​REPORTAJ În dimineața referendumului la biserică: "Degeaba și-a vărsat Ștefan cel Mare sângele? Să ajungem să spunem că Georgică și Costel fac o familie?" Plus: Cum au fost chemați credincioșii să spele geamurile bisericii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 7 octombrie 2018, 15:35 Actualitate | Esenţial


La biserica
Foto: Hotnews
​Lume multă, majoritatea persoane în vârstă, duminică dimineață, la o biserică ortodoxă dintr-un cartier din București. Printre numeroșii pensionari se amestecă și câțiva tineri, unii cu copii mici în brațe. Oamenii ascultă slujba, se închină, unii au adus pachete cu pomana. La finalul slujbei, inevitabilul se produce: preotul amintește, în predica sa, că "astăzi este un important referendum pentru susținerea familiei tradiționale". Preotul îi îndeamnă pe cei prezenți să meargă și să își exprime dreptul la vot "după cum credeți", dar nu uită să întrebe: "Degeaba și-au vărsat sângele strămoșii noștri, Ștefan cel Mare? Ca să ajungem să spune astăzi că Georgică și cu Costel fac o familie?"


Părintele nu uită să amintească, în predică, nici de tinerii care "stau mai mult pe internet" și le adresează un îndemn celor prezenți: "Fiecare dintre dumneavoastră, încercați, după puterile dumneavoastră, să îi învățați pe copiii dumneavoastră când sunt mici ce este voia lui Dumnezeu și cum trebuie să trăiască. Dacă ei în primul rând vor fi învățați așa, nu poate să dispară tot din ei. Așa îmi spuneau și mama și bunicul. Dar dacă tu nu înveți nimic și nu știi nimic, doar ochii în tabletă și în telefon, și la filme, și la discoteci. Ce să răsară din ei?"

În ceea ce privește referendumul pentru familia tradițională, preotul subliniază, în predica sa, că  "n-avem nimic cu nimeni, noi ne apărăm dreptul nostru", dar imediat dă un exemplu pentru care îi roagă pe cei prezenți "să îl ierte": "Am să vă rog să mă iertați că folosesc acest exemplu, și poate că marea majoritate care sunt de la țară știți că în curțile de la țară oamenii au și gâște, și rațe, și tot felul la un loc. Dacă cumva vreunul dintr-o specie are înclinații către o altă specie, ăla dispare din curte imediat."


Ceea ce preotul numește "nenorociri, prostituție și destrăbălare" s-a "adus din afara țării": "Și nenorocirile care se aduc din afara țării. De fapt, ce să mai vorbim, că din afară s-a adus tot ce a fost mai rău și mai prost. Așa cum aduc toate hârburile de mașini, așa au adus și prostituție și destrăbălare. Tot ce era mai rău, au depozitat la noi."

Cum se vede referendumul pentru familia tradițională în predica unui preot ortodox din București:


"Așa cum știți, astăzi este un important referendum pentru susținerea familiei tradiționale. Noi avem datoria să spunem oamenilor ceea ce se votează, nimic altceva politic, doar atât: În Constituție se spune căsătoria dintre soți, iar acest lucru a produs mari nenorociri în unele țări, pentru că nu se spune clar, ca bună ziua, căsătoria între bărbat și femeie. Am să vă rog să mă iertați că folosesc acest exemplu, și poate că marea majoritate care sunt de la țară știți că în curțile de la țară oamenii au și gâște, și rațe, și tot felul la un loc. Dacă cumva vreunul dintr-o specie are înclinații către o altă specie, ăla dispare din curte imediat.

N-avem nimic cu nimeni, noi ne apărăm dreptul nostru. De aceea spun că foarte ușor sunt influențați oamenii. Tinerii noștri fac religie de aproape 30 de ani, de la Revoluție. N-au învățat nimic. Să nu le spui de Dumnezeu, să nu le spui de spovedit, să nu le spui de zi de post. Să nu le spui de nimic. Pentru că în tot ceea ce se petrece, ei cred că biserica cu popii ei sunt vinovați, că ei fac aceste reguli. Astea sunt de 2.000 de ani, de la Mântuitorul Iisus, așa au fost și trebuie păstrate. Câți dintre dumneavoastră nu aveți un lucru de mare preț de la bunicii dumneavoastră, de la părinți, și țineți la el ca la ochii din cap? Așa este credința noastră strămoșească. Degeaba și-au vărsat sângele strămoșii noștri, Ștefan cel Mare? Ca să ajungem să spune astăzi că Georgică și cu Costel fac o familie? Așa vreți să ajungem? De aceea, să luăm aminte: să îndemnăm pe fiecare, după cum credeți, să mergeți și să vă exprimați acest drept la vot pentru a se face această uniune dintre bărbat și femeie. Se va face, se va face. Nu se va face, va fi trist și dureros. Când ne vom aduce aminte, vom spune că am avut o șansă și am pierdut-o, așa se întâmplă.Vedeți ce țări au adoptat. N-am vrea să ajungem să vedem în vitrine ce se vede prin Olanda și prin alte părți. Și nenorocirile care se aduc din afară. De fapt, ce să mai vorbim, că din afară s-a adus tot ce a fost mai rău și mai prost. Așa cum aduc toate hârburile de mașini, așa au adus și prostituție și destrăbălare. Tot ce era mai rău, au depozitat la noi.

