Preşedintele Pro România, Victor Ponta, critică guvernele din 2017 şi până în prezent, precum şi majoritatea parlamentară pentru faptul că "s-au grăbit" să adopte legi şi ordonanţe pe care apoi "le modifică şi rectifică non stop", adăugând că ordonanţa de modificare a legilor justiţiei, dată "peste noapte", riscă să strice mai mult decât repară, relatează Agerpres.

Victor Ponta in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

"Legea salarizării a fost impusă cu forţa în Parlament şi de atunci se tot modifică prin ordonanţe de urgenţă fără să poată fi aplicată bine. 'Revoluţia fiscală', la fel. Legea privind exploatarea resurselor offshore din Marea Neagră s-a adoptat şi modificat de patru ori. Situaţia pensionarilor a fost modificată greşit prin ordonanţe şi acum proiectul noii legi a pensiilor merge pe aceeaşi cale greşită. Acum urmează ordonanţa de modificare a legilor justiţiei - peste noapte, contestată de toată lumea şi care va strica mai mult decât repară", arată fostul prim-ministru, într-o postare pe Facebook.

El adăugă că o guvernare nu poate fi de succes dacă nu dă dovadă de seriozitate, profesionalism şi consecvenţă. Potrivit lui Ponta, când "totul se decide peste noapte de către un singur om", rezultatele sunt greşite şi pe urmă "se tot cârpesc" prin ordonanţe de urgenţă care repară ceva şi strică altceva.

"Încă din 2017, cei aflaţi la putere şi cei care îi susţin au vorbit numai despre 'Legile Justiţiei' ( lăsând în umbră adevăratele priorităţi ale unei bune guvernări: sănătate, educaţie, investiţii în infrastructură etc). După multe certuri şi acuze la sfârşitul anului trecut au fost adoptate aceste legi în Parlament; au fost contestate la CCR, revotate, rediscutate şi, în final promulgate de către preşedinte - şi acum aflăm că se dă ordonanţă de urgenţă ca să fie modificate! Nu puteaţi să le faceţi de la început bune fără să mai fie modificate acum? Nu puteaţi să ascultaţi şi ce spun specialiştii şi cei care lucrează în justiţie ( magistraţi, avocaţi şi organizaţii neguvernamentale)? Nu puteaţi să aşteptaţi să vedeţi ce spune Comisia de la Veneţia?", a întrebat el.

Deputatul apreciază că începutul acestui proces a fost unul greşit, deoarece "nimeni nu a fost interesat" să modifice legile pentru binele cetăţenilor şi funcţionarea sistemului de justiţie în condiţii mai potrivite.

"Ideea a fost să ajute anumiţi oameni politici care au probleme cu justiţia, să plătească nişte poliţe şi să facă gargară demagogică la televizor, iar rezultatul îl vedeţi", conchide Ponta.