Când treci prin ce au trecut ei - să lupți pe front și să te trezești rănit pe un pat de spital, fără un picior sau cu o schijă înfiptă în corp - te gândești că viața ta s-a terminat acolo, că ziua de mâine nu mai are nimic bun să-ți aducă. Și totuși, ei n-au lăsat să se întâmple asta. Au dat arma din mână pe echipamentul sportiv și s-au reclădit, trup și suflet. Acum, 15 militari români răniți în teatrele din Irak și Afganistan au o nouă misiune. La Sydney, la final de octombrie, participă la jocurile INVICTUS, olimpiada militarilor „invincibili” din toată lumea.

InvincibiliFoto: Hotnews

Video realizat cu echipament Nikon.

----

Context:

Invictus Games” este un eveniment sportiv internaţional organizat din 2014 de Fundaţia Invictus Games, patronată de Prinţul Harry al Marii Britanii, pentru a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații. Jocurile supranumite „olimpiada militarilor” cuprind mai mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilităţi: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la aparat special, haltere, ciclism, volei din şezut, înot, baschet şi rugby din scaunul cu rotile, golf şi hochei.

România se află în acest an la a doua reprezentare, după ce în 2017 la Toronto au participat 15 militari răniţi, la șase discipline sportive individuale - tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot. La acestea s-a adăugat, ca sport de echipă, volei din șezut. Ca rezultate, în 2017 lotul României a reușit să obțină patru medalii, dintre care una de aur (tir cu arcul pe echipe), una de argint (tir cu arcul simplu) și două de bronz, la canotaj și proba de 1.500 metri.

Acum, între 20 și 27 octombrie, la Sydney, în Australia, 15 militari români vor forma echipa României și vor concura la probele de tir cu arcul, atletism, canotaj de sală, powerlifting, ciclism, înot și volei din șezut. La jocurile Invictus de la Sydney vor participa militari răniți din 18 țări membre sau partenere ale NATO.