Sute și sute de secții de votare din satele din sudul țării au contabilizat zeci de mii de voturi pe listele suplimentare la Referendumul din 6-7 octombrie, un scrutin în care nu a existat o verificare computerizată împotriva votului multiplu. Sat după sat, cătune în locuri izolate, localități la granița dintre județe, de o parte și de alta - toate au strâns voturi „speciale” într-un mod care sfidează logica. HotNews.ro a verificat în detaliu situația din opt județe alăturate din sudul țării și a pus pe hartă secțiile de la țară care au fost campioane la recolta de voturi, acolo unde ponderea voturilor pe lista suplimentară a fost mult mai mare ca media națională și de trei ori mai mare față de alegerile parlamentare din 2016, când votarea a fost computerizată.

Sectiile de votare campioane la voturile pe lista suplimentara - studiu de caz in sudul RomanieiFoto: Hotnews

Referendumul pentru redefinirea Familiei în Constituției din 6-7 octombrie s-a desfășurat cu reguli diferite față de precedentele alegeri, iar verificarea automată a buletinelor prin sistemul de tablete conectate pentru a preveni votul multiplu nu a existat. În schimb, votul s-a desfășurat doar sub amenințarea unui dosar penal pentru vot multiplu, fără vreo modalitate de prevenire.

Procentul pe țară al votului „special”, aproape dublu față de alegerile din 2016 când totul a fost computerizat

La alegerile parlamentare din decembrie 2016, când votarea s-a desfășurat computerizat, iar cărțile de identitate erau scanate cu tablete în secții pentru verificarea în timp real dacă persoana respectivă a mai votat sau nu, procentul pe țară al voturilor pe lista suplimentară - acolo unde votează o persoană care nu se află în localitatea de reședință - a fost de circa 6%.

La referendumul din weekend aceasta pondere a fost aproape dublă, de circa 10,95% pe țară.

Votul pe lista suplimentară nu este un lucru greșit sau de blamat, ci chiar necesar și este perfect justificabil în multe situații. Astfel, e normal să vedem un număr mai mare de voturi pe lista suplimentară în centre universitare, mari orașe, zone puternic urbanizate sau industrializate, zone turistice ș.a. Cu toate acestea, la o privire atentă asupra desfășurării scrutinului din weekend găsim în top județe fără prea multe motive să contorizeze atât de multe voturi pe lista suplimentară.

Sudul țării sau „vestul sălbatic” al votului pe lista suplimentară

HotNews.ro a urmărit pe parcursul Referendumului situația voturilor pe lista suplimentară și cu urna mobilă, iar la final a selectat opt județe alăturate din sudul țării - toate care săreau bine de media națională privind voturile „speciale”.

În cele opt județe - Argeș, Dolj, Giurgiu, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea - votanții pe lista suplimentară au numărat peste 87.000, adică circa 2,5% din totalul votanților pe țară. Spre comparație, toate voturile din municipiile Timișoara și Constanța, două dintre cele mai mari orașe din țară, ajung pe la același număr.

Dintre toate secțiile din aceste județe, le-am ales doar pe cele cu adevărat performante, cele cu peste 20% voturi consemnate pe lista suplimentară, adică acolo unde un votant din cinci nu era din localitate. (de peste trei ori media națională de la ultimele alegeri unde s-au folosit tabletele)

Dispuse pe hartă, multe din aceste localități trădează un model: localități apropiate, pe aceleași drumuri, multe zone izolate, cătune, sate aflate la granița dintre județe, localități multe unde numărul de „turiști” care au votat a fost chiar mai mare decât cel al localnicilor.

În multe din acestea voturile efective nu sunt multe, însă ele se adună - bob cu bob - iar la final totalul „turiștilor” dornici să voteze ajunge să fie cât al unui oraș sau al unui municipiu din județ.

HARTĂ INTERACTIVĂ:

> Click pe fiecare secție (bulă) pentru detalii. Bulele sunt reprezentate în trei clase de mărime: 20-25%, 25-30% și peste 30%.

> Click pe județe (strat în fundal) pentru detalii despre situația globală din acel județ.

> Folosește butoanele de zoom (+ și -) pentru a mări harta și urmări îndeaproape anumite zone. Sau click aici pentru a deschide harta mare, într-o fereastră separată.

