​INTERACTIV Radiografia turismului electoral la Referendum. Cum au adus opt județe din sudul țării mai multe voturi doar pe lista suplimentară decât Timișoara și Constanța la un loc

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 10 octombrie 2018, 8:06 Actualitate | Esenţial


Sectiile de votare campioane la voturile pe lista suplimentara - studiu de caz in sudul Romaniei
Foto: Hotnews
Sute și sute de secții de votare din satele din sudul țării au contabilizat zeci de mii de voturi pe listele suplimentare la Referendumul din 6-7 octombrie, un scrutin în care nu a existat o verificare computerizată împotriva votului multiplu. Sat după sat, cătune în locuri izolate, localități la granița dintre județe, de o parte și de alta - toate au strâns voturi „speciale” într-un mod care sfidează logica. HotNews.ro a verificat în detaliu situația din opt județe alăturate din sudul țării și a pus pe hartă secțiile de la țară care au fost campioane la recolta de voturi, acolo unde ponderea voturilor pe lista suplimentară a fost mult mai mare ca media națională și de trei ori mai mare față de alegerile parlamentare din 2016, când votarea a fost computerizată.

Referendumul pentru redefinirea Familiei în Constituției din 6-7 octombrie s-a desfășurat cu reguli diferite față de precedentele alegeri, iar verificarea automată a buletinelor prin sistemul de tablete conectate pentru a preveni votul multiplu nu a existat. În schimb, votul s-a desfășurat doar sub amenințarea unui dosar penal pentru vot multiplu, fără vreo modalitate de prevenire.

Procentul pe țară al votului „special”, aproape dublu față de alegerile din 2016 când totul a fost computerizat

La alegerile parlamentare din decembrie 2016, când votarea s-a desfășurat computerizat, iar cărțile de identitate erau scanate cu tablete în secții pentru verificarea în timp real dacă persoana respectivă a mai votat sau nu, procentul pe țară al voturilor pe lista suplimentară - acolo unde votează o persoană care nu se află în localitatea de reședință - a fost de circa 6%.

La referendumul din weekend aceasta pondere a fost aproape dublă, de circa 10,95% pe țară.

Votul pe lista suplimentară nu este un lucru greșit sau de blamat, ci chiar necesar și este perfect justificabil în multe situații. Astfel, e normal să vedem un număr mai mare de voturi pe lista suplimentară în centre universitare, mari orașe, zone puternic urbanizate sau industrializate, zone turistice ș.a. Cu toate acestea, la o privire atentă asupra desfășurării scrutinului din weekend găsim în top județe fără prea multe motive să contorizeze atât de multe voturi pe lista suplimentară.

Sudul țării sau „vestul sălbatic” al votului pe lista suplimentară

HotNews.ro a urmărit pe parcursul Referendumului situația voturilor pe lista suplimentară și cu urna mobilă, iar la final a selectat opt județe alăturate din sudul țării - toate care săreau bine de media națională privind voturile „speciale”.În cele opt județe - Argeș, Dolj, Giurgiu, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea - votanții pe lista suplimentară au numărat peste 87.000, adică circa 2,5% din totalul votanților pe țară. Spre comparație, toate voturile din municipiile Timișoara și Constanța, două dintre cele mai mari orașe din țară, ajung pe la același număr.

Dintre toate secțiile din aceste județe, le-am ales doar pe cele cu adevărat performante, cele cu peste 20% voturi consemnate pe lista suplimentară, adică acolo unde un votant din cinci nu era din localitate. (de peste trei ori media națională de la ultimele alegeri unde s-au folosit tabletele)

Dispuse pe hartă, multe din aceste localități trădează un model: localități apropiate, pe aceleași drumuri, multe zone izolate, cătune, sate aflate la granița dintre județe, localități multe unde numărul de „turiști” care au votat a fost chiar mai mare decât cel al localnicilor.

În multe din acestea voturile efective nu sunt multe, însă ele se adună - bob cu bob - iar la final totalul „turiștilor” dornici să voteze ajunge să fie cât al unui oraș sau al unui municipiu din județ.

