​Procurorul General, Augustin Lazăr, a criticat din nou în această dimineață prevederile din ordonanța de modificare a legilor Justiției propusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, afirmând că toate dosarele în curs vor fi afectate. Întrebat dacă este vorba despre dosarele Revoluției sau protestului din 10 august, Lazăr a răspuns: „toate dosarele care sunt pe rol”.

Augustin LazarFoto: Captura video

„Proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele în curs. Spre exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public, spre exemplu, cele pe rolul secțiilor miliatre. Au fost concentrate resursele umane, prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari și complexe. Vor înceta delegările pe funcțiile respective, iar colectivele care lucreză vor fi desființate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare, despre care toată lumea susține că dorește să fie finalizate ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a spus Lazăr, la Digi24.

Întrebat dacă se referă la dosarul Revoluției sau cel al protestului din 10 august, Procurorul General a răspuns: „la toate dosarele care sunt pe rol”.

Ministerul Public a criticat, duminică seară, prevederile din OUG, precizând că există riscul de „blocare a activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. și D.I.I.C.O.T".

"Articolul VIII din proiectul de ordonanță de urgență, conform căruia, la data intrării în vigoare a ordonanței, procurorii care funcționează în cadrul P.Î.C.C.J., D.I.I.C.O.T. și D.N.A., precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora dacă indeplinesc condițiile prevăzute în noua formă a Legii nr. 303/2004 și a Legii nr. 304/2004, va conduce la înlăturarea unor procurori din funcțiile legal deținute, prin impunerea unor condiții noi, inexistente la data la care s-a făcut numirea, cu nesocotirea prevederilor art. 15 alin. 2 din Constituție care prevede aplicabilitatea legii doar pentru viitor", potrivit sursei citate.

Parchetul General arată că atât numirea cât și delegarea procurorilor s-au realizat cu respectarea condițiilor legale în vigoare, iar "nesocotirea acestui fapt ar duce la încălcarea principiului stabilității procurorului, a principiului neretroactivității legii, a identității statutului juridic constitutional al judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește numirea și delegarea acestora și va conduce la blocarea activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. și D.I.I.C.O.T".