Vizualizare hartă mai mare

Județul Argeș a avut 520 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 12,13%, adică 12.114 voturi dintr-un total de 99.890.

Dintre toate secțiile, în 285 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 127 de secții din zona rurală voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 4.195, aproape cât voturile din municipiul Curtea de Argeș (4.760).

Câteva exemple grăitoare:

- În Mârghia de Sus (comuna Lunca Corbului), pe un drum județean care se înfundă, chiar lângă granița cu județul Olt, 62 de persoane au votat pe lista suplimentară și doar 59 de localnici. În jur, aproape toate satele sunt și ele „campioane”. Imediat peste graniță, alte trei sate semi-izolate sunt fruntașe și ele la „turiști”.

- În comuna Bârla toate satele în linie au fost vizitate de „turiști” dornici să voteze, iar mai departe de-a lungul drumului județean, spre nord, următoarele sate din comuna vecină sunt și ele în top.

---

Județul Dolj a avut 530 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 12,55 %, adică 17.839 voturi dintr-un total de 142.195.

În nu mai puțin de 277 secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 94 secții, toate în zona rurală, voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 5.656, mai mult decât toate voturile strânse în total în municipiile Calafat și Băilești (circa 4.900 de voturi).

Câteva exemple grăitoare:

- Satul Sârsca, comuna Sopot: 43 de voturi pe lista suplimentară, 43 de voturi ale localnicilor. Aceeași comuna, satul Beloț (36% ), satul Pietroaia (22%), satul Sopot (31,43%).

- În continuarea aceluiași drum județean, comuna Gogoșu: sat Gogoșu (32,67%), Ștefanel (32,26%), Gogoșița (25,49%).

- Comuna Radovan: satul Fântânele (46,34%), Târnava (42,11%), Radovan (20,3%). Chiar lângă, comuna Perișor: sat Mărăcinele (35,44%), Perișor (30,53%)

---

Județul Giurgiu a avut 245 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 16,04 %, adică 9.165 voturi dintr-un total de 57.143.

În 176 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 76 de secții, toate în zona rurală, voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 4.162, aproape jumătate din voturile totale înregistrate în municipiul reședință de județ.

Câteva exemple grăitoare:

- Comuna Izvoarele: sat Petru Rareș (62% din voturi au venit pe lista suplimentară), sat Dimitrie Cantemir (59%), sat Radu Vodă (34%), sat Valea Bujorului (20%). În comuna alăturată, Răsuceni, întro secție s-a contorizat 34%, în alta 24% voturi „speciale”.

- Comuna Stoenești, satul Stoenești - 27% într-o secție, 21% într-alta. În satul vecin, Mirău - 29%. Un reportaj din Stoenești puteți citi aici.

- Comuna Gogoșari: sat Drăghiceanu (40,38%), sat Rălești (39,47%), sat Gogoșari (24,78%), sat Izvoru (22,28%).

---

Județul Gorj a avut 332 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 13,03%, 7.795 voturi dintr-un total de 59.842.

În 207 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 75 secții, toate în zona rurală, voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 2.957, mai mult decât toate voturile strânse în total în municipiul Motru (2.753 de voturi).

Câteva exemple grăitoare:

- Comuna Godinești: sat Câlcești (41,38%), sat Pârăul de Vale (39,29%), sat Godinești (28,35%).

- Satul Dănciulești (comuna Dănciulești), pe un drum județean chiar la granița cu județul Vâlcea a înregistrat peste 30% voturi pe lista suplimentară. Primul sat după graniță a consemnat și el un vot din patru pe lista suplimentară.

---

Județul Mehedinți a avut 287 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 15,12%, adică 9.293 voturi dintr-un total de 61.446.

În 184 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 96 secții, toate în zona rurală, voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 3.306, de două ori mai multe decât toate voturile strânse în total în municipiul Orșova (1.634 de voturi).

