Ministrul agricultrii Petre Daea spune că solicitarea oierilor privind sprijinul cuplat nu poate fi îndeplinită, pentru că subvențiile trebuie să aducă performanță, dar se declară deschis discuțiilor, transmite Mediafax.

Petre DaeaFoto: Hotnews

„Suntem alături de toți crescătorii de ovine, dar vrem să creștem performanța. Performanța pentru animale o faci când urmărești un program. Sunt de acord și cu observațiile pe care le fac ei. Suntem alături de toți fermierii și crescătorii din România, însă trebuie să creștem performanța, obiective pe care statul le urmărește prin lansarea subvențiilor de către stat la timp”, a spus Daea.

Ministrul a precizat că a avut întîlniri cu asociația oierilor și că au ajuns la „concluzii convenabile”, dar și că este preocupat de evoluția prețului cărnii, amintind de campania „Alege oaia” de anul trecut.

Oierii au pichetat Ministerul Agriculturii, nemulțumiți că prin neînregistrarea berbecilor cu un certificat de origine pierd sprijinul cuplat, spunând că animalele din programul de ameliorare sunt mai neperformante decât cele care nu aparțin programului. Ciobanii spun că fără certificatul de origine din programul de ameliorare a speciei la ovine nu se mai primește sprijinul cuplat, în valoare de 25 de euro/cap de animal, ci doar cuantumul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT), în valoare de 25 de lei/cap de animal, iar pentru efectivele care beneficiază de programul de ameliorare se încasează atât sprijinul cuplat, cât și ajutoarele naționale tranzitorii.