Peste 10.000 de persoane participă, duminică dimineață, la slujba de Sfânta Parascheva, care are loc în fața Catedralei Mitropolitane din Iași. Slujba este oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, transmite Mediafax.

Pelerinaj la Sf. Parascheva (Iasi)Foto: Agerpres

Peste 10.000 de credincioși participă duminică dimineața la Liturghie, scena fiind amplasată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași. Slujba este ținută de un impresionant sobor de preoți, 22 ierarhi din ţară şi trei din străinătate, 14 preoţi şi şase diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În același timp, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi continuă pelerinajul la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi la cele ale Sfintei Mironosiţe Ecaterina. Până duminica dimineaţă, s-au închinat la moaşte aproximativ 100.000 de pelerini, alte câteva mii de oameni aşteptând la coadă mai bine de 15 ore pentru a ajunge la raclele Sfintelor.

Duminică, după închierea Sfântei Liturghii, va avea loc Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 20.00 slujba de priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Până duminică dimineață, echipajele medicale prezente la pelerinajul de la Sfânta Paraschiva au asistat medical peste 320 de pelerini. Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor rămâne expuse pe esplanada din curtea Catedralei Mitropolitane cel mai probabil până luni seară, luni dimineața fiind programată Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, Ceasurile și Sfânta Liturghie.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.