De aceea spunem: Fiecare dintre dumneavoastră, încercați, după puterile dumneavoastră, să îi învățați pe copiii dumneavoastră când sunt mici ce este voia lui Dumnezeu și cum trebuie să trăiască. Dacă ei în primul rând vor fi învățați așa, nu poate să dispară tot din ei. Așa îmi spuneau și mama și bunicul. Dar dacă tu nu înveți nimic și nu știi nimic, doar ochii în tabletă și în telefon, și la filme, și la discoteci. Ce să răsară din ei? "

 • Credincioșii, chemați să spele geamurile bisericii și să doneze bani pentru facturi

În afara riscului ca familiile să fie altfel decât formate dintr-un bărbat și o femeie, preotul e supărat și pe "acest val uriaș împotriva bisericii": "Câte cantine sociale a făcut biserica, cât ajută biserica! Dar există acest val uriaș împotriva bisericii. Pentru că așa se vede acuma. Acum câteva zile aici a venit un muncitor și spunea 'Biserica e plină de bani.' Mentalitatea aceasta, că avem saci cu bani. Mentalitatea aceasta: 'Dom'ne, dar cununia trebuie să se facă fără niciun ban.' Dar când îți vine factura la gaze și la curent, plus lucrările care se fac."

El amintește, în predică, și de lucrările care se fac la biserica unde slujește și de faptul că oamenii sunt nerăbdători ca aceasta să fie gata, dar pentru asta ar trebui să contribuie cu bani: "Sunt multe lucrări, dar observăm aceeași mentalitate a oamenilor: când e gata, când e gata? Mai intervine câte cineva și spune: 'Când o să dați și dumneavoastră un bănuț la biserică o să fie gata. Dar dacă nu...' Deci mentalitatea este aceea de care v-am spus, și sunt mulți așa, care cred că la biserică plouă cu bani."


El ține să îi mulțumească unui "domn cu inimă, care ne-a oferit 650 de metri pătrați de granit", pentru placarea stâlpilor din fața bisericii.

La finalul predicii, preotul cere ajutorul credincioșilor pentru a șterge geamurile bisericii: "Și pentru că am vorbit despre finalizarea în parte a lucrărilor, avem nevoie și noi săptămâna aceasta de câteva doamne sau domni să ștergem geamurile și să ștergem granitul care s-a mai murdărit. Ieri am avut o doamnă, dar este mai dificil să pui o doamnă de 70 de ani să se urce pe scară. Poate tineretul. De regulă, când anunți așa, lumea zice: 'lasă că mă duc eu într-o zi', și uită. Haideți să stabilim o zi de comun acord: vreți marți? Cine poate, marți de dimineață, la ora 8. Eu sunt aici." Din biserică se aude doar un "Da" timid al unei doamne.


Predica se încheie. Oamenii se închină, unii împart pomană, alții primesc, alții mai zăbovesc în curtea bisericii și stau de vorbă. Referendumul nu pare să îi preocupe prea tare, mai degrabă problemele și grijile zilnice. Pe băncile din curtea bisericii se discută și politică, dar referendumul pare deja uitat. O femeie în vârstă îi spune alteia că Ceaușescu n-ar fi trebuit să asculte de soție, ci să facă cum știa el. În plus, "dacă el ieșea și vorbea, că avem cîțiva ani de plătit datoriile, era mai bine."

Pe altă bancă, un domn în vârstă îi explică altuia: "N-ai înțeles, doar copilul are cetățenie străină, ea nu are."

Ușor-ușor curtea bisericii începe să se golească. Mulți dintre participanții la slujba de duminica se îndreaptă spre supermarketul aflat la 5 minute de mers și spre piața aflată și ea la câteva minute distanță, în direcția opusă față de secția de votare.