HARTĂ INTERACTIVĂ:

    > Click pe fiecare secție (bulă) pentru detalii. Bulele sunt reprezentate în trei clase de mărime: 20-25%, 25-30% și peste 30%.

    > Click pe județe (strat în fundal) pentru detalii despre situația globală din acel județ.

    > Folosește butoanele de zoom (+ și -) pentru a mări harta și urmări îndeaproape anumite zone. Sau click aici pentru a deschide harta mare, într-o fereastră separată.Județul Argeș a avut 520 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 12,13%, adică 12.114 voturi dintr-un total de 99.890.

Dintre toate secțiile, în 285 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 127 de secții din zona rurală voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 4.195, aproape cât voturile din municipiul Curtea de Argeș (4.760).

Câteva exemple grăitoare:

    - În Mârghia de Sus (comuna Lunca Corbului), pe un drum județean care se înfundă, chiar lângă granița cu județul Olt, 62 de persoane au votat pe lista suplimentară și doar 59 de localnici. În jur, aproape toate satele sunt și ele „campioane”. Imediat peste graniță, alte trei sate semi-izolate sunt fruntașe și ele la „turiști”.

    - În comuna Bârla toate satele în linie au fost vizitate de „turiști” dornici să voteze, iar mai departe de-a lungul drumului județean, spre nord, următoarele sate din comuna vecină sunt și ele în top.

---

Județul Dolj a avut 530 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 12,55 %, adică 17.839 voturi dintr-un total de 142.195.

În nu mai puțin de 277 secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 94 secții, toate în zona rurală, voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 5.656, mai mult decât toate voturile strânse în total în municipiile Calafat și Băilești (circa 4.900 de voturi).

Câteva exemple grăitoare
:

    - Satul Sârsca, comuna Sopot: 43 de voturi pe lista suplimentară, 43 de voturi ale localnicilor. Aceeași comuna, satul Beloț (36% ), satul Pietroaia (22%), satul Sopot (31,43%).

    - În continuarea aceluiași drum județean, comuna Gogoșu: sat Gogoșu (32,67%), Ștefanel (32,26%), Gogoșița (25,49%).

    - Comuna Radovan: satul Fântânele (46,34%), Târnava (42,11%), Radovan (20,3%). Chiar lângă, comuna Perișor: sat Mărăcinele (35,44%), Perișor (30,53%)

---

Județul Giurgiu a avut 245 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 16,04 %, adică 9.165 voturi dintr-un total de 57.143.

În 176 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 76 de secții, toate în zona rurală, voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 4.162, aproape jumătate din voturile totale înregistrate în municipiul reședință de județ.

Câteva exemple grăitoare:

    - Comuna Izvoarele: sat Petru Rareș (62% din voturi au venit pe lista suplimentară), sat Dimitrie Cantemir (59%), sat Radu Vodă (34%), sat Valea Bujorului (20%). În comuna alăturată, Răsuceni, întro secție s-a contorizat 34%, în alta 24% voturi „speciale”.

    - Comuna Stoenești, satul Stoenești - 27% într-o secție, 21% într-alta. În satul vecin, Mirău - 29%. Un reportaj din Stoenești puteți citi aici.

    - Comuna Gogoșari: sat Drăghiceanu (40,38%), sat Rălești (39,47%), sat Gogoșari (24,78%), sat Izvoru (22,28%).

---

Județul Gorj a avut 332 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 13,03%, 7.795 voturi dintr-un total de 59.842.

În 207 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 75 secții, toate în zona rurală, voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 2.957, mai mult decât toate voturile strânse în total în municipiul Motru (2.753 de voturi).

Câteva exemple grăitoare:

    - Comuna Godinești: sat Câlcești (41,38%), sat Pârăul de Vale (39,29%), sat Godinești (28,35%).

    - Satul Dănciulești (comuna Dănciulești), pe un drum județean chiar la granița cu județul Vâlcea a înregistrat peste 30% voturi pe lista suplimentară. Primul sat după graniță a consemnat și el un vot din patru pe lista suplimentară.