Câteva exemple grăitoare:

- Chiar lângă Dunăre, Comuna Burila Mare: sat Vrancea (51,32%), sat Izvoru Frumos (39,71%), sat Țigănași (30,56%), sat Crivina (29,90%). Imediat lângă, comuna Devesel: sat Batoți (36,7%), sat Bistrețu (29,63%), sat Scăpău (27,75%). Imediat lângă, comuna Hinova: sat Ostrovu Corbului (38,54%), sat Hinova (21,95%).

- Comuna Dumbrava: sat Vlădica (56,45%), sat Rocșoreni (40,51%), sat Dumbrava de Jos (33,97%), Valea Marcului (37,63%), sat Albulești (21,58%). Chiar lângă, comuna Băcleș: sat Bâcleș (30,25%), sat Petra (33,57%). În continuare, două comune - Pădina și Poroina Mare, fiecare cu câte trei sate campioane la voturi „speciale”.

---

Județul Olt a avut 379 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 12,85 %, adică 12.907 voturi dintr-un total de 100.437.

Dintre toate secțiile din județ, în 221 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 74 de secții din zona rurală voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 4.083, adică aproape cât voturile totale din orașele Balș și Drăgănești din același județ (4.003 voturi în total).

Câteva exemple grăitoare:

- Cătunul Moțoești, comuna Bărăști. Departe de lume, legat printr-o ulița, exact la granița cu județul Argeș. În acte doar 59 de persoane cu drept de vot sunt înregistrate aici: Doar 36 votează. Alte 25 de voturi au venit pe lista suplimentară.

- Aceeași comună Bărăști: Bărăștii de Vede (30,72%, 133 dintr-un total de 433 voturi), Bărăștii de Cepturi (24,76%, 52 dintr-un total de 210 voturi)

- Imediat lângă, comuna Tătulești: sat Mircești (44,19%), Bărbălăi (42%), Tătulești (39,72%). În apropiere, comuna Colonești: sat Vlaici (40,52%), Bătăreni (37,36%), Mărunței (23,89%).

- Într-o extremitate nordică a judeșului, comuna Topana: sat Ungureni (55,56%), Cojgărei (44,33% ), Cândelești (36,54%), Topana (36,24%).

---

Județul Teleorman a avut 334 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 12,36 %, adică 8.822 voturi dintr-un total de 71.362.

În 189 de secții ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 59 de secții, toate în zona rurală, voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 2.071, aproape cât totalul voturilor din orașul Zimnicea.

Câteva exemple grăitoare:

- În Dulceni Comuna (Troianul), au votat 14 localnici și 17 trecători de prin alte localități. În apropiere, în Urloiu (comuna Bogdana) 103 voturi consemnate din 302 în total au venit pe lista suplimentară. Două sate mai la sud, în Bogdana 25% din voturi (80 din 322) au venit tot pe lista suplimentară.

- Departe de orice drum național, în două sate din comuna Crângeni peste 30%, respectiv 40% din voturi au venit pe lista suplimentară. Într-un sat chiar alăturat, 33% din voturi au fost „speciale”.

- în comunele vecine Drăgănești -Vlasca, Bujoreni și Botoroaga, nouă sate au o pondere a votului pe lista suplimentară peste 20%.

---

Județul Vâlcea a avut 428 de secții, iar procentul voturilor pe lista suplimentară a fost de 16,32%, adică 9.519 voturi dintr-un total de 58.312.

În 290 de secții din județ ponderea votului pe listele suplimentare e mai mare decât media națională.

Mai mult, în 118 de secții din zona rurală voturile „speciale” au însemnat peste 20% din voturile totale, adică unul din cinci votanți nu era din localitatea respectivă.

În aceste secții, voturile pe lista suplimentară au fost 3.018, de aproape trei ori mai mult decât același tip de voturi contorizate în Municipiul Râmnicu Vâlcea sau cam cât totalul voturilor înregistrate în orașele Călimănești și Brezoi (3.027 voturi).

Câteva exemple grăitoare:

- Satul Pojogi-Cerna, comuna Stroești: 22 de voturi de la localnici, 22 de voturi de la trecători...

- Comuna Tetotiu: sat Tetoiu (30,5%), sat Nenciulești (32,73%), sat Țepești (26%), sat Budele (30%). Imediat lângă, comuna Zătreni: satul Săscioara (33,33%), satul Dealu Văleni (47,62%), satul Văleni (24,69%).