 • A doua oprire, la secția de votare: Puțin peste 10 oameni într-o jumătate de oră

A doua oprire, la secția de votare aflată la nici 10 minute de mers pe jos de biserică. Curtea școlii unde a fost organizată secția de votare e pustie, la fel ca în toate celelalte duminici.


Rar, pe poartă mai intră câte un cetățean care vrea să își exprime dreptul la vot. Într-o jumătate de oră, am numărat puțini peste 10-15. Cei mai mulți dintre ei, persoane în vârstă, unii singuri, alții veniți câte doi, unii mergând în baston. Doar 2-3 tineri au intrat pe ușa secției de votare.
Unii dintre votanții de la referendum nu sunt foarte vorbăreți, alții povestesc că au venit pentru că așa au auzit la televizor că e bine. O pensionară e mândră de votul ei: "Cum, să ajungem să se pupe bărbat cu bărbat pe stradă? De când sunt nu s-a auzit de așa ceva. De-asta am venit."


 

 

 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4991 vizualizari

 • +34 (34 voturi)    
  Preotii au dreptate, pe undeva (Duminică, 7 octombrie 2018, 15:52)

  Eu the first [utilizator]

  Nici un Stefan cel Mare, dar mai ales nici un Vlad Tepes n-ar fi tolerat un Dragnea in fruntea parlamentului.
  • +23 (23 voturi)    
   "voia lui Dumnezeu și cum trebuie să trăiască" (Duminică, 7 octombrie 2018, 16:24)

   blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

   Ce ipocriti ordinari! Pai bai derbedeilor imbracati in robe, ce-l purtati pe Dumnezeu pe buze ziua lunga, voia lui Dumnezeu spune clar: "sa nu furi". Apai voi, cu pezedistii vostri penali, sunteti curati, mai nemernicilor?!
   Veniti in fata oamenilor simpli si-i prostiti din vorbe, ca asa spune Dumnezeu! Cat tupeu sa ai sa-i spui asta unui om ce traieste de pe o pensie pe alta, de pe un salariu pe altul, in conditiile in care voi dositi bani cu nemiluita in tot felul de masini, imobiliare, biserici de sute de miliioane sau chiar miliarde de euro?! Acolo va sta credinta, bai?! Nu v-ar fi rusine, nenorocitilor!
   • +10 (10 voturi)    
    Nici la teologie nu se mai face carte! (Duminică, 7 octombrie 2018, 17:36)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

    Ce legătură este între referendum și Ștefan cel Mare?Istoria nu spune că Ștefan era un familist cucernic și cu respect pentru tradiții.
    • +2 (2 voturi)    
     Stefan cel Mare (Duminică, 7 octombrie 2018, 17:51)

     blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Pseudo-discursul lor da bine in fata fanaticilor si naivilor, lipsiti de educatie si informatie. Oare cati stiu ca Stefan cel Mare a fost insurat de trei ori si are cel putin un copil nelegitim? Sau macar au deschis o carte, un google, orice, pentru a afla lucrurile astea.
  • +4 (4 voturi)    
   Suntem in 2018 nu pe vremea lui Stefan (Duminică, 7 octombrie 2018, 18:02)

   uncetateansimplu [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

   Este timpul sa inteleaga si biserica acest lucru, oamenii au evoluat, preotii au ramas blocati in Evul Mediu.
 • +22 (24 voturi)    
  10 milioane de la firea ptr... (Duminică, 7 octombrie 2018, 15:55)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...catedrala mantuirii neamului. Fara numar, fara numar...
 • +18 (20 voturi)    
  Prezenta la vot (Duminică, 7 octombrie 2018, 16:05)

  sfarleaza [utilizator]

  Ar fi fost super sa fi fost monitorizata din strada intrarea la vot si apoi comparate listele de prezenta cu numarul celor care au intrat.
 • +24 (24 voturi)    
  Mda (Duminică, 7 octombrie 2018, 16:06)

  fat.cat [utilizator]

  Cam asta suntem noi pentru ei: niste gaini proaste, numai bune de manat prin batatura, stoarse de bani si aliniate la spalat geamurile bisericii.
  Cand l-oi vedea pe preacuviosul asta cu mainile in galeata cu detergent ma duc sa-i tin eu scara, parol.
 • +15 (15 voturi)    
  Iuhu (Duminică, 7 octombrie 2018, 16:09)

  Captain Obvious [utilizator]

  Stefan nu a murit în lupta și multe bătălii le-a avut cu varul sau Vlad
  • +1 (1 vot)    
   Drept e. Dar ... (Duminică, 7 octombrie 2018, 18:19)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   ... si-a varsat sangele pe campul de lupta - din ce stiu eu, rana care pana la urma l-a rapus, si pt. care-a schiopatat o buna parte din viata, din lupta i s-a tras.

