Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat, sâmbătă, că partidul a strâns un milion de semnături în favoarea legii pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar dacă Parlamentul respinge legea, atunci șeful statului ar trebui să convoace un referendum pe această temă, relatează Mediafax.

Eugen Tomac - PMPFoto: Hotnews

„Peste un milion de români au semnat pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi (...) Am văzut în 2012, în 2016, primari aleși cu sub 10% din numărul total de alegători, care gestionează resursele unei comunități. Vom merge cu acest mesaj în Parlament. Legea cu privire la modificare Legii 115/2015 privind alegerea administrației publice locale a fost depusă de PMP încă din 2016. Această inițiativă legislativă a fost adoptată de Senat, deci legea cu privire la alegerea primarilor în două tururi a trecut de Senat. Acum vom merge cu cele un milion de semnături în Parlament, pentru a le cere și deputaților să voteze revenirea la alegerea primarului în două tururi”, a declarat, sâmbătă, la sediul central al PMP, președintele partidului, Eugen Tomac.

Liderul PMP a adăugat că în cazul în care legea nu va fi adoptată la votul final din Parlament, atunci îi va solicita președintelui Klaus Iohannis să convoace un referendum național pe tema revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, scrutin care să aibă loc odată cu alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

„În cazul în care partidele vor ignora acest mesaj transmis de peste un milion de români care au semnat pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi, mesajul lor nu va rămâne doar în Parlament (...) vom transmite acest mesaj Președintele României. Președintele României are, în baza art. 90 din Constituție, prerogativa ca după consultarea Parlamentului poate cere poporului să-și exprime prin referendum voința cu privire la probleme de interes național și noi credem că revenirea la alegerea primarului în două tururi este un subiect de interes național. Cu rugămintea de a convoca un referendum, pe data de 26 mai 2019, odată cu alegerile europarlamentare, pe acest subiect, dacă trebuie sau nu să revenim la două tururi”, a precizat Tomac.

Acesta a menționat că are asigurări de la PNL, USR și ALDE că deputații celor trei formațiuni vor vota în Camera Deputaților în favoarea proiectului de lege.

„PNL în mod sigur susține revenirea la alegerea primarului în două tururi și am discutat acest subiect cu dl Orban, sigur și USR-ul și m-a asigurat și dl Vosganian că ALDE va vota pentru alegerea primarului în două tururi. În PSD apele sunt împărțite”, a arătat Tomac.

El a precizat că propunerea legislativă poate trece de votul din Camera Deputaților fără susținerea PSD și UDMR, însă este nevoie de „suportul minorităților și al partidului dlui Ponta”.