Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat, luni, că nu a existat dialog în privința unei OUG care modifică Legile Justiției. Senatorul PSD a precizat că actul normativ a fost adoptat rapid, deși Comisia de la Veneția a cerut doar clarificări, nu și o Ordonanță de urgență, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Domnul ministru a explicat dimineață acțiunile acestui text. Ceea ce am reproșat câțiva membrii ai Parlamentului a fost totuși lipsa de dialog pe acest proiect de act normativ. În comisia specială s-a lucrat doi ani de zile pe aceste proiecte și cred că dacă era inițiată o discuție cu membrii CSM în comisia specială constituită, probabil nu era nevoie să avem un text vineri și să trecem în program astăzi un alt text îmbunătățit, cel puțin la prima vedere. Trebuie să explice inițiatorul acțiunile tuturor textelor. Nu cere Comisia de la Veneția OUG. Cere clarificări ca și, de altfel, partenerii de la Bruxelles", a afirmat fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, luni la Parlament.

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, ordonanța de urgență care aduce modificări Legilor Justiției, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader, a prezentat, ulterior, prevederile OUG pe Legile justiției care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privința detașărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-șefi vor fi transmise în direct, arhivate și văzute de oricine și că ministrul poate sesiza Inspecția Judiciară.

Ordonanța de urgență prevede și o serie de modificări în ceea ce privește amânarea pensionării anticipate a magistraților. Dacă varianta inițială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019.