Mihai Șora a primit Premiul Cetățeanul European al Anului 2018: Am știut mereu că partea generoasă şi genială a Europei va avea dreptate în faţa părţii animalice şi feroce

de N.O.     HotNews.ro
Marţi, 9 octombrie 2018, 20:44 Actualitate | Esenţial


Mihai Sora
Foto: Luiza Palanciuc-Sora / Facebook
Filosoful Mihai Șora a spus, marți la Parlamentul European, unde a primit oficial Premiul Cetățeanul European al Anului 2018, că a știut mereu ”partea generoasă şi genială a Europei va avea dreptate în faţa părţii animalice şi feroce” și că Europe inteligentă” va găsi mereu mijloacele de a merge în căutarea răspunsurilor”. 

”Am văzut Europa destrămată, am văzut Europa mută în faţa barbariei, neputincioasă, obosită, eroică sau încovoiată. Am văzut Europa începând să danseze pe o muzică stranie: dictatori fanatici şi populişti bolnavi, dar am ştiut mereu, cu un fel de încredere serenă, de nezdruncinat, că partea generoasă şi genială a Europei va avea dreptate în faţa părţii animalice şi feroce, că Europa inteligentă - cea care din timpuri străvechi, din timpul bătrânului Socrate, caută de ce-ul lucrurilor. Această Europă va găsi mereu mijloacele de a merge în căutarea răspunsurilor", a transmis Şora, potrivit Agerpres.


În continuare, el s-a referit la condiţia intelectualului român în perioada dictaturii.

"Au fost timpuri, în România, în anii cei mai sumbri ai dictaturii, când mulţi intelectuali erau scoşi din cetate, trăiau în izolare, erau aruncaţi în închisori. Ce ne-a salvat atunci, în acele timpuri sumbre, nu au fost nici armele, nici cancelariile, ci exact spiritul european: 'Iliada şi Odiseea', 'Don Quijote' şi 'Phaedra', 'În căutarea timpului pierdut', 'Muntele vrăjit', 'Hamlet' şi 'Divina Comedie', 'Călătoriile lui Gulliver', 'Un anotimp în Infern', Conştiinţa lui Zeno', 'Memoriile lui Hadrian', 'Faust', 'Război şi pace'", a mărturisit Mihai Şora.

Potrivit filosofului, "toată seva arzătoare a acestor cărţi, ca şi a altora, suflul fortifiant al Europei au putut să pătrundă, în pofida dictaturii şi a cenzurii, a fricii, foamei şi a frigului, între copertele unei colecţii cu un nume din trei litere: BPT - 'Biblioteca pentru Toţi'".

Mihai Şora a fost nominalizat pentru Premiul Cetăţeanul European al Anului 2018 de europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda.

Parlamentul European acordă, anual, începând cu 2008, Premiul Cetăţeanului European pentru activităţi şi iniţiative realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice în rândul cetăţenilor statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnaţională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european.
Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul să nominalizeze anual pentru această distincţie o singură persoană, grup, asociaţie sau organizaţie, propunerile urmând a fi analizate de către un juriu naţional format din deputaţi din ţara respectivă, iar, apoi, înaintate către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista laureaţilor din anul respectiv. 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1140 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  va rezista Europa... (Marţi, 9 octombrie 2018, 20:51)

  demaGOGU [utilizator]

  ...socului dictaturii corectitudinii politice and multiculturalismului orb&mut&surd?

  prin contrast, dictaturile trecute par jocuri de copil.
 • +5 (7 voturi)    
  ! (Marţi, 9 octombrie 2018, 20:52)

  tirolez [utilizator]

  Felicitari!
 • -2 (2 voturi)    
  cool (Marţi, 9 octombrie 2018, 21:50)

  srpc [utilizator]

  de la URSS la UE


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by