Alexei Gromîko (Rusia): Lumea ortodoxă se află în pragul unei scindări. Poziția Bisericii Ortodoxe române ar putea juca un rol important în rezolvarea acestei probleme

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 16 octombrie 2018, 20:36 Actualitate | Esenţial


Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului
Foto: Wikimedia Commons
Între strigăte de alarmă și apeluri la unitate, numeroase temeri au apărut marți în cadrul lumii ortodoxe, după anunțul rupturii relațiilor dintre puternicul Patriarhat al Moscovei și istoricul Patriarhat al Constantinopolului, scrie AFP. Biserica Ortodoxă Română nu a publicat încă o poziție oficială, mărginindu-se să publice comunicatul Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice. De la București, directorul Institutului Europei al Academiei de Științe din Rusia, Alexei Gromîko, a declarat că poziția BOR „ar putea juca un rol important în rezolvarea acestei probleme”.

„Lumea ortodoxă se află în pragul unei scindări. Poziția pe care o va lua Biserica Ortodoxă Română ar putea juca un rol important în rezolvarea acestei probleme”, a delcarat Gromîko, la la forumul diplomatic internațional de la București dedicat aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și România (sursa - vestidinrusia.ro).

Aceste declarații vin după ce, în cadrul unei reuniuni extraordinare la Minsk (Belarus), Biserica ortodoxă rusă a decis luni să rupă toate legăturile cu rivalul său istoric din Constantinopol.

Tensiunile erau așteptate după recunoașterea de către Constantinopol, săptămâna trecută, a unei Biserici independente în Ucraina, o decizie care pune capăt la 332 de anin de tutelă religioasă rusească în această țară și care a provocat furia Moscovei.

Ortodocșii din Ucraina sunt divizați: o parte dintre credincioși sunt fideli Patriarhatului Moscovei iar o alta se revendică de la Patriarhatul Kievului, autoproclamat după independența țării în 1991 și care până în prezent nu era recunoscut de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

Rivalitatea dintre cele două Biserici a fost exacerbată de criza ruso-ucraineană, marcată de anexarea peninsulei Crimeea în 2014 și de conflictul cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morți.

După anunțul ruperii legăturilor dintre Moscova și Constantinopol, președintele ucrainean Petro Poroșenko a afirmat că Biserica rusă se îndreaptă spre "autoizolare și un conflict cu ortodoxia mondială".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a declarat preocupat de această ruptură și și-a exprimat speranța că interesele Patriarhatului Moscovei vor fi "respectate" iar "înțelepciunea va prevala".

Război al sinoadelor


Dincolo de relațiile tensionate dintre Moscova și Kiev, ruperea completă a legăturilor dintre Constantinopol și Moscova ar putea amenința unitatea lumii ortodoxe, care adună 250 de milioane de credincioși în întreaga lume.

Cotidianul rus RBK se declara îngrijorat marți de un posibil "război al sinoadelor", adunările ecleziastice ale fiecărui Patriarhat recunoscut drept independent.

Cita de RBK, expertul rus Roman Lunkin a afirmat că situația actuală ar putea antrena apariția a "două lumi ortodoxe antagoniste", una fidelă Moscovei, care revendică cel mai mare număr de credincioși, și alta loială Constantinopolului, care se bucură de legitimitate în calitate de primul Patriarhat al istoriei.

Cotidianul Izvestia vorbește despre amenințarea "distrugerii unității lumii ortodoxe" și consideră decizia Moscovei drept una dintre "zilele cele mai sumbre din istoria ortodoxiei".

Izvestia reamintește precedentele mari schisme ale creștinătății, în 1054 între ortodocși și catolici și 1517 între catolici și protestanți. Potrivit sursei citate această ruptură împinge acum "ansamblul lumii ortodoxe să aleagă" între Constantinopol și Moscova.

Cotidianul guvernamental Rosiskaia Gazeta își exprimă regretul că de acum credincioșii ruși nu se vor mai putea ruga în mănăstirile de pe Muntele Athos, în Grecia, aflat sub jurisdicția Patriarhatului Constantinopolului.

