Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că este „un nonsens” faptul că sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă privind existența unui posibil conflict juridic între Parlament și ÎCCJ, privind formarea completelor de 5 judecători, l-ar putea ajuta în dosarul angajărilor fictive.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Vă mai aduceți aminte că a făcut o sesizare dl. Tăriceanu parcă pe un conflict între Guvern și, nu mai știu cine, Parchet. Sunt cei care sunt prevăzuți cu acest drept de a putea face sesizări și pot face sesizări pe orice speță, nu numai dacă instituția pe care o reprezintă ar fi într-un posibil conflict”, a declarat Dragnea, întrebat de ce CCR a fost sesizată de Executiv, nu de Parlament, potrivit Mediafax.

Liviu Dragnea a spus că, înainte de condamnarea în primă instanță, nici Inspecția Judiciară și nici CSM nu s-au sesizat când moderatori de la televiziuni „amenințau în mod direct” judecătorii din complet să îi dea o sentință de condamnare.

”Au făcut presiuni și pe completul care m-a judecat în prima instanță. Nmeni nu s-a sesizat. Nimeni. Nici Inspecția Judiciară, nici CSM, nimeni, că niște moderatori de la niște televiziuni amenințau în mod direct judecătorii din complet să dea o sentință de condamnare. Nu a avut nimeni nicio reacție. Acuma, aceiași și alții de la niște agenții de site-uri pun presiune pe CCR. Aveți impresia că dacă se acceptă acest conflict, nici măcar nu am citit sesizarea, se schimbă procesul? Nu e alt complet? Nu vedeți că este un nonsens? (...) Cine a spus (că o schimbare a completului de judecată i-ar fi favorabilă - n.r.)? Păi înseamnă că cei care spun lucrurile sunt conștienți că statul paralel funcționează și că acest complet a fost făcut exact pentru asta. Întrebați-i pe ei. Nu am spus eu asta”, a adăugat liderul PSD.

Liviu Dragnea a precizat că premierul Viorica Dăncilă nu l-a informat când a depus sesizarea la CRR privind existența unui posibil conflict juridic Parlament - ÎCCJ.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, marți, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanța supremă. Sesizarea vine în contextul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, anunțase, inițial, că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanța supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară.

Aceasta prevede că vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și președintele Secției Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toți magistrații din complet sunt trași la sorți. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat însă că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conțin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecatori așa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.