A treia zi a vizitei de stat a Preşedintelui României la Roma a debutat cu o ceremonie militară solemnă la Altarul Patriei din centrul Romei. Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut. Traficul în Piazza Venezia a fost parţial blocat încă de dimineaţă, pentru a permite organizarea Ceremoniei. Au fost intonate imnurile celor două ţări, apoi a urmat salutul Drapelului.

Diaspora in ItaliaFoto: Valentin Fagarasian

Mai mulţi români cu steaguri tricolore au asistat la ceremonie, iar la plecarea coloanei oficiale s-a strigat “Trăiască România”.

Programul de marţi continuă cu participarea preşedintelui la o întâlnire cu reprezentanţii Confederaţiei patronatelor italiene (Confindustria) şi discuţii cu preşedintele Vincenzo Boccia.

În cursul după amiezii Klaus Iohannis va fi prezent la Primăria Romei, Campidoglio, unde va fi întâmpinat de primarul Virgina Raggi. Aici va avea loc şi o întâlnire cu 100 de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Peninsulă.

Dineu de stat la Palatul Quirinale

Ieri seară, preşedintele României împreună cu soţia Carmen Iohannis au participat la un dineu de stat oferit de omologul său italian, Sergio Mattarella.

La dineu au fost invitaţi de către preşedintele Italiei şi români care trăiesc în Peninsulă şi s-au evidenţiat ca excelenţe în diferite domenii.

Printre ei se numără şi tânărul Emanuel Chirilă, fiu de emigranţi români originari din Iaşi, stabiliţi în Italia. Emanuel a inventat o cască de motociclist tehnologică şi a fost inclus pe lista “100 de tineri ai viitorului under 30” din Peninsulă.

“Am primit invitaţia de la Preşedintele Italiei cu ceva timp în urmă şi m-am simţit onorat să particip. Dineul a durat circa două ore, a fost ceva unic, e prima oară când merg la o cină de gală cu o ocazie atât de deosebită. A fost o onoare să strâng mâna preşedinţilor Iohannis şi a soţiei, şi a preşedintelui Italiei”.