Un judecător federal din California a interzis administrației Trump să pună în aplicare un plan de încetare a protecției temporare pentru mai mult de 300.000 de imigranți din El Salvador, Haiti, Nicaragua și Sudan, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Judecătorul districtului american Edward M. Chen a emis o hotărâre preliminară într-un proces deschis de un număr de imigranți cu statut temporar protejat (TPS). TPS oferă protecție împotriva deportării imigranților aflați deja în Statele Unite, inclusiv celor care au intrat ilegal, din țări afectate de dezastre naturale, conflicte civile și alte probleme.

Guvernul nu a reușit să găsească vreun prejudiciu real, dacă "status quo-ul (care există de-a lungul a două decenii) este menținut în timpul pendenței acestui litigiu", a scris Chen în hotărâre. Există mai mult de 2630.000 de beneficiari TPS din El Salvador, 58.000 din Haiti, 5.000 din Nicaragua și 1.000 din Sudan, potrivit documentelor instanței.

Administrația Trump a arătat un scepticism profund față de programul de statut temporar protejat și a revocat statutul special oferit miilor de imigranți din mai multe țări, printre care și cele patru state numite în proces.