România și Lituania pierd definitiv la CEDO procesul privind închisorile secrete ale CIA

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 9 octombrie 2018, 18:52 Actualitate | Esenţial


Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)
Foto: CEDO
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a respins marți apelurile depuse de România și Lituania, care au fost condamnate în mai de instanța europeană pentru participarea la programul închisorilor secrete ale CIA, scrie AFP.

Curtea s-a pronunțat deja în favoarea prizonierilor de la baza Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nachiri (împotriva României ) și Abou Zoubaida (împotriva Lituaniei), care au afirmat că au fost ținuți prizonieri în închisori secrete în aceste țări între anii 2004 și 2006 și că au suferit varii forme de violență morală și fizică.

Nici Bucureștiul, nici Vilnius nu au admis existența închisorilor secrete pe teritoriile lor și ambele țări au făcut apel, dar judecătorii europeni au decis în unanimitate să respingă apelul. 

”Curtea a concluzionat că Lituania a adăpostit o închisoare secretă a CIA între februarie 2005 și martie 2006, că domnul Ziubaida a fost reținut acolo și că autoritățile au știut că CIA îi va aplica un tratament contrar convenției” europene pentru drepturile omului, notează din nou CEDO.

CEDO recomandă autorităților lituaniene să conducă o investigație cât mai curând posibil și să îi pedepsească pe cei responsabili, dacă e necesar. De asemenea, a condamnat Lituania la plata a 100.000 de euro reclamantului, și 30.000 de euro pentru cheltuielile legale. 

Curtea de la Strasbourg a ajuns la aceleași concluzii în cazul lui Abd al-Rahim al-Nachiri și al României, țara noastră fiind nevoită să plătească 100.000 de euro reclamantului. 

România și Lituania au fost condamnate joi de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în dosarul închisorilor secrete ale CIA (decizia CEDO poate fi consultată aici)

Curtea a fost sesizată în 2011 și 2012 de doi prizonieri de la baza americană din Guantanamo care au declarat că au fost deținuți în închisori secrete ale CIA în România și în Lituania, între 2004 și 2006.

"România a comis mai multe încălcări ale drepturilor omului făcându-se complice la programul închisorilor secrete ale CIA", a arătat Curtea.

Printre acestea: interdicția torturii, dreptul la libertate și siguranță, dreptul la respectarea vieții private și la un recurs efectiv.

"Participarea Lituaniei la programul închisorilor secrete ale CIA a dus la comiterea mai multor încălcări ale drepturilor Omului", a decis Curtea.

Vilnius a încălcat articolul 3 al Convenției (interdicția torturii), articolul 5 (dreptul la libertate și siguranță) și 13 (dreptul la recurs).

Petenții sunt Abd al-Rahim al-Nashiri (împotriva României) și Abu Zubaida (împotriva Lituaniei).

Al-Nashiri este suspectat că a comis atentatul împotriva navei americane USS Cole, în care și-au pierdut viața 17 americani în portul yemenit Aden în octombrie 2000. Acesta spune că a fost deținut în secret în România între aprilie 2004 și septembrie 2006.

Abu Zubaida, un palestinian apatrid, era considerat de Washington unul dintre principalii membri al Al-Qaeda în momentul arestării. Acesta spune că a fost închis în Lituania timp de un an, între februarie 2005 și martie 2006.

În februarie 2015, CEDO, deja sesizată de o cerere a lui Zubaida, a condamnat definitiv Polonia pentru rolul jucat în închisorile secrete ale CIA.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4171 vizualizari

 • -9 (29 voturi)    
  haha (Marţi, 9 octombrie 2018, 19:12)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  astia sunt intr-un alt univers la cedo. nici macar pe alta planeta, ci in alt univers cu totul.
 • -7 (35 voturi)    
  Felicitari CEDO (Marţi, 9 octombrie 2018, 19:34)

  Alex1512 [utilizator]

  A facut bogat un criminal terorist
 • -14 (28 voturi)    
  Romania, colonie americano-evreiasca (Marţi, 9 octombrie 2018, 20:09)

  ww [utilizator]

  Daca erau inchisori CIA (nu, nu KGB!), e de mirare ca o celula Mossad si-a permis sa santajeze familia prim-procurorului DNA? Oare am putea analiza evolutia lucrurilor din tara noastra si prin prisma uriasei influente pe care o au aici atat CIA cat si Mossad-ul? Dar oare ce alte lucruri ne-au fost ascunse cu multa grija de intreaga clasa politica? Caci, atunci cand e vorba de ploconeli si servilism in fata SUA (de ex achizitia de armament pe sume fabuloase) clasa politica autohtona da dovada de o ciudata unanimitate. Ce e pe langa asta ascunderea unor inchisori de tortura?
 • -4 (32 voturi)    
  Universul lui Kafka... (Marţi, 9 octombrie 2018, 20:12)

  Amerlocu [utilizator]

  Doi teroristi capturati cu arma in mana declara ca au fost retinuti si torturati in Romania si Lituania timp de doi ani. Ei pretind ca stiu ca au fost retinuti in aceste tari cu stirea autoritatilor de acolo. Afirmatiile lor sunt "intarite" de afirmatii le diverse ONG-uri violent antiamericane.

