Unionistul George Simion a fost expulzat luni noapte din Republica Moldova şi declarat de autorităţi persona non grata pentru o perioadă de cinci ani, potrivit unui comunicat de presă al Acţiunii 2012 , organizație condusă de Simion.

George SimionFoto: actiunea2012.ro

”După ce i s-a permis trecerea graniţei şi a realizat o emisiune la postul unionist 10TV, George Simion a fost reţinut fără a i se comunica vreun temei, a fost urcat cu forţa într-un automobil fără numere distinctive ale statului, a fost lovit şi apoi escortat la vama Leuşeni”, afirmă sursa citată.

"Este un nou abuz comis de autorităţile de la Chişinău împotriva unui cetăţean al României, a unui cetăţean european. Cerem Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să intervină cât mai urgent, să ceară explicaţii Chişinăului şi să identifice soluţia legală pentru ridicarea imediată a interdicţiei de călătorie peste Prut, la fraţii noştri. Această măsură este antidemocratică, antieuropeană, dar mai ales antiromânească. Republica Moldova se scutură de democraţie, după poftele câtorva oameni care controlează întreaga sferă politică, economică şi socială şi cărora le este teamă că Unirea va face dreptate şi îi va trata ca pe nişte trădători de patrie. Azi m-au interzis pe mine, mâine pot interzice pe oricine!", a declarat Simion.

Situația legată de cazul expulzării unuia din liderii organizațiilor unioniste, George Simion este în atenția autorităților române competente, a declarat ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, potrivitRadio Chișinău.

„I s-a înmânat decizia că a fost declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de cinci ani și a fost anunțat că va fi condus până la frontieră. Este o procedură standard”, a declarat diplomatul.

El a adăugat că autoritățile române îl încurajează pe George Simion să utilizeze toate modalitățile legale pentru a clarifica această chestiune. „Domnia sa este singurul să solicite atât explicații cât și posibilitatea de a solicita o decizie a instanței de judecată”.