The Washington Postscrie despre prezența slabă la votul pentru redefinirea familiei în Constituție. Publicația mai scrie și despre cum Biroul Electoral Central a raportat după închiderea urnelor că prea puțini votanți au participat pentru ca amendamentul să poată trece. De asemenea, aceștia țin să menționeze că amendamentul ar fi schimbat definiția familiei în Constituție, în sensul în care se dorea precizarea faptului că o căsătorie se poate realiza între un bărbat și o femeie și nu între soți cum este în prezent. A fost subliniat și faptul că uniunea dintre două persoane de același sex este oricum ileaglă în România.

Referendum familieFoto: Hotnews

Prezența slabă la vot este subiectul și unui articol de peRadioFreeEurope. Aceștia mai scriu și faptul că acest referendum a fost inițiat de un grup conservator, cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Române și că toate partidele parlamentare, în afară de unul singur (USR), au susținut acest demers. Nu este încă clar, mai spun aceștia, dacă organizațiile conservatoare vor mai încerca încă un referendum sau dacă vor renunța.

Potrivit BBC, rezultatul referendumului "poate fi considerat o surpriză, deoarece un sondaj publicat vineri arăta că susținerea referendumului este în proporție de 90%".

Reuters relatează că "referendumul este perceput drept un test de popularitate al partidului de guvernământ PSD, care a susținut schimbarea și ale cărui tentative de a slăbi legislația anti-corupție a atras critici din partea Executivului Uniunii Europene", potrivit Mediafax.

"Statistica Biroului Electoral Central a arătat că prezența la vot a fost de 20,4 atunci câng polurile s-au închis la ora 1800 GMT, sub pragul de 30% necesar pentru validarea referendumului", scriu jurnaliștii de la Reuters.

Site-ul de știri Politico.eu. comentează situația din România, afirmând că aceasta "nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex, însă referendumul susține o schimbare constituțională care ar ulterior ar preveni cuplurile de homosexuali să obțină acest drept în viitor".

"Susținătorii schimbării constituționale, cu toate acestea, au afirmat că această mișcare nu vizează persoanele homosexuale, ci mai de grabă are rolul de a consolida un drept pe care heterosexualii îl dețin deja", mai scriu cei de la Politico.eu.

Associated Press scrie că românii au votat duminică asupra unui amendament constituţional care ar face mai dificilă legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, dar referendumul riscă să fie invalidat, după ce alegătorii nu au reuşit să participe în număr mare. În satul Adunaţii-Copăceni, la sud de Bucureşti, capitala, doar 62 de persoane au votat până la jumătatea dimineţii, dintr-un total de 1.147 de alegători. Preoţii care au slujit la biserica Sf. Maria au încurajat congregaţia să voteze. Pensionara Ana Buturgianu, fermier în vârstă de 69 de ani, a spus că va ţine cont de sfat, la fel ca Andrei Aurelian, un casier de 53 de ani. "Votul este pentru noi şi pentru copiii noştri. Este normal să fie un bărbat şi o femeie, nu doi bărbaţi împreună", a spus Aurelian. Dar Marin Soare, 50 de ani, din Bucureşti, care se plimba cu bicicleta prin sat duminică, a boicotat referendumul, numindu-l "o risipă de bani". "Avem deja familii tradiţionale în România şi aşa facem de 2.000 de ani", a spus el. "Şi au existat întotdeauna relaţii între persoane de acelaşi sex", scrie Associated Press.