---

Județul Mehedinți a avut 287 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 15,12%, adică 9.293 voturi dintr-un total de 61.446.

În 184 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 96 secții, toate în zona rurală, voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 3.306, de două ori mai multe decât toate voturile strânse în total în municipiul Orșova (1.634 de voturi).

Câteva exemple grăitoare:

    - Chiar lângă Dunăre, Comuna Burila Mare: sat Vrancea (51,32%), sat Izvoru Frumos (39,71%), sat Țigănași (30,56%), sat Crivina (29,90%). Imediat lângă, comuna Devesel: sat Batoți (36,7%), sat Bistrețu (29,63%), sat Scăpău (27,75%). Imediat lângă, comuna Hinova: sat Ostrovu Corbului (38,54%), sat Hinova (21,95%).

    - Comuna Dumbrava: sat Vlădica (56,45%), sat Rocșoreni (40,51%), sat Dumbrava de Jos (33,97%), Valea Marcului (37,63%), sat Albulești (21,58%). Chiar lângă, comuna Băcleș: sat Bâcleș (30,25%), sat Petra (33,57%). În continuare, două comune - Pădina și Poroina Mare, fiecare cu câte trei sate campioane la voturi „speciale”.

---

Județul Olt a avut 379 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 12,85 %, adică 12.907 voturi dintr-un total de 100.437.

Dintre toate secțiile din județ, în 221 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 74 de secții din zona rurală voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 4.083, adică aproape cât voturile totale din orașele Balș și Drăgănești din același județ (4.003 voturi în total).

Câteva exemple grăitoare:

    - Cătunul Moțoești, comuna Bărăști. Departe de lume, legat printr-o ulița, exact la granița cu județul Argeș. În acte doar 59 de persoane cu drept de vot sunt înregistrate aici: Doar 36 votează. Alte 25 de voturi au venit pe lista suplimentară.

    - Aceeași comună Bărăști: Bărăștii de Vede (30,72%, 133 dintr-un total de 433 voturi), Bărăștii de Cepturi (24,76%, 52 dintr-un total de 210 voturi)

    - Imediat lângă, comuna Tătulești: sat Mircești (44,19%), Bărbălăi (42%), Tătulești (39,72%). În apropiere, comuna Colonești: sat Vlaici (40,52%), Bătăreni (37,36%), Mărunței (23,89%).

    - Într-o extremitate nordică a judeșului, comuna Topana: sat Ungureni (55,56%), Cojgărei (44,33% ), Cândelești (36,54%), Topana (36,24%).

---

Județul Teleorman a avut 334 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 12,36 %, adică 8.822 voturi dintr-un total de 71.362.

În 189 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 59 de secții, toate în zona rurală, voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 2.071, aproape cât totalul voturilor din orașul Zimnicea.

Câteva exemple grăitoare:

    - În Dulceni Comuna (Troianul), au votat 14 localnici și 17 trecători de prin alte localități. În apropiere, în Urloiu (comuna Bogdana) 103 voturi consemnate din 302 în total au venit pe lista suplimentară. Două sate mai la sud, în Bogdana 25% din voturi (80 din 322) au venit tot pe lista suplimentară.

    - Departe de orice drum național, în două sate din comuna Crângeni peste 30%, respectiv 40% din voturi au venit pe lista suplimentară. Într-un sat chiar alăturat, 33% din voturi au fost „speciale”.

    - în comunele vecine Drăgănești -Vlasca, Bujoreni și Botoroaga, nouă sate au o pondere a votului pe lista suplimentară peste 20%.

---

Județul Vâlcea a avut 428 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 16,32%, adică 9.519 voturi dintr-un total de 58.312.

În 290 de secții din județ ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 118 de secții din zona rurală voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 3.018, de aproape trei ori mai mult decât același tip de voturi contorizate în Municipiul Râmnicu Vâlcea sau cam cât totalul voturilor înregistrate în orașele Călimănești și Brezoi (3.027 voturi).