Apeluri la unitate

Lumea ortodoxă era și ea împărțită marți între reflexie și apeluri la unitate.

"Nu suntem într-o logică pentru sau împotriva. Suntem pentru unitatea Bisericii, armonie, responsabilitate, loialitate față de ordinea canonică și împotriva a tot ceea ce divizează și conduce la pericolul unei rupturi", a afirmat Patriarhul sârb Irineu într-un interviu.

Acesta a precizat însă că recunoașterea unei biserici independente în Ucraina este "o decizie care duce la ruptură" și "care deschide de manieră directă și fără ambiguități posibilitatea unor noi diviziuni în sânul altor biserici" din lume.

Patriarhatul Georgiei a anunțat organizarea unui sinod pentru a decide o poziție. Biserica finlandeză, dependentă de Patriarhatul Constantinopolului, a afirmat că speră să-și conserve legăturile cu Moscova, în ciuda rupturii.

Interogate de AFP, Biserica ortodoxă poloneză și Patriarhatul Bulgariei nu au dorit să se pronunțe asupra acestei rupturi atât timp cât nu le-a fost comunicată o decizie oficială.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


8961 vizualizari

 • +15 (27 voturi)    
  Mai bine sa nu (Marţi, 16 octombrie 2018, 20:44)

  mitg [utilizator]

  Ultimul lucru “care ne lipseste” este o rusificare si mai mare a bor.
  • +13 (19 voturi)    
   pentru ca r00sii (Marţi, 16 octombrie 2018, 21:52)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   nu pot pricepe ca in ortodoxie nu este acceptata o ierarhizare stricta cu capu la moscova ! Nu se potriveste deloc cu ambitile hegemonice ale r00snacilor !! Hahhahaha !
 • -6 (8 voturi)    
  BOR (Marţi, 16 octombrie 2018, 20:47)

  Kosmos [utilizator]

  Ne scuzati dar noi reprezentam doar 5% si ne abtinem momentan
 • +9 (21 voturi)    
  pfff (Marţi, 16 octombrie 2018, 20:47)

  ceoteldrum [utilizator]

  s a inferbantat orezu in popii astia:)))eu vreau sa le propun un nou conducator care sa aduca izbavire in ambele tabere...o acceptati pe lady gaga,barbosilor?
 • +11 (23 voturi)    
  Pozitia bor (Marţi, 16 octombrie 2018, 20:49)

  Captain Obvious [utilizator]

  E capra:))
  Se îndreaptă spre cel cu banii mai multi. Probabil spre Putin. De parcă nu aveți aceeași filosofie?!! Nu de asta exista religia?
 • +8 (18 voturi)    
  BORusa sa Fie Dupa Cortina De Fier (Marţi, 16 octombrie 2018, 20:50)

  un domn [utilizator]

  Botezul rachetelor si tancurilor care au Cotropit Crimeea aduce..consecinte! Cand te rogi sa ploua, ai grija si de Noroi!
 • +10 (22 voturi)    
  Și care-i problema? (Marţi, 16 octombrie 2018, 20:55)

  prec [utilizator]

  De fapt, chiar religia este marea problemă, ea ne vrea înpoi în Evul Mediu Întunecat.
  • -12 (20 voturi)    
   ..... gandesti in clisee .... (Marţi, 16 octombrie 2018, 22:13)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Evul Mediu nu era asa "intunecat" cum ai aflat din surse indoielnice (si mincinoase).
   • +10 (14 voturi)    
    Nu asa Intunecat ca Dark Ages (Miercuri, 17 octombrie 2018, 0:29)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Dar Lumina nu a fost, nici pe departe. BOR si Ortodoxia Rusa is in Evul Mediu, pt ca Dark Ages au tinut mai mult prin locurile astea. Altii aveau Universitati pe la 1200....tu abia ai avut la 1860 prima....la Iasi.
   • -1 (1 vot)    
    nu era intunecat, era luminat (Miercuri, 17 octombrie 2018, 18:57)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    de la rugurile inchizitiei.
 • +13 (17 voturi)    
  Balci crestin ? (Marţi, 16 octombrie 2018, 21:02)