  Exista 0 (zero) dovezi materiale care sa le sustina spusele. Exista ca 0 (zero) dovezi materiale ca astfel de inchsori ar fi existat cu adevarat vreodata. Nimeni nu poate indica o adresa. Nu exista nici macar vreo dovada ca acuzatorii (teroristi profesionisi, minciuna fiind parte din job description-ul lor) ar fi intrat vreodata in tarile in care pretind ca au fost retinuti. Singurl lucru care se stie e ca avioane private cu inmatriculare americana au aterizat in diferite tari din Europa si decolat de acolo. Si ca printre membrii echipajelor si pasagerii ce s-au inregistrat la politiile de forntiera ale tarilor in cauza nu figureaza NICIUNUL dintre acuzatori. Plus acuzatiile (de asemeena lipsite de dovezi ca avioanele) ar fi fost in posesia CIA sau inchiriate de CIA.

  Nimeni nu poate explica ce sens avea ca CIA sa se chinuie sa infiinteze inchsiori secrete in Eruopa de Est, pentru ani de zile in conditiile in care inchisoarea de la baza militara americana de la Guantanamo Cuba era complet functionala de ani de zile si n u a fost niciodata umpluta la maximum?!

  Ce se intampla la CEDO e similar cu situatia in care un recidivist prins in flagrant acuza un om de pe strada ca l-a pleznit acum 15 ani cand a fost arestat si-i cere despagubiri pe care tribunalul i le acorda fara a aduce nici un fel de dovezi. E doar cuvantul criminalului impotriva cuvantului celui acuzat pe nedrept. E inimaginabil. CEDO incepe sa lucreaze ca inchizitia evului intunecat.

  Normal atat Romania cat si Lituania ar trebui sa dea instanta CEDO in judecata pentru ca le refuza dreptul la un proces echitabil si la prezumptia de nevinovatie.
  • -10 (26 voturi)    
   europa devine URSS (Miercuri, 10 octombrie 2018, 1:12)

   NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   de cate ori spun asta ma injura toti aici
  • +11 (27 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 octombrie 2018, 2:20)

   [anonim] i-a raspuns lui Amerlocu

   • -5 (25 voturi)    
    E exact așa cum ți-am spus. 0 dovezi. (Miercuri, 10 octombrie 2018, 4:46)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui

    S-au luat de pe flight tracler niște avioane cu înmatriculare americană care au zburat din Orientul Mijlociu spre România. Sute de avioane cu înmatriculare americană închiriate în toată lumea zboară zilnic de la cele mai ciudate destinații la cele mai ciudate destinații. Asta nu înseamnă nimic.

    1) A găsit cineva vreo adresă a vreo-unei închisori străine (CIA, KGB, serviciul de spionaj albanez, etc) în România?!

    2) Există vreo dovadă că vreo-unul din acuzatori (mincinoși profesioniști) ar fi intrat vreodată în România?!

    3) Ce sens avea ca CIA să-i transporte cu avioane comerciale în România când toți deținuții de la Guantanamo au ajuns acolo (inclusiv ăștia de la CEDO) cu avioane de transport militare amenjate special? Avioanele militre nu apar pe flight tracker ca cele civile. Ce rost avea să se încurce cu avioane civile când USAF ține avioane de transport militare la conservat în deșert în Nevada?

    4) În vremea războiului din Golf și după (2003-2009) zburau la și de la Kogălniceanu până la 20 de avioane ameriane militare pe zi, care nu-s înregistrate public pe flight tracker ca cele civile. Ce sens avea pentru CIA să folosească avioane civile?

    5) La ce îi tebuia CIA închisori în România când o avea pe aia de la Guantanamo care n-a fost niciodată plină + centre de denteție în Irak unde nici musca nu intra?

    6) De ce i-au adus pe teroriști pentru 2 ani în România dacă tot i-au mutat până la urmă la Guantanamo? Ca să vadă frumusețile patriei?
    • +5 (7 voturi)    
     zero dovezi ... (Miercuri, 10 octombrie 2018, 12:05)

     tavu [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     The evidence included, in particular, the 2014 declassified executive summary of the US Senate report on CIA torture, which detailed the activities of the CIA in the HVD programme in the years 2001-2009. In addition, it took account of international inquiries, such as the three reports by Council of Europe Parliamentary Assembly rapporteur Dick Marty from Switzerland and redacted documents released by the CIA.

     According to the 2014 US Senate report on CIA torture, Mr Al Nashiri was subjected to rectal feeding at one point in 2004 when being held in Bucharest because he had tried to go on a hunger strike and in 2005 he was on the “verge of a breakdown”. The 2014 US Senate report on CIA torture stated that the Romanian authorities had closed Detention Site Black within hours of the newspaper’s revelations.

     In particular, the 2014 US Senate report on CIA torture provided information about the transfer dates and times, and the interrogation schedules of CIA detainees. It also spoke clearly of cooperation with the domestic authorities and of them being provided with millions of dollars for “support” for the CIA extraordinary rendition programme.

