Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, la Parlament, că analiza MAE privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă, care, în urma propriei analize, urmează să o distribuie Administrației Prezidențiale, relatează Mediafax. Potrivit acestuia, argumentele pro și contra sunt echilibrate în ceea ce privește o eventuală decizie de relocare a ambasadei.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

„A fost transmisă la nivelul prim-ministrului și urmează, dacă sunt observații, să fie distribuit de către Guvern la Președinție și la președinții celor două Camere. Noi, ca minister, ne-am încheiat analiza”, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, întrebat care este decizia cu privire la o eventuală relocare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Meleșcanu a adăugat că nu este un blocaj pe acestă temă, întârzierea deciziei finale fiind cauzată de faptul că este „o problemă foarte complicată”.

„Nu e un blocaj, e un proces în care trebuie să fie implicată toată lumea. Trebuie să recunoașteți că este și o problemă foarte complicată. Noi am pus și argumentele pro și argumentele contra, sunt relativ echilibrate, nu noi luăm decizia”, a punctat ministrul de Externe.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, pe 4 octombrie, că finalizarea analizei privind oportunitatea mutării ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, se află ”pe ultimii metri”, el avansând în trecut mai multe termene pentru prezentarea acesteia.

Președintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că poziția României în privința statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deși Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

În luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens.