Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se reunește, luni seară, la Strasbourg, într-o „ședință extraordinară” pe tema situației din România, înaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la protestele din 10 august și statul de drept, transmite Mediafax.

Frans TimmermansFoto: gov.ro

Potrivit unui anunț oficial postat de Parlamentul European, membrii Comisiei LIBE vor avea, luni seară, la Strasbourg, o „ședință extraordinară” în care va avea loc un „schimb de opinii” între membrii comisiei și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre „situația din România, inclusiv independența justiției”.

La dezbaterea despre România au fost incluse, ca puncte de referință, două rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE. Astfel, dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Al doilea punct de referință din Comisia LIBE, la dezbaterea despre România, va fi Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea în Parlament a legilor justiției - Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind CSM.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi, pentru Mediafax, că Parlamentul European amânat, pentru prima săptămână a lunii noiembrie, adoptarea Rezoluției privind statul de drept în România. "Da, s-a luat decizia. Dar rezoluția va fi făcută în comisia LIBE, comisia de drepturi și libertăți. Sunt mai multe ședințe ale Comisiei LIBE. Prima este luni după-amiază, dar este întâlnirea cu prezența lui Frans Timmermans (prim-vicepreședintele Comisiei Europene - n.r.)", a afirmat eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai.

De asemenea, pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august și a statutului de drept în România, discuție la care cutuma europeană prevede invitarea premierului țării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.

Surse europene citate de Mediafax au precizat că în a doua săptămână a lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis va susține un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acesta este și motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluției, au adăugat sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, marți și miercuri, o vizită la Bruxelles unde s-a întâlnit și a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlamentul European Șeful Executivului a participat, miercuri la Bruxelles, la reuniunea grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, premierul discutând cu aceștia despre protestele din 10 august și reforma în domeniul justiției în România, potrivit Guvernului.