România, membru NATO, și-a exprimat îngrijorarea miercuri în privința amplificării acțivității militare ruse din Marea Neagră și a spus că întărirea apărării europene va fi o temă majoră în timpul deținerii președinției UE, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Federația Rusă folosește Marea Neagră pentru a inspira forță în estul Mediteranei”, a declarat Mihai Fifor la conferința internațională organizată de Institutul Aspen. "Situația s-a schimbat dramatic în ultimul an”, a adăugat ministrul român al apărării.

La aceeași conferință, Teordor Meleșcanu a spus că întărirea securității cibernetice și combaterea amenințărilor de război hibrid din partea Rusiei for fi alte puncte focale ale președinției UE din prima jumătate a anului viitor.

Într-o declarație pentru Reuters de după conferință, Fifor a spus că guvernul urmează să anunțe două programe militare de achiziție majore până la sfârșitul anului. El a declarat că România s-a încadrat în ținta NATO de 2% pentru apărare în ultimii doi ani și va continua să cheltuie la acest nivel timp de un deceniu.