Câteva exemple grăitoare:

    - Satul Pojogi-Cerna, comuna Stroești: 22 de voturi de la localnici, 22 de voturi de la trecători...

    - Comuna Tetotiu: sat Tetoiu (30,5%), sat Nenciulești (32,73%), sat Țepești (26%), sat Budele (30%). Imediat lângă, comuna Zătreni: satul Săscioara (33,33%), satul Dealu Văleni (47,62%), satul Văleni (24,69%).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.22987 vizualizari

 • +47 (49 voturi)    
  "Mila judecătorului" (Miercuri, 10 octombrie 2018, 8:19)

  Gabu [utilizator]

  Aşa se întâmplă când hoţul prins ia cu suspendare...
  • +22 (22 voturi)    
   #PSDEXIT NOW (Miercuri, 10 octombrie 2018, 9:44)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Gabu

   Fără PSD eram de mult prosperi şi normali.
  • +12 (14 voturi)    
   Cum de au avut buletine de vot? (Miercuri, 10 octombrie 2018, 9:50)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Gabu

   Nu-i nevoie să faci nu știu ce studii.Cum de autoritățile locale au avut buletine suficiente pentru numărul mare de votanți pe liste suplimentare?Dacă la o secție de votare sunt 2000 de votanți pe liste fixe îi mai dai câteva sute de buletine de vot în plus.De unde au avut atâtea buletine?Și cine a cerut este vinovat,și cine a dat buletinele de vot.
   • +5 (7 voturi)    
    sunt aceleasi buletine (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:39)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    doar nu crezi ca se tiparesc separat buletine speciale "suplimentare"?..
    • +6 (6 voturi)    
     Vorbesc de număr,nu de model. (Miercuri, 10 octombrie 2018, 17:14)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Când declari că au votat 300%,de unde ai atâtea buletine,că nu le multiplici la xerox.
 • +24 (26 voturi)    
  s-or autosesiza (Miercuri, 10 octombrie 2018, 8:26)

  nahir [utilizator]

  organili?
  Om afla cu ce pedepse s-au ales pesedacii locali organizatori de turism ”religios”?
  • +30 (30 voturi)    
   nu doar „organili” (Miercuri, 10 octombrie 2018, 8:34)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Haideti sa faca si cineva din societatea civila o lista cu primarii/primariile unde sunt asemenea ciudatenii. Ar putea prinde bine cand ne vom apropia de alegerile locale, acelea care-i dor pe faptuitorii locali.
 • +29 (33 voturi)    
  Asa o sa fure si la alegerile parlamentare ! (Miercuri, 10 octombrie 2018, 8:35)

  Idealistu [utilizator]

  Daca nu desfiintam PSD-ul, ne vor fura in continuare. Este singura activitate la care se pricep.
 • -28 (38 voturi)    
  wow...ce agitatie...calcule ... spume la gura (Miercuri, 10 octombrie 2018, 8:53)

  Je__ [utilizator]

  Sa inteleg ca aia care au urlat frauda, incearca sa justifice cifrele....chiar daca is doar insinuari si analize, nimic concret!
  Nu inteleg de ce comparati cu Timisoara, comparati cu alta localitate unde nu a votat nimeni sau aproape nimeni, si frauda o sa para si mai colosala....de cateva mii de ori mai multi votanti!

  Sa fim seriosi....e sezon de cules la vie, porumb, etc....nu sta nimeni acasa ca e referendum.

  In Timisoara oamenii sunt mai cu staif, si oricum au boicotat...chiar daca judetul are 500K locuitori prezenta e mica. Plus ca aici toate pamanturile sunt cumparate de italieni, austrieci, arabi.....s-a terminat cu mosia la tara, lumea merge in shity break-uri, nu se mai olegeste la prasit pe coclauri!
  • +13 (19 voturi)    
   Nene, nu ne considera tampiti (Miercuri, 10 octombrie 2018, 9:14)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   "Sa fim seriosi....e sezon de cules la vie, porumb, etc....nu sta nimeni acasa ca e referendum."

