Administrația Națională a Penitenciarelor urmează să stabilească, în urma unei anchete, dacă fostul torționar Alexandru Vișinescu s-a lovit în cădere în spitalul penitenciarului Jilava sau a fost agresat, a declarat, pentru HotNews.ro, șeful Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu. Reamintim că Alexandru Vişinescu (93 de ani) a fost internat, sâmbătă, la Spitalul Bagdasar Arseni din București, cu fracturi costale și ruptură de splină.

Alexandru VisinescuFoto: Agerpres/AP

Ancheta Administrației Naționale a Penitenciarelor în acest caz este în desfășurare, rezultatele urmând să fie făcute publice, a precizat Sorin Dumitrașcu.

"Are și niște urme de lovituri pe corp, dar nu se știe dacă s-a lovit în cădere sau a fost lovit", a precizat Sorin Dumitrașcu, el adăugând, însă, că în spitalul penitenciarului Jilava se aflau, la momentul incidentului, tot deținuți în vârstă, astfel că este puțin probabil ca Vișinescu să fi fost agresat.

Surse apropiate anchetei au precizat, de asemenea, pentru HotNews.ro, că starea de sănătate a lui Vișinescu nu este gravă, acesta urmând să fie transportat, în curând, de la Spitalul Bagdasar Arseni la spitalul Penitenciarului Jilava.

Vișinescu a fost găsit inconștient, sâmbătă dimineață, în spitalul Penitenciarului Jilava, unde își ispășește pedeapsa. Inițial, suspiciunea a fost de accident vascular cerebral, însă această suspiciune nu s-a confirmat.

Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în luna iulie 2015.

Vişinescu a fost obligat să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro către partea civilă Nicoleta Eremia, 100.000 către partea civilă Elena Iacob şi 150.000 de euro Ancăi Maria Cernea.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".