Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că dezbaterile din PE arată incapacitatea Guvernului de a veni cu argumente și că PSD-ALDE are ultima șansă de a face cale întoarsă din drumul pe care au pornit împotriva valorilor europene. Orban spune că o primă decizie ar fi suspendarea intrării în vigoare a legilor justiției și apoi punerea lor în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. În același timp, liderul liberal a transmis că guvernanții trebuie să abandoneze urgent retorica anti-europeană și atacurile virulente la adresa UE.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului European a arătat, în mod clar, incapacitatea actualului Guvern de a furniza vreun argument care să justifice demersurile majorității PSD-ALDE împotriva independenței justiției, a statului de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor români. În ciuda tentativelor repetate de încălcare a recomandărilor din MCV, a solicitărilor exprimate de Comisia Europeană și de celelalte instituții europene, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, a mai dat astăzi o șansă României arătând că există o singură cale care poate să ferească România de sancțiuni – aceea de a se conforma acestor solicitări și recomandări”, a afirmat președintele PNL, Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

El a susținut că dacă Guvernul nu va ține cont de deciziile oficialilor europeni, va exista riscul de declanșare a procedurii împotriva României.

„În urma dezbaterii de astăzi, în cazul în care nu vor da curs punctelor de vedere exprimate de oficialii europeni – așa cum, de altfel, s-a și angajat premierul Viorica Dăncilă în fața Parlamentului European, anume că va respecta avizul Comisiei de la Veneția – riscul de a fi declanșate proceduri împotriva României sunt extrem de mari, cu implicații negative asupra românilor. Este ultimul moment în care PSD și ALDE pot face cale întoarsă din drumul pe care au pornit împotriva valorilor și principiilor democrației europene”, a adăugat Ludovic Orban.

Liderul PNL a menționat că Guvernul trebuie să amâne intrarea în vigoare a modificărilor aduse asupra Legilor Justiției până când Comisia de la Veneția își va exprima punctul de vedere. „Primul lucru pe care trebuie să-l facă actuala putere politică de la București este să suspende intrarea în vigoare a modificărilor la Legile Justiției. Acest lucru este imperios până la adoptarea raportului final al Comisiei de la Veneția și al celui privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Totodată solicit și punerea în acord a Legilor Justiției cu observațiile celor două organisme. Oficialii guvernamentali români să se trezească la realitate, să renunțe la atitudinea ostilă față de organismele europene și să conlucreze, în mod real, cu reprezentanții Comisiei Europene. În acest moment orice încercare marca PSD-ALDE de a umbla cu „cioara vopsită” prin Europa creează grave prejudicii României”, a adăugat Orban.

De asemenea, Ludovic Orban somează majoritatea PSD-ALDE să abandoneze „retorica anti-europeană”. „Îi somăm pe reprezentanții PSD-ALDE să abandoneze retorica anti-europeană, atacurile virulente la adresa liderilor și oficialilor europeni, contestarea permanentă a legitimității acțiunilor instituțiilor europene, sfidarea oricăror recomandări care decurg din tratatul de aderare. Dacă vor continua cu această atitudine vor fi responsabili de punerea României într-o situație de marginalizare, țara noastră riscând să devină un stat problemă al Uniunii Europene și să piardă drepturi aferente statutului de membru al UE”, a conchis liderul liberal.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în cadrul dezbaterii din Parlamentl European, că miercuri i-a informat pe membrii acestui for despre abuzurile care s-au petrecut în România din cauza protocoalelor secrete, solicitându-le acestora să nu le mai ignore. "Comisia de la Veneția spunea că în sistemul sovietic, Parchetul reprezenta un instrument... Jumătate dintre magistrații din România au avut dosare prin care au fost influențați să dea soluții. Nu o spun doar eu, o spun magistrații din România. În final, toți au fost achitați iar dosarele clasate, dar ei au fost înlăturați. Azi v-am informat pe toți despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiția din România, dacă nu se va vorbi despre aceste abuzuri. Întrebați-vă de ce ....", a declarat Dăncilă.