Premierul Viorica Dăncilă, care se află la Ciolpani,unde s-a întrunit Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,în cadrul simulării naționale Seism 2018, a spus că nu are emoții și că are încredere în desfășurarea acestor exerciții.

Viorica DancilaFoto: gov.ro

”Am luat act de exercițiu, este un exercițiu foarte important care ne va permite să vedem cum se face această mobilizare, să vedem dacă în urma acestui exercițiu există deficiențe și cum le putem înlătura. Presupune participare internațională și se va desfășura pe cinci zile”, a spus Dăncilă.

Întrebată de un jurnalist dacă are emoții, aceasta a spus că nu și că are încredere în desfășurarea acestor exerciții, dar ”trebuie să fim foarte bine pregătiți, acest exercițiu ne va permite să vedem dacă sunt anumite probleme”.

Începând cu ora 9.00 s-a declanșat exercițiul national „SEISM 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns post-seism și care va dura timp de cinci zile. Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici: în Centrul Vechi cel puțin 12 clădiri s-au prăbușit și cel puțin 200 de persoane au fost rănite, iar în momentul seismului, telecomunicațiile au picat. Exercițiul este monitorizat de Comisia Europeană, NATO, dar și de structura de specialitate a SUA.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a întrunit sâmbătă, de la ora 13,30, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, în cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018".