   Adica pleaca la cules de vie cu autocarul si opresc toti in comuna vecina sa voteze toti. Acolo au ei via si porumbul ala care se culege la jumatatea lui octombrie (aveti rude la tara? ia vorbiti cu ei)

   Diferenta de procente spune tot: 6% in 2016, 11% in 2018. Si in 2016 era interes real, se vota paramentul si implicit guvernul. Acum a fost un dezinteres general.

   Minim 6% din cei care au votat a fost turism electoral, asta e realitatea. S-a putut face asta, pentru ca nu a functionat sistemul de contorizare a votului multiplu, guvernul nu a dorit asta.

   Vorbim de undeva la 250.000 de oameni. Nu e putin, la o prezenta normala, de 40%, discutam de 3.5% procente. Atata poate baga PSD-ul in plus in voturile lui prin sistemul asta, daca e posibil votul multiplu.
  • +5 (9 voturi)    
   cules de vie?! (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:24)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   avem mosieri care au vie care se intinde pe 2-3 judete?!
   hai mai ... sa fim seriosi...

   macar o ancheta ar trebui declansata... pentru ca altfel o sa fure si mai mult la urmatoarele alegeri!
 • -6 (16 voturi)    
  De furat s-a furat in Bihor, Cluj, Timis (Miercuri, 10 octombrie 2018, 9:22)

  Fides [utilizator]

  Ce Teleorman se lauda cu 8.822 de votanti pe liste suplimentare? Adevaratii turisti electorali au fost in:
  1.Cluj - votanti pe liste suplimentare – 17.387, votanti urna mobila 1.397
  2. Bihor votanti pe liste suplimentare – 17.039, votanti urna mobila 2.666
  3. Timis - votanti pe liste suplimentare – 15.506, votanti urna mobila 1.446
  4. Arad- votanti pe liste suplimentare – 8.058, votanti urna mobila 886
  Analiza lui peste.
  • -3 (9 voturi)    
   eh, si cu tine (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:23)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Ardelenii fura cinstit, nu intelegi tu.
  • +11 (13 voturi)    
   nu tot ce e pe lista suplimentara inseamna furt (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:28)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   In Cluj sau Timisoara e normal sa fie multe voturi pe lista suplimentara, pentru ca sunt multi studenti si multi angajati care au domiciliul stabil la parinti acasa. Mai e normal sa fie multe voturi suplimentare prin zonele turistice, pe motiv ca unii aflati in ieseala de weekend au votat acolo. Mai poate fi presupus ca altii ar putea vota undeva in drum spre casa din vacanta. Da' sa ai 60 de voturi suplimentare intr-un catun de 59 de votanti pe un drum care se infunda presupune ca la toti cei 59 de votanti le-au venit fix atunci rudele in vizita, ceea ce e extrem de putin probabil.
   • +2 (2 voturi)    
    Studentii clar si turistii (Miercuri, 10 octombrie 2018, 16:08)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Tu te auzi? Studentii nu voteaza ca le spune Dragnea, iar turistii se presupune ca sunt in vacanta nu pelerinaj.
    • 0 (0 voturi)    
     partial adevarat (Joi, 11 octombrie 2018, 12:58)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Dar cel putin in Iasi, unde stiu situatia bine, sunt cam 60.000 de studenti, din care macar 40.000 din afara orasului, si macar 40.000 de angajati cu domiciliul stabil in alt judet. Pe linga asta foarte multi au domiciliul in Iasi, ca sa poata da copiii la scoala dorita, si locuiesc la casa in comunele din jur. Sa-i estimam si pe astia la 20.000, desi sunt mult mai multi. Pe listele suplimentare au votat in total 17.000, adica 17% din toti astia, adica unul din 5. Si in foarte mare parte din ei au votat din motive religioase, nu pentru Dragnea. Eu din toti pe care-i stiu ca au participat la vot, vro 10, doar 2 au facut-o pentru PSD. Si 2 dintre ei sunt studenti.
  • +10 (14 voturi)    
   Analiza lui peste' psd-istu' (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:35)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Dumneata confunzi judetele care au mari centre universitare si sunt adevarate poluri de dezvoltare economica cu Teleormanul? Acolo sunt zeci de mii oameni relocati cu serviciul si de studenti.

