Călin Popescu Tăriceanu va fi audiat, marți, de la ora 13.00, în comisia SPP, acesta confirmând participarea, în contextul în care fostul director al SPP Dumitru Iliescu a declarat, la audierile de săptămâna trecută că Serviciul trebuia să ia măsuri în cazul supravegherii președintelui Senatului, informează Mediafax.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

„Ne-a semnalat (Dumitru Iliescu - n.r.) un caz similar, suspicionând că ar fi o implicare a personalului din SPP în speța domnului președinte al Senatului, domnul Tăriceanu și ca atare, prin votul unanim al comisiei, am decis ca săptămâna viitoare, în funcție de programul dumnealui, să îl invităm pe dl Tăriceanu la audieri în comisie”, a declarat, marțea trecută, după audieri, președintele Comisiei de anchetă privind eventuala implicare SPP în politică, senatorul PSD Daniel Butunoi, despre audierea lui Dumitru Iliescu, fost director al SPP.

Social-democratul a precizat că Iliescu a menționat la audiere că din punctul său de vedere SPP ar fi trebuit să știe despre cei șapte ani în care Călin Popescu Tăriceanu a fost supravegheat pe mandat de siguranță națională și că SPP ar fi trebuit să ia „măsuri de contracarare”.

„Lucrurile sunt foarte simple. Așa cum le-a expus domnul Iliescu, competențele SPP, o parte foarte consistentă din partea de protecție o reprezintă protecția informativă. După părerea dumnealui, cei 7 ani de ascultare a domnului Tăriceanu nu numai că sunt ilegali, dar serviciul trebuia să știe și trebuia să ia măsuri pentru contracararea acestor activități. De aceea vrem să îl invităm pe dl Tăriceanu, să ne explice ce s-a întâmplat în cei 7 ani de mandat de ascultare”, a precizat, marți, Butunoi.

Fostul director SPP Dumitru Iliescu a declarat marți, în Parlament, după audierea din comisia specială de anchetă privind posibila implicare a serviciului secret în activitatea unor partide politice, că „oricine” se poate implica în politică, dar că el nu are asemenea informații legate de SPP. Acesta a adăugat că dacă ar fi știut despre implicarea SPP în politică, ar fi comunicat deja acest lucru.

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, pe 25 septembrie, că trebuie să existe o evaluare obiectivă a tot ceea ce s-a întâmplat în anii în care a funcționat binomul SRI-DNA, în contextul informațiilor potrivit cărora președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost interceptat, prin plantarea de microfoane în casă.

Avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu, Dan Apostol, a susținut, pe 24 septembrie, într-o declarație, că președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost urmărit de către procurori prin toate mijloacele, inclusiv prin plantare de microfoane în casă, atât în dosarul Microsoft, dar și în cauza privind mărturia mincinoasă. Apărătorul a adăugat că dosarul de mărturie mincinoasă este bazat pe un act ilegal al Parchetului.

Pe 22 mai, magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis să îl achite pe preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care acesta a fost acuzat de mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă.