Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administrației publice centrale referitor la Centenar, a anunțat Administrația Prezidențială.

Logo CentenarFoto: Ministerul Culturii

În Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 22/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administrației publice centrale cu privire la Centenarul României se prevede că acțiunile și proiectele de aniversare dedicate Marii Unirii se realizează, „anual, în perioada 2018 - 2012, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale în limita sumei aprobate cu această destinație, după stabilirea acestora de către Comitetul interministerial”, scrie Mediafax.

"Alocarea de la bugetul de stat a sumelor aferente manifestărilor, acțiunilor, obiectivelor de investiții și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial, formulate și asumate de ministere, autorități, instituții publice și entități, cu excepția întreprinderilor publice, se realizează anul, în perioada 2018-2020, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în limita sumei aprobate cu această destinație, după stabilirea acestora de către Comitetul interministerial", se arată în actul normativ.

Potrivit sursei citate, "pentru manifestările, acțiunile și proiectele derulate la nivelul autorităților, instituțiilor publice și entităților ai căror conducători sunt ordonatori principali de credite, precum și instituțiilor din subordinea/coordonarea acestora, indiferent de sistemul de finanțare, inclusiv cele derulate de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de instituțiile din subordinea/coordonarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, precum și pentru acele entități persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, alocațiile de la bugetul de stat cuprind, în condițiile legii, în bugetul Ministerului Culturii și Identității Național la titlul „Alte cheltuieli”", se mai arată în Legea promulgată de șeful statului.

Actul normativ mai reglementează manifestările și acțiunile organizate de unitățile administrativ-teritoriale.

"Pentru manifestările, acțiunile și proiectele derulate la nivelul unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale și al instituțiilor publice aflate în subordonarea autorităților administrației publice locale, alocațiile de la bugetul de stat, se cuprind în bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale la titlul „Transferuri ale administrației publice” și se acordă de către acesta sub formă de transfer către bugetele locale", mai precizează sursa menționată.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede că „sumele neutilizate la sfârșitul anului bugetar pentru proiectele, manifestările și obiectile de investiții finanțate potrivit art.8 alin. (1) - (3), se restituie la bugetul de stat, cu excepția celor neutilizate de către instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii”.

La cinci zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, prin ordin al ministrului Culturii și identității naționale, se aprobă „Ghidul de indentitate vizuală a Centenarului României (1918 - 2018)”.

De asemenea, conform actului normativ, marca înregistrată „Centenar 100 România 1918 - 2018 SĂRBĂTORIM ROMÂNIA ÎMPREUNĂ poate fi utilizată prin acordarea autorizației de la Ministerul Culturii și Identității Naționale la cererea persoanelor juridice, în mod gratuit, mai prevede proiectului de lege.