   In Teleorman, ca si in judete precum Olt, Mehedinti sau Giurgiu nici nu se poate pune problema de asa ceva. Sunt judete depopulate masiv, din care lumea pleaca, in care practic nu exista turism.

   16% voturi pe liste speciale in Giurgiu? Zau, nene, plin de turisti acolo.

   Ia priveste mai bine harta: la jumatatea drumului Alexandria-Bucuresti, explozie. Toate comunlele limitrofe ale Giugiului, explozie. Tot judetul Olt, de-a lungul drumului Slatina-Pitesti, explozie.

   Deci, mai incercati cu alte argumente sa aparati hotia asta a PSD-ului, care se intampla de mai bine de 20 de ani.

   Dar, gresesc. Stiti cand hartile nu au aratat asa? In 2016, cand votarea a fost organizata de guvernul Ciolos si s-a utilizat un sistem electronic de control al votului multiplu. Guvernul actual a renuntat la acesl sistem perfect functional.
   • +1 (1 vot)    
    Studentii nu gandesc, ei voteaza la referendum? (Miercuri, 10 octombrie 2018, 16:11)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Cum sa dai vina pe studenti ori pe navetisti sau turisti? Hotie a fost peste tot. Insa analiza e restransa. Daca te iesi dupa Macovei au fost furate vreo 2 milioane de voturi. La un alt referendum, ce-i drept.
  • +3 (3 voturi)    
   teleorman pro-europa (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:46)

   GigiKent_ro [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   cei mai pro-gay au fost in Teleorman... 22% prezenta din care jumatete de voturi furate.... astia vor cu homosexualii cel mai tare
 • +12 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 octombrie 2018, 9:25)

  [anonim]

 • -5 (11 voturi)    
  articol tendentios (Miercuri, 10 octombrie 2018, 9:30)

  mircea2018 [utilizator]

  Articol tendentios. Eludam locurile 1 si 2 - Ilfovul lui Firea si Covasna. Apoi, locul 5 - Clujul. Tema de serviciu - blamam sudul. Mai jos e situatia publicata chiar pe hotnews.
  Voturile pe lista suplimentară - ora 21:00, ziua II - Media națională: 10,95%:

  ILFOV 19.54%
  COVASNA 17.21%
  VALCEA 16.32%
  GIURGIU 16.04%
  CLUJ 15.36%
  MEHEDINTI 15.12%
  CALARASI 13.53%
  TIMIS 13.53%
  GORJ 13.03%
  OLT 12.85%
  DOLJ 12.55%
  SALAJ 12.38%
  TELEORMAN 12.36%
  TULCEA 12.14%
  ARGES 12.13%
  IASI 11.89%
  BIHOR 11.71%
  IALOMITA 11.7%
  SIBIU 11.07%
  CARAS-SEVERIN 11.04%
  DAMBOVITA 10.98%
  • +5 (5 voturi)    
   Nu e chiar asha (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui mircea2018

   Ilfov, Bucursti, Cluj, Iasi , Timis sunt zone cu multi studenti si multi angajati cu buletinul acasa la parinti. Deci acolo e de asteptat sa fie multe voturi pe liste suplimentare.
  • +6 (6 voturi)    
   Judetele nu sunt la fel (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:45)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui mircea2018

   Si e evident pentru oricine. Nu poti compara Ilfov, Timis, Cluj cu Giurgiu, Mehedinti sau Calarasi.

   Motivul e simplu. In primele judete vorbim de zeci de mii, daca nu sute de mii de oameni relocati in acele zone din motive economice si de studii. O gramada de bucuresteni au case in Ilfov, si o gramada de oameni sunt relocati cu munca/studiile in Cluj sau Timisoara, fara sa isi fi schimbat adresele de domiciului. E normal sa existe vot pe listele suplimentare.

