​Votul pe liste suplimentare și încercăriile de influențare a deciziei de vot prin materiale electorale sau prin îndemnuri verbale au fost principalele nereguli raportate la hotline-ul de asistență electorală asigurat de asociațiile Expert Forum și Funky Citizens.

Vot referendum pentru familieFoto: mae.ro

Exemple de situații de campanie electorală în ziua votului și încercări de influențare a deciziei de vot:

În localitatea Breaza din județul Prahova, au fost reclamate bannere care încurajează prezența la vot.

În Leipzig, alegătorii sunt întâmpinați în fața consulatului și îi îndrumă către secțiile de votare, în timp ce în interiorul clădirii încă pot fi găsite materiale care promovează familia tradițională.

În Giroc, județul Timiș, au fost sesizate materiale de propagandă.

La secția 134 din Giurgiu au fost reclamate persoane care stau pe strada din fața secției și cheamă cetățenii la vot.

La secțiile 45, 46, 47 din Călărași, a fost sesizată existența unor afișe și panouri de campanie la intrarea în curtea adiacentă secției de votare.

La secția 439 din Jebel, județul Timiș, s-au înlăturat materiale la solicitarea observatorului.

În București, la secția 1047 din Sectorul 6, unul dintre observatorii acreditați de o altă asociație a fost observat stând în fața secțiilor de votare și încercând să influențeze votul celor care intră.

Exemple de vot pe liste suplimentare și alte nereguli:

La Spitalul Militar din Focșani au votat 39 de oameni, din care circa 10 nu au prezentat buletinele. Oamenii aveau la ei pliante cu „votează da” și întrebau cu cine să voteze, iar membrii comisiei de votare le indicau unde să pună ștampila.

Un observator de la secția 143 din Piscu, Ciolpani (județul Ilfov) a sesizat că un alt observator aparținând altei organizații a încercat să facă presiuni asupra președintei secției de votare în vederea deplasării urnei mobile la persoanele în vârstă din comună. Președinta secției de votare a refuzat în mod repetat, precizând că este contrar legii.

Observatorii au sesizat aglomerație la secția 30 din Iași, în incinta Școlii Primare Gheorghe Asachi, unde au sosit peste 100 de persoane și au ocupat atât spațiul din secția de votare, cât și holul. Până la ora 13, din totalul de 279 de voturi înregistrate la această secție, 254 erau pe listele suplimentare. Mai multe persoane au ajuns să voteze dintr-o eroare pe listele suplimentare în loc de cele permanente.

Pe strada Dimitrie Cantemir din Sectorul 4, există secții de votare diferite, poziționate vizavi una de cealaltă, pentru numerele pare/impare. Persoanele din biroul electoral și-au dat seama doar în jurul orei 11 că la secția lor sunt doar numerele pare/impare, iar până la acel moment au votat persoane care aveau domiciliul pe strada respectivă, dar nu figurau pe listele permanente din secția la care au mers. Aceste persoane au fost adăugate pe liste suplimentare. Observatorul a sesizat faptul că mai există situații similare în sectorul 4.

La secțiile de votare nr. 1263 și 1264 din Sectorul 6 și la secția nr. 815 din Sectorul 4, buletinele de vot au fost ștampilate necorespunzător, pe prima pagină, în loc de ultima pagină, fapt care ar fi atras nulitatea acestora. În urma sesizărilor în call center, buletinele au fost ștampilate și pe ultima pagină.