Președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe rectorii universităților să fie voci puternice în consolidarea democrației și a statului de drept. Șeful statului a vorbit despre rolul fundamental al universităților în ceea ce privește dezvoltarea și modernizarea, în condițiile în care, spune el, educația trece printr-un moment de cumpănă.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Vă încurajez să fiți voci puternice în consolidarea democrației și a statului de drept. Sistemul universitar rămâne unul dintre pilonii sistemului democratic de astăzi”, a spus Iohannis, prezent la o reuniune a consiliului rectorilor.

Pe de altă parte, Iohannis a susținut că educația se află într-un moment de cumpănă, la fel și domeniul cercetării.

Educația românească se află într-un moment de cumpănă, în care deciziile prezente vor determina capacitatea sa de a răspunde corect provocărilor viitorului. Universitățile, de exemplu, sunt din ce în ce mai expuse globalizării și internaționalizării și, astfel, sunt obligate să devină tot mai competitive. (...) Sunt esențiale debirocratizarea, existența unui personal administrativ calificat și adaptarea curriculară. Adaptarea presupune și proceduri rapide de recunoaștere a diplomelor și politici de atragere a talentului. Este în interesul universităților să militeze pentru astfel de schimbări”, a declarat președintele.

El a precizat că ne situăm în continuare pe ultimul loc în UE ca număr al studenților, pe fondul declinului demografic. În plus, nevoia de specialiști a pieței nu este satisfăcută și este nevoie de o relație de colaborare între universități, mediul de afaceri și societate.