   Cu totul alta e situatia in Giurgiu, Mehedinti sau Calarasi. Judete depopulate, in care nu vine nimeni din alta parte la studii, ca sa lucreze acolo sau, ce gluma buna, pentru turism.

   Lista aia chiar asta arata: daca extragi judetele cu mari centre urbane/universitare si Ilfovul, iti ramane in mare parte exact sudul sarac, subdezvoltat si subpopulat. Sudul ala calarit de 30 de ani de zile de PSD. Sudul ala de unde PSD a extras fortat 100.000 de oameni si i-a adus cu forta la mitingul impotriva "statului paralel"

   P.S. Despre Covasna chiar nu am habar ce sa zic. Sa zica un ungur care sta pe acolo.
 • +9 (9 voturi)    
  Institutii degeaba (Miercuri, 10 octombrie 2018, 9:59)

  Koczka [utilizator]

  Pana la 'organilii' de ce nu se face o analiza asupra activitatii unor institutii de forma cum ar fi AEP ( Autoritatea Electorala Permanenta ) care la doua decenii de la infiintare nu a fost in stare sa organizeze vreun scrutin civilizat in care sa se verifice si sa fie exclus fenomenul 'votului multiplu'. Explicatii de genul ca nu a fost timp sa fie implementat sistemul de verificare a votului ( cu ajutorul STS ) este o gogoasa buna numai pentru Romania. Pana si in R. Moldova votarea este mai sigura si mai informatizata, inclusive partea de numarare si centralizare a voturilor. Asa ca poate sesizeaza cineva UE sau Parlamentulul European sau poate ONU asupra sistemului precar de votare din Romania ......sau Parchetul General sau ....
  • +7 (7 voturi)    
   Dar va inselati (Miercuri, 10 octombrie 2018, 12:12)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   Chair exista model de alegeri unde a fost blocat votul multiplu. La toate alegerile din 2016 a fost utilizat un astfel de siste, pe baza unor tablete cu care scanau cartile de identitate si se verifica imediat online daca e vorba de vot multiplu.

   Sistemul e functional si astazi, dar organizatorii au refuzat sa il utilizeze (au eliminat din OUG de organzare exact aceasta parte, privitoare la utilizarea acestui sistem). Diferenta: Atunci premier era Ciolos, acum e Dancila.
 • -3 (13 voturi)    
  s-a tot scris (Miercuri, 10 octombrie 2018, 10:03)

  Stefan534324 [utilizator]

  ca la manastirea sihastria parca, a fost 400%. Pai tin sa va amintesc ca duminica sunt foarte multi pelerini la manastiri.. Dar cand vrei sa manipulezi intr-o anume directie, astea sunt deja detalii.
 • +7 (11 voturi)    
  hotie evidenta (Miercuri, 10 octombrie 2018, 10:03)

  transilvania [utilizator]

  organele nu vad nimic?
 • +12 (16 voturi)    
  BOR (Miercuri, 10 octombrie 2018, 10:10)

  florinos [utilizator]

  Acest furt a fost girat de Biserica Română care a uitat ca una dintre cele 10 Porunci este Să nu furi!.

  Dar despre ce vorbim, pensionarii traiesc de pe o zi pe alta dar Patriarhul isi face chip cioplit pe clopotele Mitropoliei, se plimba cu Mercedes si are doar haine aurite si ne vorbeste despre ce inseamna a fi bun crestin si despre smerenie.
 • +5 (9 voturi)    
  asta e .. (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:22)

  liviu_ [utilizator]

  antremtul pentru alegerile care urmeaza
 • +6 (8 voturi)    
  Probabil prezenta reala a fost de 15% (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:39)

  tordz [utilizator]

  Adica bocotul a fost si mai masiv.
  • -2 (4 voturi)    
   15 sau 21% din ce? Nu exista cele 18,6 mil (Miercuri, 10 octombrie 2018, 14:55)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui tordz

   Ce mai mare prezenta la vot a fost de 9 mil.

