România, printre cele șase țări UE care nu permit căsătoria între persoane de același sex sau încheierea parteneriatelor civile. Statele în care sunt permise

de CD     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 7:20 Actualitate | Esenţial


Marsul Diversitatii
Foto: Hotnews
Ţările din vestul Europei au prevăzut în legislaţie drepturi egale pentru cupluri formate şi din parteneri de acelaşi sex. România se numără printre ultimele 6 state din UE care nu încheie parteneriate şi votează pentru precizarea restrângerii accepţiunii termenului de "căsătorie" prin Constituţie, potrivit Mediafax.

Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi România sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care nu permit nici căsătoria între persoane de acelaşi sex, nici parteneriatele civile. 13 din cele 28 de state UE permit căsătoria şi alte nouă au admis parteneriatul civil.

Danemarca a fost prima ţară din Europa şi din lume care a recunoscut parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, în 1989.

În cealaltă direcţie, prima ţară europeană care a interzis căsătoria între persoane de acelaşi sex este Bulgaria, în 1991. Au urmat Lituania, Belarus şi Moldova, Ucraina, Polonia, Letonia şi Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croaţia şi Slovacia, ca state care au definit prin constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Olanda a devenit prima ţară din lume care a legalizat căsătoria pentru cuplurile de acelaşi sex, în 2001, urmată de Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Luxembourg, Irlanda, Finlanda, Malta şi Germania (în 2017).

În Croaţia, referendumul din 2013 privind definirea căsătoriei în constituţie ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie a înregistrat o prezenţă la vot de 37,9% din care 65,87% au fost voturi "pentru". După un an, în 2014, Parlamentul croat a recunoscut dreptul persoanelor de acelaşi sex de a încheia parteneriate civile, acestea având aceleaşi drepturi pe care le au cuplurile căsătorite, în afara celui de a adopta, chiar dacă admite partenerului unui părinte dreptul de a deveni tutore.

Prin aceasta, potrivit hărţii ILGA (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) din Geneva, organizaţia internaţională acreditată de ONU care adună peste 1.300 de grupuri ce militează pentru drepturile minorităţilor sexuale din toată lumea, Croaţia se situează alături de Grecia şi Irlanda la jumătatea unui clasament care ia în calcul egalitatea în drepturi între majoritate şi minorităţi sexuale în Europa, cu 50%.

România, alături de Ucraina şi Lituania, este undeva la 20%.

O privire pe harta ILGA merge de la respectarea drepturilor omului şi egalitate aproape deplină în drepturi, în ţările din vestul şi nordul Europei (Belgia, cu 79%, Norvegia, cu 78%, o excepţie fiind Malta, în sudul continentului, cu 91%), până la încălcări flagrante ale drepturilor omului şi discriminare, în Rusia (11%), Turcia (9%), Armenia (7%) şi Azerbaidjan (5%).

În ţările spre care se îndreaptă de obicei românii să muncească, în principal din dorinţa de a avea un nivel de trai mai bun (potrivit unui studiu publicat în 2018 de o platformă online dedicată recrutării forţei de muncă), societatea este orientată spre recunoaşterea drepturilor egale. Germania a permis înregistrarea parteneriatelor între persoane de acelaşi sex din 2001 şi căsătoria, din 2017, Marea Britanie are parteneriat civil din 2005 şi căsătorii, în Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, din 2014, Franţa acceptă un pact de solidaritate civilă din 1999 şi căsătorii între persoane de acelaşi sex din 2015, iar Elveţia a înregistrat parteneriate din 2007, căsătoria fiind propusă spre legiferare.

O decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost pronunţată în luna iunie, în cazul Coman-Hamilton, care implica un cuplu căsătorit în Belgia în 2010, ce solicita recunoaşterea drepturilor în România.

Cazul era înaintat din 2016, când Curtea Constituţională din România a cerut interpretarea legii din Uniunea Europeană. Recunoscând faptul că statele UE sunt "libere să prevadă sau să nu prevadă căsătoria pentru persoane de acelaşi sex", decizia CJUE a arătat că "a lăsa statelor membre posibilitatea de a acorda sau de a refuza intrarea şi şederea pe teritoriul lor unui resortisant al unui stat terţ, a cărui căsătorie cu un cetăţean al Uniunii de acelaşi sex a fost încheiată într-un stat membru conform dreptului acestui stat, după cum dispoziţiile de drept naţional prevăd sau nu prevăd căsătoria între persoane de acelaşi sex, ar avea drept efect faptul că libertatea de circulaţie a cetăţenilor Uniunii care au făcut deja uz de această libertate ar varia de la un stat membru la altul în funcţie de astfel de dispoziţii de drept naţional".

