Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat marți, în București, la un eveniment de comemorare a Holocaustului, că „iliberalismul, naționalismul și intoleranța amenință să se intensifice astăzi în vestul Europei”.

Ambasadorul american Hans KlemmFoto: Agerpres

„În timp ce aducem azi un omagiu victimelor Holocaustului din România, trebuie să ne amintim, totodată, și de făptași și să recunoaștem forțele și circumstanțele care i-au condus spre acel comportament. Trebuie să prevenim ca o asemenea atrocitate să mai aibă loc vreodată și să demonstrăm determinarea noastră de a crea o lumea bazată pe toleranță, respect și principii democratice”, a declarat, marți, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, citat de Mediafax.

Acesta a adăugat că iliberalismul, naționalismul și intoleranța amenință Europa. „În România, ca și în alte țări din Europa, ororile și traumele din ultimul secol, inclusiv cele ale Holocaustului, reverberează în fiecare zi. Din păcate, iliberalismul, naționalismul și intoleranța amenință să se intensifice astăzi în vestul Europei. Reverberațiile întunecate ale istoriei sunt răspândite acum prin mijloacele tehnologice moderne și sapă la fundația a ceea ce am creat împreună după un război care a dezlănțuit Holocaustul în România și care a început acum aproape 80 de ani să distrugă continentul. În fața acestor tendințe vă vorbesc azi aici, în fața acestui memorial”, a mai spus Klemm.