Marko Bela, despre referendum: Este deturnare și ură, nu creștinism / Va exista o altă inițiativă. Mai întâi despre avort. Apoi despre religia de stat. Apoi despre pedeapsa cu moartea

de N.O.     HotNews.ro
Joi, 4 octombrie 2018, 16:40 Actualitate | Esenţial


Marko Bela
Foto: AGERPRES
Fostul lider UDMR, Markó Béla, a publicat un text pe Transindex.ro, intitulat ”De data asta nu ne întâlnim”, în care argumentează că nu va merge la vot la referendumul din 6-7 octombrie de redefinire a familiei pentru că acesta reprezintă o deturnare și o expresie a urii, nefiind un act de creștinism. Mai mult, acesta avertizează că după acest referendum ar putea urma și altele care să interzică avortul, apoi altele cu privire la religia de stat, pedeapsa cu moartea sau despre romi sau utilizarea steagului.

Redăm textul integral:

"M-am gândit să scriu de ce nu aș vota, din 1990 pentru prima dată. Pentru că nu vreau ca acest referendum să fie validat. Pentru că dacă putem schimba Constituția, ziua următoare nu se schimbă nimic. Pentru că totul se schimbă. Pentru că va exista o altă inițiativă.  Mai întâi poate despre avort. Apoi religia de stat. Apoi pedeapsa cu moartea. Despre romi. Despre utilizarea steagului. Despre intonarea imnurilor. Despre școlile maghiare. 

Toate referendumurile vor avea succes. Cei care vor vota se pot bucura. Dar, în cele din urmă, va exista și un referendum asupra bucuriei. Ce poți să faci, prietene? Și despre când poți să plângi. Am foarte multe argumente să spun că asistăm la praf în ochi.

Este o deturnare. Este ură. Nu este creștinism. Mulți oameni au scris asta, tineri, mă bucură asta. Atâta timp cât pot fi fericit. Nu voi scrie un text lung. Am găsit o poezie. Poate că de asta nu votez. Recunosc, nu trebuia să caut prea mult. Știam cine a scris-o. Mai demult, poezia a fost afișată pe pereți.
Unul dintre colegii UDMR, care a susținut cu vehemență un vot afirmativ, cu mulți ani în urmă, de asemenea, a citat această poezie la o conferință. O tempora sau mores! 
Autorul poeziei este un teolog german care a fost într-un lagăr de concetrare între 1938 și 1945, dar a supraviețuit. Probabil că nu au vrut să facă un martir. El chiar a scăpat. Numele preotului a fost Martin Niemöller, pastor luteran, și a fost unul dintre liderii Cultului Credinței, la un moment dat președintele Consiliului Ecumenic al Cultelor. A fost și poet.
Înainte de a decide dacă îmbrăcăm hainele de sărbătoare și mergem la vot, să citim această poezie! Bineînțeles să-l citim ca o poezie, nu ca un text de campanie! Și nu vă speriați, nimeni nu e aici nazist, nu e comunist șamd. Aceasta este doar o poezie. O metaforă. Mai mult, textul cunoaște o serie de variante, dar este adevărat că esența ei este aceeași. Repet, este vorba de un text cunoscut. Totuși, nu strică să o privim un pic. Iată textul:

„Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, 
n-am scos o vorbă. 
Nu eram comunist. 
Când i-au arestat pe social-democrați, 
am tăcut. 
Nu eram social-democrat. 
Când au venit să îi ia pe sindicaliști, 
nu am protestat. 
Nu eram sindicalist. 
Când au venit să îi ia pe evrei, 
nu m-am revoltat. 
Nu eram evreu. 
Când au venit să mă ia pe mine, 
nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”

Mulțumesc că ați citit poezia. Decideți potrivit conștiinței dvs.! Dar de data aceasta nu ne vom întâlni la urne."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4824 vizualizari

 • -29 (47 voturi)    
  Pedeapsa cu moartea (Joi, 4 octombrie 2018, 16:43)

  t4v1 [utilizator]

  E folosita in Japonia.
  • +34 (46 voturi)    
   Japonezii.. (Joi, 4 octombrie 2018, 17:00)

   mircea_cjn [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   ..se spală pe dinți.
   • +14 (20 voturi)    
    votantul PSD traditional (Joi, 4 octombrie 2018, 17:13)

    tahomir [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

    nu are problema asta deoarece nu prea are dinti.
   • -23 (27 voturi)    
    Ungaria (Joi, 4 octombrie 2018, 18:05)

    catalin_prodan [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

    ... are deja definita familia in Constitutie ca fiind intemeiata pe femeie+barbat, deci care e problema? Se pare că nu vedem pădurea de diverși copaci.
    Idem Moldova, Ucraina, Bulgaria, Polonia și altele din UE.
    • +15 (23 voturi)    
     Gresit (Vineri, 5 octombrie 2018, 0:09)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui catalin_prodan

     Citeste pe Inter-net ! . Ungaria are definita Casatoria ca fiind intre un barbat si o femeie, si nu si Familia, cum vrea Dragnea si Dancila. Pentru homo-sexuali deja exista ,,Parteneriate Civile" din 2009, care nu se numesc totusi ,,Casatorii" ci ,,Parteneriate".