   In aceeasi ordine de idei, chiar daca s-au batut intre ei, amandoi aveau o toleranta extrem de scazuta pentru furt. Doar ca Vlad si-o exprima cu mai multa cruzime. Vlad l-ar fi tras in teapa pe Dragnea, pe cand Stefan l-ar fi spanzurat (ca nu era boier, sa i se taie capu').
 • +16 (18 voturi)    
  mda (Duminică, 7 octombrie 2018, 16:15)

  liviu_ [utilizator]

  Stefan cel Mare NU sustinea hotia!

  also... obsderv ca vreo 50% din cei ce voteaza la referendum habar n-au de fapt ce voteaza!

  "Câte cantine sociale a făcut biserica, cât ajută biserica!" - hmmm ajuca cam cu 0-20% din banii pe care-i primeste gratuit de la statu roman! si eu pot "dona" 5000 euro pe luna daca statul imi da degeaba 10000 euro

  "domn cu inimă, care ne-a oferit 650 de metri pătrați de granit" -0 cum ramane cu ajutorul dat de biserica toivarasi?! asta e ajutor PRIMIT, NU DAT!

  "Și pentru că am vorbit despre finalizarea în parte a lucrărilor, avem nevoie și noi săptămâna aceasta de câteva doamne sau domni să ștergem geamurile și să ștergem granitul care s-a mai murdărit." - ahahahaha ... credinciosii sunt sclavii bisericii! bine asa frate!

  "Cum, să ajungem să se pupe bărbat cu bărbat pe stradă? De când sunt nu s-a auzit de așa ceva. De-asta am venit." - aaaaa si cum rezolva interzicerea CASATORIEI interzicerea pupatului pe strada?! atentie a zis "pupat", NU "sarut". also exista si parteneriat civil... but hey... astea sunt detalii insignifiante...
 • +14 (16 voturi)    
  Amenda (Duminică, 7 octombrie 2018, 16:28)

  tontu [utilizator]

  Campanie in ziua votului=amenda
 • +14 (20 voturi)    
  Georgica si Costel (Duminică, 7 octombrie 2018, 16:29)

  Abpra [utilizator]

  Daca Georgica si Costel sunt fericiti, in loc sa va roada invidia, de ce nu va duce-ti si va aranjati si voi viata? Frustratilor.
 • +15 (17 voturi)    
  Ironie (Duminică, 7 octombrie 2018, 16:36)

  Gotal [utilizator]

  Imi place cum Stefan cel Mare si Sfant este ales sa fie reprezentat ca sustinator istoric al familiei traditionale. Prin faptul ca acesta a avut 3 sotii, el a vrut sa arate inca de acum cateva secole cum ar trebui sa fie o familie traditionala. Iar Dragnea si Tariceanu au inteles cel mai bine acest lucru. Referendumul acesta este nu al Coalitiei pentru Familie, ci a lui Stefan cel Mare :)
  • 0 (0 voturi)    
   Mi-ai luat vorba din gura (Duminică, 7 octombrie 2018, 20:22)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

   Ironic ca il mentioneaza pe Stefan cel Mare, ala care a umplut Moldova de bastarzi! Ala care cand il prindea nevasta ca i-a pus poalele in cap vreuneia alerga repede la popa, ii indesa in punga niste bani sa mai construiasca o biserica si era curat ca lacrima .. pana la urmatoare sesiune de bend over and bang the handmaid.
 • +16 (18 voturi)    
  Olanda... (Duminică, 7 octombrie 2018, 16:43)

  I.Anton [utilizator]

  Ce mai dau astia Olanda , ca pe un exemplu negativ cand Olanda are unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume....locuiesc aici de 13 ani si stiu despre ce vorbesc...Ironia este ca in mai toate "vitrinele" sunt la ''lucru'' fete din Romania....
  • -5 (5 voturi)    
   Olanda, tarile scandinave (Duminică, 7 octombrie 2018, 19:15)

   botea [utilizator] i-a raspuns lui I.Anton

   Da, nivel de trai nu inseamna automat un nivel de trai spiritual. Tot in aceste tari nordice, rata sinuciderilor e f. ridicata.
   Si eu cunosc situatia din D, inca din 1990.
   Colegii ma invidiaza pentru comunitatea ortodoxa din oras, despre care le povestesc fara exagerari.
   Da, fericirea nu e direct proportionala cu PIB-ul pe cap de locuitor. Nu stiu de ce, dar asa e.
   • +1 (1 vot)    
    Corect (Duminică, 7 octombrie 2018, 20:23)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui botea

