România şi Norvegia şi-au prelungit pentru următorii patru ani parteneriatul pentru consolidarea infrastructurii de reglementare a securităţii nucleare şi radiologice, a anunţat marţi Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), informează Agerpres.

Semnare acord cooperare Romania-NorvegiaFoto: AGERPRES

Principala direcţie de cooperare este ameliorarea capacităţii României de a preveni accidentele şi actele ostile legate de materialele nucleare şi radiologice, precum şi pregătirea pentru incidente şi urgenţe în domeniul nuclear.

Juan Carlos Lentijo, director general adjunct al AIEA, a apreciat proiectul, al cărui rezultat va fi creşterea securităţii şi siguranţei în România.

Secretarul de stat Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), şi-a exprimat satisfacţia faţă de accentul pe pregătirea noilor angajaţi ai CNCAN în următorii trei ani.

Per Strand, director general adjunct al autorităţii norvegiene pentru protecţia împotriva radiaţiilor (NRPA), a menţionat că parteneriatul cu România va fi util şi pentru îmbunătăţirea reglementărilor din Norvegia.

Parteneriatul încheiat în 2009 între România şi Norvegia şi susţinut de AIEA a fost prelungit cu ocazia Conferinţei Generale a agenţiei, care s-a desfăşurat la Viena în perioada 17-21 septembrie.