     A careful reading of the report allowed the Court to conclude that the detention centre known as Detention Site Black, one of the places where Mr Al Nashiri had been held, was located in Romania. Based on all the material, which was the result of extensive and meticulous work by experts and politicians of the highest integrity and competence, the Court concluded that it had been proved that a CIA secret detention centre had operated in Romania from September 2003 to November 2005 and that Mr Al Nashiri had been held there from April 2004 to at the latest November 2005. Romania had known of the purpose of the CIA’s activities on its territory and had cooperated.
     • -3 (5 voturi)    
      În ontinuare sunt 0 (zero) dovezi (Miercuri, 10 octombrie 2018, 13:42)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui tavu

      Raportul unei comisii controlate politic de socialiști (democrații aveau 53 de locuri republicanii 45 după alegerile din 2012) care ar fi spus orice despre Bush jr. și administrația sa are valoare 0 (zero). Ca și sentința CEDO se bazează pe exclusiv pe „mărturiile” unor mincinoși profesioniști care au declarat orice despre oricine. Acolo unde „mărturiile” lor au putut fi verificate în teren s-a dovedit că au mințit întotdeauna.

      E exact ce s-a întâmplat cu nominalizarea lui Kavanaugh la curtea supremă săptămânile trecute. A fost acuzat fără dovezi de o propagandistă socialistă de un viol care s-ar fi produs acum 36 ce ani. Când acuzatoarea a fost invitată să depună mărturie în fața senatului a refuzat pe motiv că i-a fost întotdeauna frică de avion. După ce comisia senatorială i-a spus că vine în California să o audieze, nu i-a mai fost frică de avion și s-a descoperit că de fapt zbura foarte des. Inclusiv cu două săptămâni înainte. De teamă să nu facă închsioare pentru sperjur, în mărturia ei oficială, a declarat că nu-și amintește data violului, nici locul lui și nici cine altineva afară de Kavanaugh ar fi violat-o pe motiv că era beata :)

      Nu mi-ai răspuns la nicio întrebare. Ai citat în extenso dintr-un raport politic care a fost caracterizat ca gunoi propagandistic alcătuit la repezeală și în disperare de socialiști în 2014 în speranța vă vor reuși să păstreze controlul senatului pe care l-au pierdut oricum la scor la alegerile din Noiembrie 2014. Niciuna din acuzațiile din doasr nu a fost trimisă vreodată procurorilor pentru că autorii au reucnoscut că în lipsa dovezilor nu ar fi rezistat nici 5 minute în tribunal. Vorba lui Lincoln: „Atunci când democrații pierd puterea, fac orice împotriva țării ca s-o ruineze”. Exact ca PSD,
      • +2 (4 voturi)    
       sunt suficiente dovezi (Miercuri, 10 octombrie 2018, 16:18)

       tavu [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

       unele din rapoarte oficiale ale congresului american, altele furnizate chiar de CIA din documente declasificate, altele din rapoarte oficiale ale UE. Constatarea s-a facut in justitie respectand regulile unui proces obiectiv si echitabil si se bazeaza pe probe cu caracter juridic.

       Comentariul tau este unul pur politic, subiectiv si partizan.
    • +4 (6 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 octombrie 2018, 13:30)

     [anonim] i-a raspuns lui Amerlocu

 • -5 (31 voturi)    
  hehe (Marţi, 9 octombrie 2018, 22:13)

  Mazeta [utilizator]

  Să dai lumii întregi lecții de drepturile omului și apoi să pui fraierii să plătească pentru tortura practicată de tine pe teritoriul lor. Asta înseamnă să fii mafiot!
 • -15 (31 voturi)    
  cine plateste? (Marţi, 9 octombrie 2018, 22:38)

  cucuveauamov [utilizator]

  sper ca din bugetele serviciilor. Oricum 100.000 e maruntis pentru ei, bugetul pe 1-2 zile de ascultat cetatenii; pot lua o pauza pentru un training prin Caraibe (platit de la buget, of course).
  • +13 (19 voturi)    
   Cine a platit si furaciunea Teldrumului (Miercuri, 10 octombrie 2018, 6:23)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Cetateanul, tu....
 • -2 (8 voturi)    
  Important este cum se vede Romania (Miercuri, 10 octombrie 2018, 7:21)

  lasa [utilizator]

  Din afara, cu condamnarea CEDO, imaginea Romaniei are , din nou, de suferit.
  Acum nu sunt importanti anii, ca tot a aruncat pe geam Guvernul milioane de lei pentru un referendum de imagine..., inutil, puteau sa faca un studiu sociologic.
  Dar sa fie condamnata Romania pentru lucruri asscunse, stiute de Executiv si servicii, e grav, pentru noi, amarastenii, nu Teldrum sau ferma de porci.
 • -4 (6 voturi)    
  Dormiti linistiti SRI lucreaza (Miercuri, 10 octombrie 2018, 12:25)

  Zummm [utilizator]

  Securistii astia de la noi sunt vazuti ca Mesia de unii dintre voi. Vai de cozonacul vostru


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by