După ce Londra a acuzat serviciile de informații din Rusia că se află în spatele unor atacuri cibernetice care vizează subminarea democrațiilor occidentale, inclusiv în ceea ce privește alegerile din SUA, Ministerul Afacerilor Externe transmite că se solidarizează cu Marea Britanie și precizează că România se confruntă, la rândul ei, cu astfel de provocări.

Atac ciberneticFoto: SRI

”Ministerul Afacerilor Externe își exprimă solidaritatea cu Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în raport cu declarația publicată de către Ministerul afacerilor externe britanic cu privire la acțiunile cibernetice ostile. România, în calitate de stat membru UE și NATO, situat în proximitatea unor regiuni marcate de instabilitate, se confruntă la rândul său cu astfel de provocări", afirmă MAE, într-un comunicat de presă.

MAE și autoritățile române cu responsabilități în domeniu reafirmă angajamentul ferm al României de a sprijini combaterea agresiunilor cibernetice și își exprimă interesul de a coopera cu Marea Britanie și ceilalți aliați și parteneri, astfel încât să fie întreprinse, în mod concertat, măsuri concrete și ferme pentru limitarea și prevenirea acestora, mai precizează sursa citată.

Marea Britanie a acuzat Serviciul rus de Informații Militare că a condus o serie de atacuri cibernetice care au avut ca scop subminarea democrațiilor occidentale, prin semănarea confuziei în toate domeniile, de la sport la transport și alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

Într-o evaluare britanică bazată pe activitatea Centrului Național de Securitate Cibernetică ​​(CNSC), Serviciul de Informații Militare rusești (GRU) a stat în spatele mai multor atacuri cibernetice, folosind o rețea de hackeri pentru a răspândi confuzie în întreaga lume.

GRU, a afirmat Marea Britanie, a fost aproape sigur în urma atacurilor din 2017 ale BadRabbit și ale Agenției Mondiale Anti-Doping din 2017, a hack-ului Comitetului Național Democrat (DNC) în 2016 și a furtului de e-mailuri de la un post de televiziune din Marea Britanie în 2015.