Cea mai puternică formaţiune de opoziţie cehă, Partidul Democrat Civic, a obţinut cele mai multe locuri în alegerile pentru Senat desfăşurate în Cehia, însă o victorie a sa este improbabil să ducă la înlăturarea guvernului minoritar condus de Andrej Babis, relatează sâmbătă Reuters, citată de Agerpres.Pentru prima dată în ultimii peste 20 de ani, Partidul Comunist nu va avea niciun reprezentant în Senat.

Andrej BabisFoto: Agerpres/EPA

În aceste alegeri au fost disputate o treime dintre cele 81 de mandate de senator, la aproape un an după alegerile din Camera Deputaţilor (camera inferioară a parlamentului ceh) care au adus la putere ANO, partidul premierului Babis.

În Cehia, camera inferioară este principala structură de decizie legislativă, iar guvernul poate anula un veto al Senatului.

Partidul Civic Democrat a obţinut 10 dintre cele 27 de mandate disputate, în timp ce ANO a câştigat doar un mandat, la fel ca social-democraţii, parteneri ai ANO în coaliţia guvernamentală de la Praga.

Pentru prima dată în ultimii peste 20 de ani, Partidul Comunist nu va avea niciun reprezentant în Senatul ceh, singurul candidat comunist fiind înfrânt.

Prezenţa la vot la al doilea tur al alegerilor pentru Senatul ceh, desfăşurat vineri şi sâmbătă, a fost de numai 16,5%, mult sub prezenţa de 60,8% înregistrată la alegerile din 2017 pentru Camera Deputaţilor.

În alegerile municipale desfăşurate în urmă cu o săptămână, ANO a obţinut 30% din voturi, rămânând cel mai puternic partid, în timp ce Partidul Civic Democrat a câştigat doar 15% din sufragii.