Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a negat, vineri, acuzațiile că România a votat, în Consiliul Uniunii Europene, o reducere a propriilor fonduri europene alocate pentru combaterea pestei porcine africane (PPA), pentru anul viitor, relatează Mediafax.

Petre DaeaFoto: Agerpres

„Este imposibil ca România să ia o asemenea decizie”, a spus, vineri, Petre Daea, când a fost întrebat ce crede despre acuzațiile făcute de europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Ministrul Agriculturii a făcut declarațiile cu ocazia punerii în funcțiune a stațiilor de pompare Pristol şi Salcia, aflate în cadrul amenajării Izvoarele-Cujmir (județul Mehedinți).

„În calitatea mea de ministru și responsabil în Guvernul României cu problemele acestea legate de agricultură, am prezentat în Consiliul de Miniștri la Bruxelles, pe data de 16 august, care este situația pestei porcine africane (n.r. - PPA) în România, cerând ajutor. Cu câteva zile înainte, transmisesem scrisorile de sprijin și scrisorile acestea pe procedurile stabilite între instituțiile statale și între instituțiile europene pentru a primi sprijin de la cei doi comisari, Hogan și Andriukaitis”, a reamintit Daea.

Ministrul Agriculturii a menționat că a transmis la CE modificările Planului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care vor fi alocați cei 43 de milioane de euro, pentru investiții în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare și incineratoare, urmând ca, în zilele următoare, Comisia să le prezinte procedurile.

„Iată că acest sprijin a venit în România și, astăzi, în momentul în care discutăm, toate documentele care au fost cerute de Comisie au fost transmise, iar, peste câteva zile, așteptăm ceea ce a promis și a trimis comisarul Hogan la întâlnirea pe care a avut-o cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, că va da sprijin pentru fermierii români de 43 de milioane de euro”, a explicat Daea.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a acuzat, joi, Guvernul Dăncilă că a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) tăierea fondurilor pentru PPA. „Guvernul Dăncilă sabotează orice șansă ca fermierii români afectați de pesta porcină africană să fie despăgubiți din fonduri europene! Guvernul României a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) reducerea alocărilor pentru fermierii afectați de pesta porcină africană (PPA) în Bugetul UE 2019, la o săptămână după ce solicitasem în Parlamentul European, creșterea cu 110 milioane de euro a alocărilor pentru PPA în bugetul UE de anul viitor”, a scris, joi, pe Facebook, europarlamentarul PNL.

Petre Daea a mai spus, vineri, despre declarațiile europarlamentarului: „Îmi pare rău că un băiat tânăr nu a reușit, în cinci ani de zile, să învețe regulile din Uniunea Europeană. Îmi pare extraordinar de rău. Și ar trebui să fim atenți pe cine trimitem la Uniunea Europeană, pentru că nu-i posibil să stai cinci ani de zile și să nu știi regulile din Uniunea Europeană”.

Ministrul Agriculturii a adăugat că un reprezentant al țării trebuie să respecte o conduită, indiferent de poziție și locație.

„Amendamentul dumnealui l-a făcut în Parlamentul European. Guvernul României nu este reprezentat în Consiliul de miniștri. Iată că acest amendament nu este în Consiliul de miniștri și în Parlament, iar, pe procedurile parlamentare, ele vor fi puse în discuție în Consiliul de Miniștri și apoi în procesul acesta de conciliere”, a adăugat Daea.

Întrebat dacă afirmațiile europarlamentarului reprezintă o dezinformare, ministrul Agriculturii a susținut că este mai mult de-atât. „Noi, românii, am văzut că acum devenim noi dușmanii noștri. E păcat și regretabil. Între noi, lucrurile acestea nu trebuie să apară, indiferent unde ne aflăm, în ce zonă, iar eu nu-mi permit să spun ceva aici și altceva la Bruxelles”, a afirmat Daea.

În același context, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Ploiești, că Siegfried Mureșan minte, iar Guvernul nu va propune niciodată tăieri de fonduri la Bruxelles pentru România, indiferent de sectorul de activitate, ci, din contră, va susține majorări pentru fermieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.