    In Romanistan nu e nevoie sa te sinucizi, e suficient sa intri intr-un spital de stat si te rezolva medicii si/sau bolile care colcaie in pereti.
   • +1 (1 vot)    
    Da, da... (Duminică, 7 octombrie 2018, 20:58)

    hatru [utilizator] i-a raspuns lui botea

    Pacat ca pentru minte nu te invidiaza nimeni.
 • +5 (7 voturi)    
  Pe vremea lui Stefan popoii nu aveau CLSfinte (Duminică, 7 octombrie 2018, 17:18)

  Parzivall [utilizator]

  Pt asta s-o fi luptat el, sa aveti voi CLSfinte? Neahhh, don't think so.
 • -5 (7 voturi)    
  Troli (Duminică, 7 octombrie 2018, 17:31)

  Cartisoara [utilizator]

  Ajung si trolii o data la cativa ani la biserica.
 • +4 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 7 octombrie 2018, 18:13)

  pmct [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Sclavie (Duminică, 7 octombrie 2018, 20:25)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui pmct

   De la balconul cladirii unde lucrez se vede curtea unei biserici lipita de o unitate militara, stii cine tunde gazonul, curata zapada si spala geamurile ? Militarii !
 • -3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 octombrie 2018, 18:20)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  "De ce am facut noi referendumu' asta, mă?" (Duminică, 7 octombrie 2018, 18:35)

  ww [utilizator]

  "Degeaba și-au vărsat sângele strămoșii noștri, Ștefan cel Mare? Ca să ajungem să spunem astăzi că Georgică și cu Costel fac o familie?"
  "Adica, domnu' Ștefan cel Mare, cum vine asta? Și Costel cătană, și Gheorghe cătană, cine le face lor amu' tocană?"

  Acuma, ca aproape s-a terminat mascarada, si dacă tot a fost despre "bărbat cu bărbat", ne putem destinde:
  "Gheorghe, sărac lipit, s-a hotarat sa vanda vaca la targul de duminica. In drum spre targ se intalneste cu Ion si continua drumul impreună.
  Pe drum Gheorghe vede o broasca raioasa mare si urâta si îi spune lui Ion:
  - Ioane, vezi tu broasca asta?
  - Vad.
  - Daca tu o mananci, iti dau vaca mea.
  Ion stă si se gandeste ca si el este sarac si i-ar prinde bine o vaca. Se apuca asadar cu scarba sa manance broasca.
  Dupa ce a mancat jumate nu mai poate si ii spune lui Gheorghe:
  - Gheorghe, daca mananci tu jumatatea asta, io nu-ti mai iau vaca.
  Gheorghe se gandeste si el ca, daca se intoarce fara vaca sau bani acasa, il omoara nevasta.
  - Bine, zice si se apuca sa termine broasca dupa care isi continua amandoi drumul.
  Dupa un timp, Ion zice:
  - Mă Gheorghe, da 'de ce am mancat noi broasca aia mă?
 • -2 (2 voturi)    
  dar care-i baiul? (Duminică, 7 octombrie 2018, 19:10)

  botea [utilizator]

  Nu inteleg ce mesaje ne transmite Alina Neagu.
  Un preot poate sa-si contruiasca predica cum doreste, asa cum un conferentiar isi pregateste discursul in proprie regie. Desigur, asa isi asuma si toate riscurile.
  Romanii nu au o relatie normala cu voluntariatul: daca preotul apeleaza la voluntari, nu-i bine: ce, credinciosii sunt sclavii lui? Daca cheama o firma, atunci costa, si orice apel la donatii e revoltator!
  Pai cum credeti ca functioneza asociatiile caritabile si parohiile in vest? Prin voluntariat, donatii si mai ales cotizatiile procentuale din salariul respectivului. Daca nu vrei, te scoti de pe lista, nu-i nici o problema; dar atunci esti "out", nu mai poti apela la serviciile lor.
  Carcotasii nu pot constui o natiune sau o comunitate. Ei exista numai in afara lor.
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Duminică, 7 octombrie 2018, 20:07)

   pmct [anonim] i-a raspuns lui botea

 • +2 (2 voturi)    
  La biserica cu cele spirituale (Duminică, 7 octombrie 2018, 19:22)

  tarabost [utilizator]

  La politica, cu cele lumesti!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by