Vicepreședintele PSD al Camerei Deputaților, Florin Iordache , a declarat, sâmbătă, despre propunerile de modificare a legislației electorale avansate de Autoritatea Electorală Permanentă în raportul de activitate pe 2017 că acestea „sunt inoportune” și îl deranjează, comentând că au mai existat experimente eșuate.

Florin IordacheFoto: Hotnews

„Deocamdată, aceste propuneri care vin din partea AEP au ajuns la Comisia Juridică (din Camera Deputaților - n.r). Le vom analiza acolo, dar acum vorbind, la cald, să vii cu acele teze care înțeleg că vin din partea președintelui AEP, fără să te consulți cu partidele politice, nu știu cu cine s-a consultat dumnealui, și au rezultat aceste teze, nu cred că este tocmai oportun. Eu cred că este important să discutăm aceste propuneri, ca de fiecare dată înaintea alegerilor există o comisie specială în care fiecare partid politic vine și își exprimă opinia. Dar să schimbăm dintr-o dată acum, știți că am mai făcut acel experiment cu colegiile și a trebuit să revenim pentru că a fost un experiment prost, să venim acum să spunem că alegem Camera într-un fel, Senatul în alt fel, tot felul de chichițe din acestea pe care cineva, la ceas de seară, le-a gândit, cred că e...”, a declarat el la Antena 3, potrivit Mediafax.

Deputatul social-democrat a adăugat că se poate discuta despre mărirea numărului de parlamentari de diaspora, dar că îl deranjează propunerea AEP de creștere a numărului de voturi necesar pentru alegerea reprezentanților minorităților naționale în Camera Deputaților. „E foarte important să știm în acest moment câți cetățeni români sunt în România și câți sunt în diaspora, putem discuta despre mărirea numărului parlamentarilor din diaspora. Dar să venim așa, peste noapte, cu niște propuneri care nu sunt viabile, nu cred că este o soluție (...) Mă deranjează chestiunea cu minoritățile naționale. Ne dorim ca minoritățile naționale, altele decât minoritatea maghiară, să nu mai fie reprezentate în Parlament? Așa cum vine acest raport și așa cum vin aceste teze ale dlui Barbu (președintele AEP, Daniel Barbu - n.r.), cred că sunt inoportune”, a precizat Iordache.

Raportul de activitate al AEP pe anul 2017, depus în Parlament, conține un capitol intitulat „Teze preliminare privind un Cod Electoral” și care prezintă propuneri precum scăderea numărului parlamentarilor și exercitarea dreptului de vot sub condiția înscrierii anterioare, la cerere, în Registrul electoral. „În condițiile unei proliferări excesive şi neunitare a actelor normative în domeniu, adoptarea unui Cod electoral este o necesitate arătată inclusiv de Curtea Constituțională și de OSCE/ODIHR. Pe lângă beneficiile pe care le-ar avea pentru actorii politici, alegători și candidați în termeni de creștere a clarității, previzibilității și accesibilității legii, unificarea legislației electorale avantajează reformele în domeniu, modificările ulterioare, în măsura în care se vor dovedi necesare, fiind mult mai ușor de operat în cazul existenței unui text unic”, se arată în raportul de activitate al AEP pe anul 2017. Autoritatea Electorală Permanentă enumeră o serie de posibile modificări ale legislației electorale pentru aplicare acestora la alegerile din 2024.