Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a întrunit sâmbătă, de la ora 13,30, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, în cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018", relatează Agerpres.La ora 15.00 urmează să aibă loc o conferință de presă.

Simulare seism 2018Foto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Potrivit secretarului în MAI, Raed Arafat, o conferință de presă va avea loc la ora 15.00, iar la această oră (14.00) are loc o deplasare în teren împreună cu premierul.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, a iniţiat un exerciţiu de alarmare a structurilor pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit scenariului exerciţiului "Seism 2018", sâmbătă, la ora 8,37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău, informează MAI.

Conform scenariului, seismul a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburanţi, căi de transport rutiere, feroviare).

Pentru asigurarea intervenţiei în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost mobilizate şi efective ale Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Inspectoratului General de Aviaţiei al MAI, precum şi forţe din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Imediat după declanşarea exerciţiului, a fost activat Centrul de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, comanda acţiunii fiind asigurată de către şeful DSU, Raed Arafat. De asemenea, a fost solicitată asistenţă internaţională prin Mecanismul de Protecţie Civilă şi a fost înştiinţat Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din cadrul NATO.

În cadrul exerciţiului, pe componenta solicitării de sprijin internaţional, Mecanismul de Protecţie Civilă va răspunde cu capabilităţi medicale internaţionale, toate acestea fiind înglobate în cadrul exerciţiului internaţional EU-MODEX 2018.

Potrivit MAI, exerciţiul "Seism 2018" îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordomare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.