Peste 40 de europarlamentari i-au transmis marțio scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilăîn care aceștia își arată consternarea față de organizarea referendumului de redefinire a familiei ca fiind uniunea între un bărbat și o femeie va avea loc în perioada 6 – 7 octombrie.

Viorica DancilaFoto: Agerpres

”Redefinirea familiei are potențialul de a afecta copii din toate familiile, prin promovarea mesajului că familiile monoparentale, partenerii non-căsătoriți și copiii, bunicii care își cresc nepoții, familiile curcubeu și toate celelalte familii care nu se încadrează în definiția îngustă propusă de referendum nu merită să fie recunoscute și protejate. Prin permisiunea ca acest referendum să continue fără asigurarea formelor alternative de recunoaştere legală pentru familii, păreţi a fi complici la continuarea încălcărilor drepturilor omului şi drepturilor celor care trăiesc în familii «nontradiţionale»", arată scrisoarea celor 47 de europarlamentari.

Europarlamentarii subliniază că organizarea acestui referendum ”încurajează mesajele care instigă la ură şi la violenţă față de persoanele LGBTI și că nu pot permite ca incertitudinea legală să plaseze aceste persoane într-o poziție vulnerabilă, ”prin încălcarea dreptului fundamental la nediscriminare prevăzut în Legea UE a drepturilor omului".

”Convenția ONU privind drepturile copilului – ratificată de toate statele membre ale UE, inclusiv România – nu definește o familie ca fiind căsătoria între un bărbat și o femeie, acordând tuturor copiilor aceleași drepturi, indiferent de cine sunt părinții lor”, mai arată europarlamentarii.

De asemenea, aceștia au adus aminte de hotărârea recentă a Curții Constituționale din România în cazul Coman, conform căreia cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași drepturi precum cuplurile heterosexuale, iar că în acest moment ”familiile curcubeu” nu au nicio formă de protecție și nu au drepturi legale în România, indiferent de naționalitatea lor.

Totodată, aceștia își arată îngrijorarea că decizia de a emite o ordonanță de urgență pentru ca referendumul să aibă loc în două zile în loc de una ar putea fi interpretată ca o încercare deliberată de a influența rezultatul referendumului, prin asigurarea pragului de participare de 30%.

”Solicităm Guvernului României să asigure tuturor cuplurilor protecție juridică, iar tuturor copiilor - inclusiv cei cu părinți de același sex și copiiilor și tinerilor LGBTIQ - cel mai înalt grad de protecție. Toți copiii ar trebui să se poată bucura pe deplin de dreptul lor de a crește într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, iubire și înțelegere, așa cum au fost consacrate în Convenția ONU privind drepturile copilului”, încheie europarlamentarii.

Scrisoarea conține numele a 47 de europarlamentari, fără a exista însă și semnăturile acestora.

Anna Maria Corazza Bildt

Bart Staes

Ana Maria Gomes

Monika Vana

Martina Anderson

Terry Reintke

Julie Ward

Ernest Urtasun

Péter Niedermüller

Marisa Matias

Izaskun Bilbao Barandica

Sophie in’t Veld

Hilde Vautmans

Judith Sargentini

Jean Lambert

Malin Bjork

Seb Dance

Elly Schlein

Clare Moody

Jude Kirton-Darling

Paul Brannen

Theresa Griffin

Brando Benifei

Claude Moraes

Lucy Anderson

Mary Honeyball

Wajid Khan

Alex Mayer

Rory Palmer

Catherine Stihler

Derek Vaughan

Santiago Fisas Ayxelà

Marlene Mizzi

Katy Piri

Martina Anderson

Matt Carthy

Lynn Boylan

Liadh Ni Riada

Christine Revault d’Allonnes Bonnefoy

Edouard Martin

Helga Stevens

Soraya Post

Daniele Viotti

Giuseppina Picierno

Sirpa Pietikainen

Jose Ignacio Faria

Merja Kyllönen