Marian Munteanu, fostul lider al studenților din Piața Universității, cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și anti-occidentale, a afirmat că referendumul pentru interzicerea căsătoriilor dintre persoanele de același sex reprezintă „o declarație de independență” și un „act de demnitate națională”.

Marian MunteanuFoto: Agerpres

„Referendumul este o DECLARAȚIE DE INDEPENDENȚĂ, un act de demnitate națională.

Prin acest referendum, liber și democratic, arătăm lumii că Țara noastră își păstrează suveranitatea și verticalitatea.

Pe baza sa vom crea condițiile ca, în viitor, România să redevină o țară în întregime stăpână pe resursele sale și pe viitorul său”, a scris acesta, pe pagina sa de Facebook, reluând un interviu pe care l-a acordat luni seara la emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3.

În acest interviu, Marian Munteanu afirmă că decizia celor care vor vota în favoarea referendumului „va fi garanția pentru un număr foarte mare de ani de acum înainte că țara noastră își păstrează demnitatea, verticalitatea și, repet, independența”.

„Chiar dacă, și știm cu toții, de-a lungul acestor trei decenii, prin concursul unor politicieni de-ai noștri am pierdut resurse, am pierdut părți din suveranitate, să ne păstrăm măcar aceste valori fundamentale, pentru că pe baza lor se pot crea condițiile ca în viitor România să redevină ce a fost odată, o țară cu adevărat liberă, stăpână pe resursele sale și pe viitorul său, mai ales pe viitorul său”, a spus acesta la Antena 3.

Cine este Marian Munteanu: Fost lider al studenților asociat ulterior cu "călăul studenților", Virgil Măgureanu. Cum a devenit Munteanu un mare promotor al naționalismului și curentului anti-occidental

Munteanu a devenit cunoscut după ce, în timpul demonstrației studențești din Piața Universității din 13-15 iunie 1990, un miner a încercat să îl decapiteze cu o secure și a stat 4 zile în comă. În anul 2000, Marian Munteanu, care anterior îl acuzase pe Virgil Măgureanu (șeful SRI în 1990) de reprimarea violentă a manifestației din 13-15 iunie a studenților, a fost propus candidat la alegerile prezidențiale din partea Partidului Național Român, condus chiar de Virgil Măgureanu. Ulterior, fostul lider al studenților și-a retras candidatura. Presa a scris, de-a lungul timpului, și despre legături de afaceri (cu armament și tehnică militară) între fostul lider al studenților și fostul șef al SRI.

Politică ultra-naționalistă și anti-occidentală

În prezent, Marian Munteanu conduce platforma civică Alianța Noastră, care promovează un program cu puternice accente naționaliste, militând printre altele pentru „restaurarea drepturilor patrimoniale ale Românilor cu privire la teritoriul, oprirea înstrăinării proprietăților agricole, a resurselor solului și subsolului, recuperarea celor înstrăinate abuziv sau ilegal, oprirea oricăror intervenții care pun în pericol resursele naturale și mediul înconjurător”.

În manifestul acestei mișcări se vorbește inclusiv despre „blocarea oricăror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrângere, actualul profil – etnic, cultural sau religios – al României”.

De asemenea, platforma își propune "Apărarea și susținerea activă a drepturilor identitare naționale, a instituțiilor și valorilor fondatoare ale civilizației românești, tradiționale și moderne ca familia, satul, școală, biserica, armata, credința creștină, limba română, reperele spirituale, culturale și istorice; descurajarea oricăror acțiuni xenofobe sau antiromânești și blocarea oricăror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrângere, actualul profil - etnic, cultural sau religios - al României."

Marian Munteanu, a fost în 2016, pentru scurt timp, candidatul PNL la Primăria Capitalei, după retragerea din cursă a lui Ludovic Orban, împotriva căruia DNA declanșase atunci urmărirea penală, într-un dosar în care a fost achitat definitiv ulterior.

În trecut, acesta a activat în cadrul Grupului Pentru România (GPR), alături de actorii Dan Puric și Florin Zamfirescu.

Citește aici profilul lui Marian Munteanu.