   Cu o prezenta de 3.8 mil, din care 3.5 mil au votat DA referendumul a fost de fapt un succes.
 • -2 (6 voturi)    
  statistica uneori e inselatoare (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:43)

  vmm [utilizator]

  nu sunt sigura daca numerele sunt relevante atunci cand sunt atat de mici. Spre exemplu, oberv ca la multe sate au fost procente de in jur de 40%. Asta pare f mult, dar de fapt sunt de cele mai multe ori intre 15-50 de oameni care au votat pe liste suplimentare. Nu este exagerat, avand in vedere ca multa lume se duce la tara in weekend.

  Nici eu nu am votat la acest referendum, si ma bucur enorm ca a avut o prezenta surprinzatoare de mica, insa nu cred ca sunt suficiente dovezi pentry a spune ca s-a fraudat excesiv.
  • +5 (7 voturi)    
   Explicati atunci asta (Miercuri, 10 octombrie 2018, 12:28)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui vmm

   - În Mârghia de Sus (comuna Lunca Corbului), pe un drum județean care se înfundă, chiar lângă granița cu județul Olt, 62 de persoane au votat pe lista suplimentară și doar 59 de localnici

   Brusc, au venit la tara in acel capat de lume mai multi vizitatori decat cei care erau in sat si, si mai tare, au deveniti cu totii interesati de vot.

   Uitati-va bine pe harta. E rosie. Fiecare bula din aia e o sectie unde votul pe liste suplimentare a fost de la de peste 20%, urcand chiar si peste 50% in unele cazuri. E evident o aberatie statistica.

   Ca sa rezum: vot pe lista suplimentara in 2018 11%. Vot pe liste suplimentare in 2016 (cu totul alta miza si mobilizare, acum a fost un dezinteres tottal): 6%

   Care a fost diferenta? In 2016 a fost utilizat sistemul electronic de verificare a votului multiplu. Acum, nu

   Vreo 6% din ce au votat acum sunt rezultatul acestui turism electoral. Discutam de 200.000-250.000 de oameni carati pe drumurile tarii
   • +1 (3 voturi)    
    Poate i-au trecut si pe localnici pe listele supli (Miercuri, 10 octombrie 2018, 14:21)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Si in cazul meu se faceau ca nu-mi gaseau numele pe liste si erau cit pe ce sa ma treaca pe o lista suplimentara.
    Poate cei de la tara nu au fost la fel de vigilenti
  • +4 (6 voturi)    
   lui vmm (Miercuri, 10 octombrie 2018, 12:44)

   dinfranta [utilizator] i-a raspuns lui vmm

   "nu cred ca sunt suficiente dovezi pentry a spune ca s-a fraudat excesiv."
   Nu, s-a fraudat normal, ne-excesiv. Ca in Romanica. Va place ?
 • -4 (8 voturi)    
  si tinerii? (Miercuri, 10 octombrie 2018, 11:45)

  GigiKent_ro [utilizator]

  ce-au facut tinerii aia care ziceau ca au asigurat un vot corect?... n-au gasit drumurile infudate? sau de fapt doar isi asuma elogii si n-au facut nimic?
 • +8 (8 voturi)    
  incredibil (Miercuri, 10 octombrie 2018, 12:16)

  un oarecare [utilizator]

  doar nu vreti sa spuneti ca Dragnea a fraudat un referendum.
  greu de crezut...
  sigur e o propaganda a serviciilor sau asa ceva. imposibil altfel
 • -7 (13 voturi)    
  Ipocrizia lui Moise Guran (Miercuri, 10 octombrie 2018, 13:14)

  Bonhoeffer [utilizator]

  Moise Guran spunea inainte de referendum ca se poate frauda masiv de la 10% prezenta la 50% prezenta. Dupa referendum, a recunoscut si el ca se poate frauda maxim 10%. Eu zic ca nici atat.. Din pacate astfel de oameni de presa au raspandit fake news la greu.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by