     O femeie careia i-a murit sotul, sau a fost batuta si a divortat, are dreptul sa aiba o Familie in cotinuare cu copii ei.
     La Referendumul de Sambata a lui Dragnea aceste Familii vor fi desfintate juridic, si in viitor, foarte probabil, copii si mama vor fi discriminati. Pentru Avantaje Financiare de la Stat, femeia va fi obligata sa aduca din nou in casa pe barbat, care o sa o bata din nou. Ca in Rusia, unde violenta domestica e la ea acasa.
     Puteau Dragnea si Dancila sa gandeasca altfel?
     • -3 (13 voturi)    
      Nu e gresit (Vineri, 5 octombrie 2018, 10:44)

      200 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      Si la noi tot casatoria se redefineste. Simpla inlocuire a sintagmei "soti" cu "un barbat si o femeie" nu afecteaza familiile monoparentale. E o gogoasa ca sa speriati populatia. Cum se incadreaza in prezent notiunea de "soti" in conceptul de familie monoparentala ? La fel ca si notiunea de "barbat si femeie" intrucat presupune doua persoane. Astfel formularea propusa "barbat si o femeie" nu aduce nimic nou in ce priveste familiile parentale. Vehiculati erori in spatiul public
      • +1 (9 voturi)    
       200 (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:12)

       NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui 200

       nu stii ce iseamna sintagma pentru ca esti o conseva comunista expirata. nu tr mai da academician pe aici! mars la antena 3!
       • 0 (6 voturi)    
        hai pa (Vineri, 5 octombrie 2018, 15:52)

        200 [utilizator] i-a raspuns lui NuSuportProstii

        cand nu ai argumente faci atac la persoana. apropo, chiar nu urmaresc antena 3 nici romania tv. cum este cu ura despre care vorbeste Marko Bela aici ? e valabil intotdeauna pentru ceilalti
        • +1 (1 vot)    
         200 (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 0:22)

         NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui 200

         argumente cate vrei boss dar prefer sa evit cârcei la degete dupa prea mult scris :). repet du-te si da cu sintagme pe paginile de la antena 3 ca acolo ti s-a format ideologia!
    • +1 (3 voturi)    
     Asa-i (Vineri, 5 octombrie 2018, 15:46)

     Rdu [utilizator] i-a raspuns lui catalin_prodan

     Cand nu te informezi
     http://www.romaniacurata.ro/operatia-coalitia-pentru-familie-ce-legaturi-au-sie-si-kgb/
  • -14 (16 voturi)    
   La fel și la Licurici (Joi, 4 octombrie 2018, 17:23)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   Care, cică, e cea mai perfectă democrație ever.
  • -7 (13 voturi)    
   imposibila (Joi, 4 octombrie 2018, 17:25)

   gpavel [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   nu se poate pe aceasta constitutie(nici pe referendum),ar trebui o alta constitutie,constituanta,alegeri pentru constituanta,vot majoritar in constituanta......
  • +2 (16 voturi)    
   Japonia are o continuitae dinastica (Joi, 4 octombrie 2018, 19:41)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   a Imparatului de peste 1000 de ani. A se strange 50 % din japonezi si sa voteze la un Referendum eliminarea Pedepsei cu Moartea din Constitutie este impotiva Traditiei Imperiale. Adica cumva s-ar considera ca imparatii japonezi, care au acceptat pana acum Pedapasa cu Moartea, sunt de fapt niste prosti.
   Dar nu trebuie sa mergi pana in Japonia sa gasesti Pedeapsa cu Moartea. In SUA cam jumate din state au Pedeapsa cu Moartea. Si e normal sa fie asa. E stupid sa cheltui gramezi de bani cu inchisoarea pentru criminali. Banii astia mai bine s-ar investii in scoli sau gradinite.
 • -7 (19 voturi)    
  poetul (Joi, 4 octombrie 2018, 17:23)

  gpavel [utilizator]

