Curtea Constituțională a României va dezbate, pe 7 noiembrie, seizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă, scrie Mediafax.

Valer Dorneanu, presedintele CCRFoto: Agerpres

În ședința din 7 noiembrie a CCR părțile implicate în conflict sunt citate să își susțină punctele de vedere. Termenul limită pentru transmiterea punctelor de vedere de către părți s-a împlinit marți, 16 octombrie.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existența unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Sesizarea a venit în contextul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţase, iniţial, că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a anunţat că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conţin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecători, aşa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor. Aceasta a adăugat că de imediată aplicare este Legea 207/2018 care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.