Fostul ambasador Vasile Popovici, cel care a depus plângere privind modul în care a fost numit consul la Strasbourg fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu, a fost audiat la Parchetul General, declarând jurnaliștilor că situația este un exemplu de „ministru care își face de cap cum vrea”, potrivit Mediafax.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

„Este un caz foarte simplu. MAE a ogranizat un concurs despre care domnul ministru Meleșcanu avea cunoștință, pentru că l-am informat chiar eu, dacă nu l-au informat departamentele din MAE. Domnul Meleșcanu, ignorând concursul - ar fi putut, în definitiv, să-l anuleze administrativ sub un pretext. Nu a făcut nici măcar asta și l-a numit pe propriul fiu pe acel post, ca într-o țară bananieră. Acest lucru nu se poate în România. Cazul este simplu. Eu am lucrat aproape 17 ani în MAE și n-am văzut ceva similar. Ministru să-și numească propriul lui fiu, iar domnul Meleșcanu, ca și domnul Tăriceanu, vin cu această prostie sau prosteală în ochii lumii să spună că un fiu vitreg nu este un fiu și dacă ar vrea să fie fiu, ar trebui să fie înfiat după ce un individ X s-ar căsători cu soția lui. Nu pot să îmi explic”, a declarat Vasile Popovici, la intrare din sediul Parchetului General.

Fostul ambasador a subliniat că astfel de situații sunt prevăzute drept infracțiuni în Codul Penal, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, săvârșind, spune Popovici, fapte de abuz în serviciu și conflict de interese.

„Pentru asta se pedepsește cu închisoare. Îmi pare rău pentru domnul Meleșcanu că a cedat cântecului de sirenă al soției. (...) Acesta e un caz exemplar în care un ministru își face de cap cum vrea el. (...) Au înțeles că au făcut-o groasă, au mimat că din motive personale fiul nu mai merge la post. De fapt, fiul a fost întors din Ungaria de pe autostradă, acum o săptămână. (...) Probabil că a înțeles și doamna ministru Dăncilă că acest dosar se poate extinde și la dumneaei. Se poate extinde în faptul că a semnat decizia, hotărârea de Guvern”, a mai spus fostul ambasador.

Sursa citată spune că fiul lui Teodor Meleșcanu nu ar fi întrunit criteriile pe care le necesită postul de consul la Strasbourg.

„Concursul respectiv a fost unul cu criterii foarte exigente, pe care nu le putea îndeplini oricine. (...) Nu s-ar fi calificat pentru acel concurs, pentru că nu a condus o misiune diplomatică, pentru că nu a fost ordonator de credite, pentru că nu a lucrat cu comunitățile de români. Sunt o mulțime de criterii. (...) Domnul Meleșcanu probabil că este obișnuit cu metode din alte vremuri. (...) Ce pot să constat e că de la instalarea actualei coaliții la Guvern se umplu toate instituțiile de piloși. Asta pot să constat”, a mai spus Vasile Popovici.

Procurorii Parchetului General au deschis, la jumătatea lunii septembrie, un dosar penal in rem în care este vizat actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, pe numele căruia a fost depusă o plângere referitoare la modul în care fiul ministrului a fost numit consul la Strasbourg, au anunţat reprezentanţii instituţiei. Plângerea a fost depusă de Vasile Popovici.

Vasile Popovici este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara unde predă cursuri de literatură, cultură şi civilizaţie franceză şi a fost consul general al României la Marsillia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada României la Paris (2002-2005), ambasador al României în Maroc (2005-2011) şi ambasador al României în Portugalia (2011-2016).