Expert Forumreclamă nereguli electorale ”grave” în Giurgiu, de unde un observator a comunicat că la secţia de votare 134 din Ghimpaţi a fost constant ameninţat şi intimidat de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, potrivit unui comunicat al ONG-ului citat.

VotareFoto: Agerpres

Observatorul respectiv a spus că primarul localităţii a venit de patru ori în secţie, a discutat de fiecare dată cu membrii biroului în afara secţiei. Când observatorul a întrebat dacă ştampilele au fost sigilate, soţul preşedintei biroului secţiei de votare a ameninţat-o, spunând: "Dacă erau alegeri prezidenţiale, vă mâncam cu fulgi cu tot, vă aruncam şcoala în aer!".

”Comportamentul agresiv a continuat, delegaţii a două partide interzicându-i să pună întrebări şi forţând-o să stea doar pe un scaun din colţul secţiei, de unde nu avea vizibilitate asupra procesului electoral. Din acest motiv, i-a fost limitat în mod abuziv dreptul de a se asigura că procesul de vot se desfăşoară conform legii”, se spune în comunicat.

Tot în judeţul Giurgiu, observatorii ar fi surprins și o serie de nereguli în mai multe localităţi precum Stoeneşti şi Petru Rareş:

”Există suspiciuni rezonabile cum că un membru al biroului electoral al secţiei de votare transportă alegători la votare în Stoeneşti. Iar pe listele suplimentare votează persoane, în ambele localităţi, care provin, de fapt, din acelaşi cartier bucureştean. Astfel, există suspiciuni privind un potenţial vot multiplu. În acest sens, am sesizat instituţiile abilitate”.

Expert Forum face câteva observații și privitor la prezenţa la vot, ”unde anumite secţii din ţară au bătut toate recordurile în materie de votanţi pe listele suplimentare. Pe locul întâi se află secţia 30 din Iaşi (Şcoala Gh. Asachi), cu 556 de persoane înscrise pe listele suplimentare, faţă de 45 pe listele permanente, urmată la distanţă mică de mai multe staţiuni turistice. ”