  vad ca marco bela nu mai cunoaste constitutia, cu toate ca era un om politic important cand a aparut noua constitutie dar si cand s-a amendat!,"ingrijorarile"lui sunt total respinse de constitutie,in primul rand nu poti schimba prin referendum unele prevederi din constitutie,printre ele sunt cele care afecteaza "drepturi fundamentale"(art.22-art.53),deci condamnarea la moarte e trecuta in articolul "cu dreptul la viata",neschimbabil prin referendum,religea de stat,la libertatea de constinta,avortul la "viata intima",toate imposibil de schimbat(chiar daca ai in parlament majoritatea de 2/3),nu inteleg atitudinea complet in afara realitatii a unui fost politician important !
  articolul din constitutie :Art. 152 – Limitele revizuirii
  (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.
  (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.
  (3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.
  • +3 (11 voturi)    
   Si care este (Joi, 4 octombrie 2018, 21:21)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   religia de stat in Romania? Presupunand ca prin "religea" ati vrut sa scrieti "religia".
 • +5 (7 voturi)    
  Subscriu (Joi, 4 octombrie 2018, 17:38)

  ipolitic [utilizator]

  .
 • +12 (16 voturi)    
  Iesit din politica,Bela bacs,devine brusc corect (Joi, 4 octombrie 2018, 17:43)

  Plagarus [utilizator]

  Nu mai este in " carti " si se pronunta obiectiv,nu precum succesorlu sau.
 • -7 (19 voturi)    
  Ati inclus cam multe subiecte (Joi, 4 octombrie 2018, 18:06)

  sepia [utilizator]

  Din liste prezentata de stimabilul domn tin sa-i atrag atentia ca pedeapsa cu moartea nu poate fi subiect de referendum si nici de a fi legiferat astfel, pentru ca ar contraveni dreptului la viata pe care Romania il garanteaza oricarui om. Asa ca va rugam sa le taiati mai scurte, că măcăne.
 • -6 (22 voturi)    
  un mare idiot (Joi, 4 octombrie 2018, 18:10)

  cp62 [utilizator]

  notiunea de soti este foarte clara in 1990 dar acum cu aceasta ideologie fascista de gen, notiunea de soti poate fi interpretata oricum.Codul civil poate fi modificat peste noapte de catre parlamentari, constitutia nu. Astazi homosexualii isi cer "dreptul" sa se casatoreasca, peste cativa ani pedofilii vor cere acest "drept" iar peste cativa ani zoofilii vor avea si ei pretentii
 • -1 (17 voturi)    
  Cand au venit sa ii ia pe conservatori... (Joi, 4 octombrie 2018, 18:25)

  Setalcott [utilizator]

  As vrea eu ca conservatorii romani sa aiba atata tarie morala si influenta politica. Toate astea ar trebui sa fie subiecte legitime de dezbatere intr-o adevarata democratie liberala. Dar tocmai comentariul lui Bela arata ca subiectele astea nu sunt nici macar in fereastra Overton a politicii romanesti.
 • -3 (11 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Joi, 4 octombrie 2018, 21:03)

  XLXL [utilizator]

  pai sa le explice la ungurii lui, pan-or pricepe ...
 • +7 (15 voturi)    
  Foarte frumos! (Vineri, 5 octombrie 2018, 7:33)

  Nonidem [utilizator]

  Foarte frumos,elevat,inaltator text!Se vede ca dl.Marko Bela e poet!Si in plus,are dreptate.Un referendum absurd prin inutilitate si prin ipocrizie.Prin rascolirea celor mai josnice porniri umane!Prin utilizarea lui ca platforma a borfasilor care conduc maltratata Tara!Prin complicitatea oamenilor onesti, credinciosi si mizerabil manipulati fara sa realizeze marsavia,acesti borfasi abuzeaza de buna lor credinta.Josnicie,cinism,diversiune,primitivism,stupiditate!Adica, referendum 6-7 oct.2018!
 • -3 (11 voturi)    
  Exagerări (Vineri, 5 octombrie 2018, 8:23)

  BEDE [utilizator]

  Faptul că pentru familie se va introduce o definiție mai limitativă nu înseamnă că, automat, de acolo se va trece la o religie de stat. Sunt pentru această definiție limitativă a căsătorie fără a fi nicidecum în favoarea persecutării "minorităților sexuale".
  Iar, în ceea ce privește pedeapsa cu moartea, cred că, în unele cazuri, ar fi chiar indicată să se aplice. De pildă pentru acte de terorism și pentru omucideri cu premeditare repetate. Altfel, dacă tot omul s-a obișnuit cu închisoarea, ce mai contează dacă mai omoară pe încă nul, doi sau mai mulți? Nicidecum în ideea că prin pedeapsa cu moartea s-ar compensa ceva, ci în ideea că teama de moarte i-ar opri pe unii să comită crime.
  În ce măsură s-a văzut reabilitarea criminalilor. Nu prea... A exprimat oare Breivik regrete pentru ceea ce a făcut.
  Pare-se că acest referendum împreună cu alte chestiuni, cum ar fi legea offshore, indică o ruptură între Dragnea și alții


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by