La rândul său, Curtea Constituţională din România (CCR) a recunoscut că relaţia dintre cei doi intră în sfera noţiunilor de viaţă privată şi viaţă de familie.

"Bucurându-se de dreptul la viaţă privată şi de familie, persoanele de acelaşi sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-şi exprima personalitatea în interiorul acestor relaţii şi de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi îndatoririlor corespunzătoare", se arăta în motivarea Curţii Constituţionale. În plus, CCR a arătat că "dispoziţiile art. 277 alin.(2) din Codul civil, potrivit cărora «căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România» nu pot constitui temeiul pentru autorităţile competente ale statului român de a refuza acordarea dreptului de şedere, pe teritoriul României, soţului" şi a admis excepţia de neconstituţionalitate.

Referendumul de modificare a Constituţiei României pentru redefinirea familiei are loc sâmbătă şi duminică. Pentru a fi valabil acest referendum, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.685.202 persoane cu drept de vot. Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie, iar iniţiativa semnată de trei milioane de persoane "îşi propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soţi» în cuprinsul art. 48 al 1 din Constituţia României ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de «familie», a raportului dintre «familie» şi dreptul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie".

"Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor", prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României.

Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei pentru redefinirea familiei a fost adoptat pe 9 mai, de Camera Deputaţilor. Senatul a votat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Legii Fundamentale potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


10635 vizualizari

 • +5 (15 voturi)    
  România (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 10:24)

  florinos [utilizator]

  Românul își face cruce când fulgeră și spune ca vine Sf. Ilie, de unde educație si civilizație ?
  • 0 (8 voturi)    
   De la Zimmerwald, Moscova sau Frankfurt (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 13:07)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   De la Zimmerwald, Moscova sau Frankfurt
 • -4 (20 voturi)    
  Deci ELVETIA nu permite casatoria homosexualilor. (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 11:37)

  adrianhn [utilizator]

  Bine de stiut. A permite casatoria persoanelor homosexuale nu inseamna progres. Asa cum o dovedeste chiar Elvetia, una dintre cele mai dezvoltate tari din lume.
  • +1 (15 voturi)    
   ???? (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 12:53)

   delco [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   "iar Elveţia a înregistrat parteneriate din 2007, căsătoria fiind propusă spre legiferare."

   Iran nu permite, Rusia nu permite, Arabia Saudita nu permite, cam pe acolo sunt aia care le vor interzise.
   • -2 (6 voturi)    
    Legiferare... un proiect depus acum 10 ani... (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 17:05)

    adrianhn [utilizator] i-a raspuns lui delco

    Si Romania propune spre legiferare casatoria homosexualilor. Exista proiect in parlament.
  • +2 (8 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 18:03)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   Plus alt fapt divers pe aceiasi tema: Homofobia este ilegala (poti face chiar inchisoare) in Elvetia.
   • +2 (2 voturi)    
    Minusuri (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 19:30)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    Nu sunteti de acord cu ce se intampla in Elvetia sau nu credeti ce am zis eu?

    Devine distractiv.
 • -1 (9 voturi)    
  Dar cum lipseste Arabia Saudita (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 13:08)

  xolv [utilizator]

  cea mai progresista si civilizata tara ?
  • -3 (13 voturi)    
   Realitatea (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 13:55)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Olanda e un avanpost al Arabiei Saudite. Europa de vest e un avanpost al islamismului. Polonia si Ungaria mai au un viitor.
 • -2 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 17:11)

  gayon [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   Suntem (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 19:31)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui gayon

   la fel de plictisitori ca URSS, cel putin pe partea asta cu toleranta.
   • -1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Duminică, 7 octombrie 2018, 10:33)

    gayon [anonim] i-a raspuns lui VictorS

    • 0 (2 voturi)    
     O clipa (Luni, 8 octombrie 2018, 23:32)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui gayon

     tu (ca homofob) esti minoritar de fapt, referendumul a aratat asta.

     Tot tu incerci sa sabotezi 'valorile vitale' democratia. Mai citeste ce inseamna asta si poate te lamuresti.
 • 0 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 23:52)

  trend [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Ce soartă (Luni, 8 octombrie 2018, 20:17)

  naftuli [utilizator]

  ingrată pentru frumosul curcubeu, să devină emblema homosexualilor și lesbienelor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by