  Plagarus [utilizator]

  Cate " divizii " are Patriarhatul Constantinopolului,ar fi intrebat si astazi tatucul I.V.Stalin
 • +4 (16 voturi)    
  Scindare? (Marţi, 16 octombrie 2018, 21:04)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Despartire, adica, pe limba Romana!
  Asta a fost decisa de bolsevicii din Rusia, adica Putin cand a invadat Crimeea.
  Davai pistoleta, nemtii za ulitza!
 • +11 (19 voturi)    
  Pai pozitia BOR ar trebui sa fie clar (Marţi, 16 octombrie 2018, 21:11)

  Habermas [utilizator]

  de partea Constantinopolului, (nu ca mor eu de dragul bisericii, dar) logic vorbind.

  Moscova a avut in R. Moldova aceeasi politica de dominare ilegala si rusificare, a se vedea problema Mitropoliei Basarabiei (care tine de BOR) vs. Mitropolia "Chisinaului si a intregii Moldove" (care tine de rusi).

  In disputa asta, noi trebuie sa fim cu Ucrainienii. Cu ei suntem vecini, cu ei avem aspecte istorice comune si interactiuni numeroase, si fata de rusia si noi si Ucrainienii avem aceeasi problema: Rusia.

  N-au decat sa se desprinda rusii de Constantinopol si sa se duca drakului.
 • +8 (16 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 16 octombrie 2018, 21:14)

  tenere [anonim]

 • +8 (18 voturi)    
  ... (Marţi, 16 octombrie 2018, 21:25)

  ak33 [utilizator]

  romanii nu prea mai au incredere in biserica , daca mai asociezi si cuvantul rusia , cred se duce increderea spre zero
  • +3 (5 voturi)    
   a cui biserica? (Miercuri, 17 octombrie 2018, 0:07)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   a lui daniel popa sau cea dreapta?
 • +13 (13 voturi)    
  Degeaba (Miercuri, 17 octombrie 2018, 0:04)

  SvarogMcFayden [utilizator]

  Poate sa oracaie kremlinul cat vrea prin slugile sale, Ucraina iese incet dar sigur de sub influenta sa nefasta!
 • +9 (9 voturi)    
  Pacat. (Miercuri, 17 octombrie 2018, 9:13)

  Cosminv [utilizator]

  Toate Patriarhatele astea ortodoxe au uitat un singur lucru. Nimeni nu-l pomeneste pe Hristos, parca sunt state politice, oare asta e adevarata ortodoxie?, cel mai influent Patriarh castiga? Si ce castiga? INFLUENTA si lins de maini, oare asta cere Hristos?Din capul locului se vede ca toata ORTODOXIA la pierdut pe Hristos, au fugit de El.
 • +5 (5 voturi)    
  Academia rusă și ortodoxia. (Miercuri, 17 octombrie 2018, 10:30)

  asavreau [utilizator]

  Rușii atacă pe toate planurile pentru cotropirea lumii.Gromîko,ca reprezentant al Academiei ar trebui să îndemne la colaborare,nu la supunere față de BORusă.Dacă Biserica Ortodoxă Rusă ar promova relații de colaborare între bisericile ortodoxe,ar putea zice că nu se înțelege cu Biserica Ortodoxa Ucraineană și cu Patriarhul Constantinopolului.Academia asta cu Gromîko nu știu din ce ramură a serviciilor ruse de propagandă face față,dar situația creată ia deranjat tare pe ruși de scot la înaintare unități de propagandă neștiute.Să fim atenți,putem afla cum ne subjugă rușii folosind instituții academice puse în slujba propagandei.Prin ce este ortodoxia rusă superioară ortodoxiei Constantinopolului?Cine pe cine subminează?
 • +7 (7 voturi)    
  ... (Miercuri, 17 octombrie 2018, 10:36)

  a.nonim [utilizator]

  Asta e culmea tupeului. Dupa ce au desfiintat cu japca Mitropolia Basarabiei si au transformat-o in anexa a bisericii ruse, acum vor sprijin?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by