Coaliţia pentru Familie (CpF) respinge interpretarea conform căreia întreaga campanie pentru referendum ar fi politică şi anunţă că a contestat la Curtea de Apel București decizia Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti referitoare la îndepărtarea materialelor publicitare pe tema scrutinului popular în care este folosit drapelul României, a declarat luni Mihai Gheorghiu, preşedintele CpF.

Mihai Gheorghiu, Coalitia pentru FamilieFoto: Agerpres

El a prezentat, într-o conferinţă de presă, mai multe incidente şi decizii ale birourilor electorale judeţene şi BEC, susţinând că acestea "generează o atmosferă şi lucruri care trebuie reclamate şi condamnate de la început", transmite Agerpres.

Potrivit lui Gheorghiu, un cetăţean a sesizat Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti, care a dispus îndepărtarea de îndată a materialelor electorale, printre care şi a celor care reproduc drapelul României. Conform acestuia, BEC a respins contestaţia făcută de Coaliţia pentru Familie.

"Campania noastră nu poate fi asimilată şi nu poate fi încadrată unei campanii politice şi unei campanii electorale. Partidele se supun articolelor care privesc campania electorală, cetăţenii, în schimb, nu se supun acestor norme. Cetăţenii sunt o categorie distinctă de partide politice. Mirarea noastră este că judecători cu experienţă par să nu facă această distincţie", a susţinut Gheorghiu.

În opinia CpF, campania pentru referendum este făcută de cetăţeni şi organizaţiile acestora şi este liberă de "poverile" impuse prin lege campaniilor partidelor politice.

"Din păcate, există o confuzie uriaşă în toate aceste cazuri şi practica tinde să se conformeze ideii că întreaga campanie pentru referendum este o campanie politică şi electorală. Deci, respingem pe temei legal această înţelegere, ea este profund greşită şi are ca efect imediat şi negativ îndepărtarea cetăţenilor de la expresia liberă a voinţei lor, a opţiunii lor pentru referendum şi, practic, scoate toate materialele noastre publicitare stradale în afara campaniei pentru referendum, ceea ce este inadmisibil. Este inadmisibil ca noi, în Bucureşti, să asistăm în zilele următoare la demontarea panourilor, banerelor pe care le-am pus în virtutea legii. Toate au fost ridicate fie cu avizul primăriei, fie cu avizele firmelor respective, obţinute la rândul lor la primărie, într-un efort de a respecta legea", a afirmat Mihai Gheorghiu.

În opinia sa, motivele îndepărtării panourilor publicitare referitoare la mărime şi folosirea culorilor drapelului României nu pot fi luate în considerare.

"Mărimea panourilor este iarăşi un criteriu care nu ni se aplică, se aplică numai materialelor publicitare, politice din campania electorală. De asemenea, faptul că există culorile drapelului României iarăşi nu ne este opozabil pentru că aceste materiale ale noastre nu sunt ale partidelor politice, nu vizează scopuri politice şi este foarte ciudat ca cetăţenii României, organizaţiile civice ale cetăţenilor României să nu poată folosi drapelul României. Respingem această interpretare unitară, fără nuanţe, fără temei legal a întregii campanii pentru referendum ca fiind o campanie politică. Este punctul nostru de vedere oficial. Am sesizat deja astăzi, într-o contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, la hotărârea privitoare la respingerea de către Biroul Electoral Central a contestaţiei noastre", a mai spus preşedintele CpF.

El a susţinut că nu există nicio raţiune constituţională şi legală pentru a le interzice cetăţenilor să îşi manifeste voinţa prin materiale şi afişaj stradal.

Întrebat în legătură cu apariţia unor pliante cu mesaje antiavort şi interzicerea divorţului, cu sigla Coaliţiei pentru familie, Gheorghiu a afirmat că este vorba de o campanie de dezinformare "bine articulată". "Sunt încercări de a demoniza orice campanie pozitivă pentru referendum", a adăugat Gheorghiu.