Preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Udo Bullmann, a salutat duminică seara faptul că referendumul din România nu a obţinut sprijinul necesar pentru a fi validat şi şi-a exprimat speranţa că guvernul de la Bucureşti "va asculta alegătorii şi se va concentra pe problemele care contează pentru aceştia", transmite Agerpres.

Udo BullmannFoto: AGERPRES

Într-o declaraţie postată în engleză şi română pe site-ul Grupului S&D din Parlamentul European, Bullmann consideră că acest rezultat arată că cei mai mulţi dintre români "nu au niciun interes in a-şi vedea ţara discriminând cuplurile de acelaşi sex".

"Schimbarea propusă a fi adusă Constituţiei ar fi fost un clar pas înapoi pentru drepturile persoanelor LGBTI şi ne bucurăm că această idee intolerantă asupra conceptului de familie nu a primit susţinerea cetăţenilor României. Ceea ce ar trebui sa conteze într-o căsătorie este pe cine iubeşti, nu de ce sex este", arată liderul grupului S&D.

"Grupul nostru a fost întotdeauna vârful de lance al luptei pentru drepturile LGBTI şi ne vom exprima oricând le vom vedea pe acestea ameninţate. Sperăm că Guvernul României va asculta alegătorii şi se va concentra pe problemele care contează pentru aceştia", a adăugat Udo Bullmann.

În aceeaşi reacţie, europarlamentarul german aminteşte că grupul S&D a susţinut de mult timp faptul că toate statele membre UE trebuie să recunoască parteneriatele civile şi căsătoriile persoanelor de acelaşi sex, astfel încât cetăţenii să aibă statutul şi drepturile protejate atunci când se deplasează într-un alt stat membru UE, şi încurajează guvernul român să avanseze cu lucrul pentru legislaţia parteneriatului civil "care este în pregătire".