]

    In numele multora dintre idealurile fluturate de "ceata pribegita" a lui Eminescu, omenirea va fi insangerata in secolul ce i-a urmat.
    Ia uite:
    "Atunci vă veţi întoarce la VREMILE-AURITE,
    Ce mitele albastre ni le şoptesc ades,
    Plăcerile egale egal vor fi-mpărţite"
    Te-ai intrebat vreodata de ce si-au ales comunistii printre simboluri secera? Sa fi fost vorba despre secera lui Cronos? Am putea discuta si despre alte simboluri sau despre culori, ca sa vedem daca s-au implinit sau nu profetiile lui Eminescu, dar nu cred ca e cazul.
 • 0 (4 voturi)    
  Interesanta idee (Miercuri, 17 octombrie 2018, 20:52)

  Lucian Ilea [utilizator]

  ca nimeni nu a creat universul:)))
  atunci cine l-a creat
  poate io Lucifer l=am creat
  poate altcineva
  io ma voi sui peste tronul celui prea inalt...
  hahaha
  totul e o iluzie
 • -1 (9 voturi)    
  Aici Hawking a gresit. (Miercuri, 17 octombrie 2018, 23:11)

  clint [utilizator]

  Atat biserica, cat si stiinta se afla blocate in fata aceleiasi probleme:

  1. Care e cauza BigBang-ului ? Hawking a spus la un moment dat ca Universul a aparut fara o cauza anume, "ca o bula pe fundul unui vas cu apa care fierbe". Atat putem spune in acest moment.

  2. Biserica, la randul ei, desi vrea sa spuna ca Dumnezeu e cauza tuturor lucrurilor, fiindca totul trebuie sa aiba o cauza, cand vine vorba de Dumnezeu insusi, El, la fel ca si BigBang-ul, nu are o cauza anume.

  Poate ca Dumnezeu e totuna cu BigBang-ul. Lumea noastra e guvernata de cauzalitate, adica mai intai exista cauza si apoi se produce efectul. Dar nu numai lumea, ci si gandirea logica. Constructii logice gen A si B implica C, tot un fel de cauzalitate e. Aparitia lumii noastre, indiferent cum privim lucrurile, se pare ca nu e cauzala. Aparent noi nu putem gandi logic dincolo de cauzalitate asa ca ar trebui sa lasam gandirea logica la o parte si sa acceptam faptul ca existenta noastra este o minune, dincolo de intelegerea noastra. Iar asta se numeste credinta in Dumnezeu.

  Pacat de talibanii din cele 2 tabere, stiinta si religie, care spun acelasi lucru de fapt, dar cred de cuviinta sa atace cealalta tabara ca si cum ar sustine opusul.
 • -4 (10 voturi)    
  Stephen Hawking este irelevant (Joi, 18 octombrie 2018, 6:22)

  Victor Micea [utilizator]

  Hawking a fost un celebru popularizator al stiintei si profesor, nu un cercetator, caci nu a descoperit nimic important. Stiinta veritabila este incapabila si nici nu isi propune sa raspunda la ceea ce Hawking numea "intrebarile mari". Tocmai pentru ca a fost un popularizator, un ideolog, a vrut sa raspunda potrivit propriilor convingeri dar nu a produs decit ideologie. Din punct de vedere stiintific, convingerile lui Hawking nu valoreaza mai mult decit convingerile oricui altcuiva. Ele sunt perfect irelevante din punct de vedere stiintific.
  • +2 (6 voturi)    
   fizica teoretic nu-i fizica practica (Joi, 18 octombrie 2018, 9:56)

   sep [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

   Hawking a fost fizician teoretician. Alții descoperă ceea ce el a enunțat teoretic și îi confirmă astfel spusele. (https://en.wikipedia.org/wiki/Theoretical_physics)
   • -2 (6 voturi)    
    teoretic este un ins oarecare, in plus mort. (Joi, 18 octombrie 2018, 10:16)

    Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui sep

    Hawking a scris conform propriilor convingeri care in principiu nu sunt cu nimic superioare convingerilor oricui altcuiva. Fara indoiala a fost un om educat dar nimic mai mult. Opiniile lui sunt de luat in seama dar doar ca opinii personale.
   • -4 (4 voturi)    
    Pai daca era asa.. (Joi, 18 octombrie 2018, 10:54)

    cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui sep

    Pai daca era teoritician putea sa primeasca premiul Nobel.Ori nu l-a primit pentru ca nu a descoperit nimic original.De altfel si colegii lui fizicieni au constat acest lucru.
    • 0 (0 voturi)    
     A prezis radiația Hawking (Joi, 18 octombrie 2018, 17:43)

     Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui cititor hotnews

     https://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_radiation

     Trebuie adăugat că premiul Nobel nu se acordă postum, ci numai pentru teoriile confirmate fără urme de îndoială în timpul vieții descoperitorului; nici măcar Einstein n-a luat Nobelul pentru Relativitate, ci pentru Efectul Fotoelectric.
     • 0 (0 voturi)    
      A prezis-o, nu a creat-o el :) (Vineri, 19 octombrie 2018, 1:42)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

      ...
  • -2 (4 voturi)    
   Comentariul este corect si este in mare parte (Joi, 18 octombrie 2018, 10:12)

   cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

   Comentariul este corect si este in consonanta cu comentariile fizicienilor chiar si cei care au fost colegi cu el.de altfel acestia remarcau ca nu a primit premiul Nobel pentru fizica tocmai pentru ca nu a descoperit nimic.Este corecta si afirmatia ca a fost un popularizator de fizica insa ele raman doar pentru un nivel de liceu pentru cei interesati de fizica.Ori o cunoastere globala-totala sa intelegi Universul nu se face numai cu fizica si astrofizica-physis=materie ci si cu Chimia-cu Biologia cu alte stiinte -iar stiinta fara credinta nu duce la nimic.trebuie sa adaugi filozofie de preferat idealista si nu materialista religia crestina etc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by