Elon Musk va demisiona din funcţia de preşedinte al companiei Tesla şi va trebui să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari, după un acord cu autorităţile de reglementare din Statele Unite, informeazăCNNşiBBC. Acordul a fost încheiat în contextul în care omul de afaceri era acuzat de fraudă.

Elon MuskFoto: Flickr

În cadrul acordului, care necesită aprobarea unei instanţe judiciare, Elon Musk va putea rămâne director general al companiei Tesla, dar trebuie să demisioneze în cel mult 45 de zile din funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie.

Nu va avea dreptul să fie reales în această funcţie timp de trei ani. Elon Musk şi Tesla vor plăti şi o amendă de 20 de milioane de dolari.

Reacția lui Elon Musk a fost una simbolică. El le-a amintit fanilor, pe twitter, de celebrul moment al lansării în spațiu a mașinii Tesla. Musk a mai scris pe rețeaua socială că timpul trece repede atunci când te distrezi, referindu-se la cea de-a doua companie pe care o conduce, SpaceX.

Comisia pentru Garanţii şi Tranzacţii financiare (SEC) l-a acţionat în judecată pe Elon Musk în urmă cu două zile sub acuzaţia că a indus în eroare investitorii.

Procesul a fost intentat după ce Elon Musk a transmis prin Twitter pe 7 august că a obţinut fondurile necesare pentru delistarea de la bursă a companiei Tesla şi trecerea acesteia sub control privat prin cumpărarea în cadrul unei tranzacţii de 420 de dolari pe acţiune, un anunţ care a generat confuzie şi a condus la creşterea valorii firmei pe piaţa bursieră.

Însă Comisia pentru Garanţii şi Tranzacţii financiare afirmă că Elon Musk de fapt nu obţinuse fondurile necesare.

Elon Musk a acceptat acordul de finalizare a litigiului "fără a recunoaşte ori a nega acuzaţiile formulate în plângerea Comisiei pentru Garanţii şi Tranzacţii financiare", conform documentelor judiciare.

Compania Tesla a acceptat să numească doi noi directori independenţi şi să înfiinţeze o comisie care să monitorizeze comunicaţiile oficiale ale lui Elon Musk. Elon Musk catalogase procesul drept "nejustificat".​

Născut în Africa de Sud, Musk a câștigat milioane de dolari din vânzările online cu firma PayPal, înainte să ajungă la Tesla și compania SpaceX.

Potrivit Forbes, el se află pe locul 25 în topul celor mai bogate persoane din lume, cu o avere estimată la 19.7 miliarde de dolari.

Vara aceasta a fost însă una plină de controverse pentru omul de afaceri. Astfel, Musk a fost dat în judecată pentru defăimare după ce a lansat acuzații la adresa unui scafandru implicat în recupearea unor copii din peșetera Thai.

De asemenea, la începutul lunii septembrie, s-a trezit în mijlocul unei alte controverse, după ce a apărut fumând marijuana într-un video difuzat în California. Deși consumul de marijuana este legal în California, acțiunile Tesla au înregistrat o scădere de 9 procente după difuzarea imaginilor.