Episcopul Huşilor, Ignatie, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că referendumul pentru familie a fost invalidat pentru că "maşinăria de propagandă a progresiştilor" a fost una mai abilă şi eficientă, dar şi pentru că evenimentul a fost "anexat" ideologic la politică.

Ignatie Mureseanul, episcopul HusilorFoto: EpiscopiaHusilor.ro

"În primul rând, referendumul a fost invalidat pentru că maşinăria de propagandă a progresiştilor a fost mult mai abilă şi mai eficientă. Biserica nu deţine, din păcate sau din fericire, reflexul de a gestiona corect şi în timpi reali toate minciunile, distorsionările şi calomniile grosolane care au curs, în săptămânile trecute, pe albia dezbaterilor publice. De departe, cheia 'succesului' a fost asigurată de anexarea ideologică a referendumului la politică, la unul dintre partidele actuale, precum şi la frica iluzorie că prin vot vor fi modificate şi alte articole din Constituţie, fapt care s-a soldat cu formarea unui contingent de indecişi sau decişi să nu participe la vot. Cu alte cuvinte, ura faţa de un partid a fost mai intensă decât dragostea faţă de familie, de valorile tradiţionale", a spus episcopul Huşilor.

Prelatul a afirmat că, paradoxal, în această "manevră" ideologică au căzut inclusiv conservatori creştini, simpli sau intelectuali, astfel, calomnia, ideologizarea "malefică" şi dezinformarea fiind mai puternice decât bunul simţ şi capacitatea de a discerne între "grâul adevărului şi neghina minciunii".

Referitor la părerile potrivit cărora prin invalidarea referendumului Biserica ar fi primit o "palmă", episcopul Huşilor a menţionat că reprezintă o temă falsă.

"Biserica nu a suportat o înfrângere. De ce? Prin deducţie logică şi confirmată personal, mare (sau o suficientă) parte din cei care nu au votat, exceptându-i pe unii din tabăra nedemocratică #boicot sau #staucasă, pentru că s-au opus unei consultări populare, sunt ataşaţi şi cred în valorile iudeo-creştine, în familia naturală, iar această constatare nu se înscrie în logica învinsului care vrea cu orice preţ să pară un victorios. Ce folos să mă autoamăgesc cu o victorie goală de conţinut? Aş transforma şi eu convingerile mele într-o ideologie. Din fericire, fug de ideologie ca dracul de tămâie. Orice ideologie ucide. Biserica, prin acest referendum, a primit un semnal puternic că trebuie să se focuseze pe un tip de pastoraţie de proximitate, frontală, pe înfiinţarea a cât mai multe grădiniţe, şcoli confesionale, centre de catehizare creştină, aşa cum sunt în Occident, pentru a oferi o alternativă tăvălugului ideologiei neomarxiste a teoriilor de gen care vor să corupă, cu nesimţire şi persuasiune diabolică, mintea şi inima curată a copiilor", a opinat prelatul.