Premierul Viorica Dăncilă și-a exprimat marți, în cadrul întrevederii avute cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, dorința ca dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European, pe tema situației din România, să fie „argumentată și constructivă”, transmite Guvernul într-un comunicat. Potrivit sursei citate, printre subiectele abordate de cei doi au fost modificările aduse legilor justiției, protocoalele secrete, dar și evaluările cuprinse în rapoartele MCV, despre care Dăncilă a spus că „acestea nu reflecta în întregime realitatea în domeniu”.

Frans Timmermans si Viorica DancilaFoto: gov.ro

Executivul precizează în comunicatul difuzat marți seară că premierul Viorica Dăncilă a avut cu prilejul vizitei sale la Strasbourg o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la care au participat inclusiv miniștrii Rovana Plumb și Tudorel Toader, precum și Dan Nica, europarlamentar.

„În cadrul discuțiilor, desfășurate într-o atmosferă constructivă, au fost abordate teme aflate pe agenda europeană, precum și pe cea a dezbaterilor actuale din cadrul Parlamentului European. În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat intenția României de a acționa pentru promovarea interesului european și pentru asigurarea unui mandat de succes care să evidențieze importanța unității și evitarea diviziunilor la nivel european. A exprimat dorința ca dezbaterea de mâine din Parlamentul European să fie argumentată și constructivă. De asemenea, oficialul român a reiterat susținere pentru prioritățile legislative pe care Comisia Europeană le-a prezentat recent. A salutat dialogul cu Comisia Europeană și a subliniat necesitatea unei coordonări strânse între România și Comisia Europeană pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în interesul tuturor, pentru consolidarea proiectului european”, spune Guvernul în comunicat.

Comunicatul menționează apoi că în cadrul întrevederii au fost abordate și „aspecte privind modificările aduse legilor justiției din România, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și diferite instituții judiciare din România”.

„Cu privire la evoluțiile din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, au fost abordate aspecte legate de evaluările cuprinse în rapoarte, primul-ministru arătând că acestea nu reflecta în întregime realitatea în domeniu. Premierul român a reiterat deschiderea de a continua consultările cu Comisia de la Veneția”, se mai precizează în comunicatul Guvernului.